Digitalizarea Poliției Române – ”în linie dreaptă”

În continuarea a ce vă anunțam în primăvară(Comunicat), astăzi vă punem la curent cu ultimele noutăți în materie de digitalizare și modernizare a tehnicii sau cu tehnică a Poliției Române așa cum reiese din datele publice publicate în S.E.A.P.

 • Urmează ca tabletele(dispozitivele mobile) să ajungă în dotarea polițiștilor având în vedere că termenul de 03.09.2023 a fost depășit, fiind data până la care cele 4000 de tablete contractate în luna mai a.c. trebuiau să fie livrate I.G.P.R. în baza contractului subsecvent încheiat cu firma câștigătoare(vezi link).
  • Se pare că, tipic românesc, specialiștii și-au adus aminte că aceste dispozitive mobile, pentru care în documentația cu specificații tehnice le-a fost prevăzută condiția de a avea ”carcasă rigidizată – model MIL-STD-810G”, le-ar trebui totuși alte huse de protecție și șnururi pentru care abia a fost lansată licitația publică(vezi link).
   Fie aceste produse au fost achiziționate fără a fi respectate specificațiile tehnice, așa cum prezentate mai sus, fie vor fi prevăzute cu o protecție și o husă suplimentară așa cum reiese din documentația de mai jos.Încă nu avem date sau informații cu privire la distribuirea către unități, respectiv dotarea  efectivă a structurilor operative din teren cu noile tablete, însă e foarte probabil că se va aștepta atribuirea contractului pentru huse și șnururi, ceea ce va însemna că abia la anul aceste dispozitive vor ajunge la polițiști. Din păcate am pășit degeaba în anul 2023, tot nu ne putem depăși anumite limite în materie, puține sunt demersurile făcute 100% profesionist cap-coadă, ce putem face decât să așteptăm o reformă mult visată și promisă despre care vom scrie în materialele următoare.

                      (modelul de tabletă ce va intra în dotare)

 • De asemenea, odată cu intrarea în a doua fază-pilot a S.I.M.E., s-au demarat și demersurile de achiziție a următoarelor:
  • Infrastructură hardware și software pentru monitorizare video LPR site IGPR;

  • Infrastructură hardware și software pentru monitorizare, localizare și management;

  •  Aplicație software pentru monitorizare, localizare și management.Practic prin aceste servicii se pune baza hardware și software a Sistemului Integrat de Monitorizare G.P.S. a autospecialelor Poliției Române, Jandarmeriei Române și Poliției de Frontieră. Odată finalizată această etapă, va urma în mod logic montarea  dispozitivelor G.P.S. pe autospeciale pentru operaționalizarea întregului sistem. Iar bonus, în sistem pilot, cel puțin așa pare(doar 200 de complete), va funcționa tehnologia și dispozitivele LPR-License Plate Recognition care va permite citirea numerelor de înmatriculare și interogarea automată a bazelor de date, însă nu știm nimic despre interfața care va permite returnarea rezultatelor, sperăm noi că pe mult așteptatele tablete ce au nevoie de huse… și șnururi.

Mai e mult până departe, iar pașii spre digitalizare se fac greu, iar realizarea completă a acestui proces se lasă parcă prea mult așteptat.

SCHIMBAREA SUNTEM NOI!

ECHIPA SIDEPOL