Circulația persoanelor INTERZISĂ. Armata pe stradă

Aceasta vine în contextul în care numărul cazurilor de infectare a crescut în ultimele zile, decesele au început să apară, iar cele 2 ordonanțe militare emise până acum, au fost foarte puțin înțelese de către populație, recomandările făcute de legiuitor nefiind respectate de către populație, existând posibilitatea răspândirii mult mai vertiginoase a noului coronavirus.

Așadar, în acest sens, a fost nevoie de înăsprirea obligațiilor pe care să le aibă populația, fapt pentru care a fost emisă Ordonanța Militară nr. 3/24.03.2020, care va intra în vigoare de mâine, 25.03.2020, odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României.

Numărul efectivelor de ordine și siguranță publică va fi mărit, pentru a putea pune în aplicare prevederile ordonanței, în acest sens va fi primit sprijin logistic și uman de la Ministerul Apărării Naționale, iar colegii din structurile neoperative ale Poliției Române vor fi scoși în stradă pentru a putea face față cerințelor și respectării măsurilor trasate de legiuitor, pentru populație. 

Un scurt extras din textul ordonanței militare nr. 3/24 martie 2020:

 • se interzice circulatia persoanelor în afara locuintelor, în intervalul 06-22, cu următoarele exceptii:
  • pentru deplasarea la și de la muncă;
  • pentru a efectua cumpărături de alimente;
  • pentru asistenta medicala sau alte motive justificate;
 • persoanele cu vârsta peste 65 ani au dreptul să părăsească locuința în intervalul orar 11.00-13.00, pentru următoarele motive:
  • pentru a efectua cumpărături de alimente;
  • pentru asistenta medicala;
  • pentru îngrijire minor/persoane bolnave/ plimbare- activ fizica,plimbare animale companie.

Circulația  persoanelor cu vârsta de  peste 65 ani este  permisă si în afara intervalului orar 11.00-13.00, dacă se face în interes profesional.

Rămân aceleași documente, ca în ordonanța militară nr. 2/2020, pentru a face dovada părăsirii domiciliului (locuinței):

 • legitimatie serviciu sau adeverință angajator (nu este obligatorie stampila);
 •  declarație  proprie răspundere printată sau olograf (scrisă de mână).

Ca și element de noutate, adeverința emisă de  angajator sau declarația pe proprie răspundere pot fi prezentate si pe telefon, tableta sau orice alt dispozitiv electronic similar.

Măsura va intra în vigoare începând de mâine 25 martie 2020, ora 12.00.

Sprijinul primit de la armată va fi prin preluarea în pază a unor obiective și prin acordarea de personal si mijloace logistice pentru desfășurarea activitătilor de ordine și siguranță publică, cât și pentru sprijinul poliției de frontieră.

Se vor pune la dispozitia autorităților  sisteme de comunicații si aplicatii pentru verificarea persoanelor izolate sau carantinate, în timp real.

Repostăm modelul de declarație și adeverința angajator, pentru a putea fi folosite conform prevederilor ordonanțelor militare.

DESCARCĂ MODEL DECLARATIE SI ADEVERINTA

 Echipa Sindicatului SIDEPOL