Autospeciale si tehnică nouă pentru Poliția Română

După cum bine cunoașteți deja, activitatea noastră sindicală s-a axat cu prioritate asupra solicitărilor privind îmbunătățirea condițiilor de muncă ale polițiștilor. Iar unul dintre capitolele acestui demers l-a reprezentat asigurarea cu tehnică și dotare eficientă.

Am militat permanent pentru dotarea parcului auto al I.G.P.R. cu autovehicule cu adevărat speciale, asta după ce în anul 2020 au fost achiziționate simple mijloace de mobilitate dotate cu girofar și autocolant.

Astfel, ne-am propus și ne-am menținut permanent poziția în relația cu reprezentanții Poliției Române solicitând autospeciale pentru polițiști, fiindcă din 2006 și până în anul 2020 au fost puține cazurile și structurile care au primit spre exploatare autovehicule cu destinație specială.

Am realizat o serie de comunicate, am înaintat numeroase solicitări și am ridicat diverse probleme legate de capitolul mijloace de mobilitate destinate structurilor operative: Comunicat 1, Comunicat 2, Comunicat 3, Comunicat 4.

Chiar și așa, anul acesta I.G.P.R. a ”ratat” în cazul a două licitații achiziția a o parte din cele 1500 de vehicule ce se intenționa a fi cumpărate. Mai exact încă nu s-a reușit continuarea licitației pentru următoarele autospeciale:

2 – Autovehicul pentru transport câini (autovehicule indispensabile în contextul operaționalizării grupelor canine la nivel național)

4 – Autovehicule pentru transport efective și intervenție(autovehicule extrem de necesare structurilor de ordine publică care au fost private în ultimii 20 de ani de astfel de autospeciale)

6 – Autovehicul pirotehnic

Tot anul acesta, însă, tot după o licitație anulată din anul 2021, Poliția Română a reușit încheierea unui acord cadru pentru 600 de autospeciale destinate structurilor de poliție rutieră. 300 dintre acestea vor fi achiziționate în cadrul proiectului ,,Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”, iar restul de 300 vor fi achiziționate cu fonduri de la bugetul armei. 

Am solicitat, de fiecare dată  și consultarea organizațiilor sindicale atunci când vor fi demarate astfel de licitații, pentru că în teritoriu polițiștii nu sunt consultați sau întrebați despre necesitățile muncii de stradă, iar noi avem zeci, poate dacă nu chiar sute, de solicitări din partea acestora pe care le-am putea dezbate cu specialiștii direcțiilor de resort.

La data de 12.09.2022 I.G.P.R. a semnat primul contract subsecvent în valoare de 16334341 LEI pentru achiziția a 100 de autospeciale ce vor fi livrate în 270 de zile, adică până pe 09.06.2023.

Ne-am fi dorit ca aceste autospeciale să fie dotate cu o rampă specială de avertizare acustică și luminoasă cu comandă digitală și cu afișaj electronic/mesaje variabile, având în vedere faptul că acestea vor ajunge la structurile de poliție rutieră.

Nici nu mai vorbim de faptul că în anul 2022 stațiile de radiocomunicații în standard TETRA lipsesc cu desăvârșire de pe autospecialele achiziționate din 2015-2016 încoace, excepție făcând un lot de VW Polo și Dacia Logan ce însumează abia câteva sute de mașini.

În rest, cele achiziționate în 2020 sunt lipsite de orice mijloc de comunicații, iar polițistul român folosește în continuare cu brio telefonul mobil pentru comunicare, iar stațiile portabile personale, majoritatea dintre ele, sunt din anul 2009-2010. 

Iar pentru că organizația noastră sindicală observă și reliefează atât aspectele negative, cât și cele pozitive, nu putem să nu menționăm faptul că în cursul acestei săptămâni I.G.P.R. a lansat o licitație publică privind achiziția unui Sistem integrat de monitorizare format din:

1. Infrastructură hardware și software pentru monitorizare, localizare și management 

 

2. Aplicație software pentru monitorizare, localizare și management 

 

3. Echipamente de monitorizare GPS pe mașină (10.300 de sisteme GPS pentru Poliție, Jandarmerie, Poliție de Frontieră și I.G.I.)

 

4. Serviciu de comunicații de tip APN privat – 1 buc/dispozitiv hardware de monitorizare GPS pe autovehicul pe bază de abonament lunar 

 

5. Infrastructură hardware și software pentru monitorizare video LPR site IGPR (200 de sisteme).

Această licitație este una imensă având în vedere că se pun bazele modernizării și digitalizării a unei părți a activității de poliție. Practic, toate autospecialele ce acționează în sistemul stradal vor fi monitorizate G.P.S. de către dispeceratele unităților de poliție via sistemul furnizat de S.T.S.
 
În paralel, 200 de autospeciale vor fi dotate și cu sisteme de captare și recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare(L.P.R./A.N.P.R.) ce vor facilita verificarea în bazele de date ale autoturismelor ce vor intra în raza de acțiune a autospecialelor dotate special. 
 
Sistemul de monitorizare va crea premisele unei etape de eficientizare a activității de intervenție și patrulare, având în vedere faptul că polițiștii vor fi primii care vor fi avantajați de facilitățile pe care le poate oferi o hartă activă în domeniu. 
 
Fiind un subiect destul de complex, îl vom aborda într-un comunicat viitor mai pe larg, însă până atunci ne puteți transmite opiniile și solicitările dumneavoastră la adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro
 
Schimbarea suntem noi,
ECHIPA SIDEPOL.