Polițiștii care optează pentru autorecenzare primesc o zi liberă!

Astfel, conform prevederilor OUG 19/2020(vezi aici) privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, în perioada 14 martie – 15 mai are loc recensământul on-line, iar în perioada 16 mai – 17 iulie are loc recensământul fizic, față în față. Ca obiect de noutate, opțiunea recensământului online, realizat prin metoda autorecenzării de către cetățeni, vine cu un ”bonus” pentru cei care sunt angajați: aceștia primesc o zi liberă plătită.

Vom reda integral prevederile stipulate în actul normativ mai sus-menționat:

Articolul 49

(1) Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.

(2) Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluția informatică funcțională pe site-ul recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ RPL2021.

(3) Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligația de a le acorda acestora ziua liberă, plătită, prevăzută la alin. (1), la o dată stabilită de comun acord cu persoanele îndreptățite. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării.

(4) Se acordă o singură zi liberă, plătită, unei persoane salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane conform prevederilor art. 43 din prezenta ordonanță de urgență.”

Mai pe scurt, autoritățile încurajează această formă de recenzare, prin intermediul internetului, oferind celor care optează pentru varianta aceasta o zi liberă platită. Pașii de urmat sunt următorii:

1. persoana accesează PLATFORMA DE AUTORECENZARE și completează formularul accesează aici formularul de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte;

2. persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului. 

Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora „00:00” din ziua de 1 decembrie 2021. Autorecenzarea este disponibilă populației, în perioada 14 martie-15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.) 

Pentru a verifica autorecenzarea acceasează link-ul: verifică autorecenzare .

În cazul în care aveți nelămuriri puteți accesa următorul îndrumar.

 

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL