O nouă directie în Poliția Română-”Direcția Pile Profesionale”-

Organizația noastră sindicală a fost și va fi permanent preocupată de aceste probleme grave cu care Poliția Română se confruntă (VEZI INFORMARE), motiv pentru care am propus și am căutat soluții pe baza semnalelor transmise dinspre segmentul operativ din teritoriu. Propunerile noastre au ajuns mereu pe masa șefilor din Ministerul Afacerilor Interne, respectiv din Inspectoratul General al Poliției Române, însă locul lor a rămas prin sertarele birourilor conducătorilor vremelnici, care nu au catadicsit să facă ceva pentru a rezolva măcar o parte din probleme.

Deficitul de personal, pe baza actualei scheme de personal subdimensionată în raport cu realitatea vremurilor noastre, este de aproximativ 30.000 de cadre ale M.A.I., din care doar în jur de 10-15.000 sunt de la arma Poliție. Însă trebuie luat în calcul faptul că deficitul real depășește 20.000 de polițiști, asta și pe fondul radierilor de funcții din anii trecuți. Poliția Română se va lovi de un alt val de pensionări aspect ce va duce inevitabil la colapsul acestei arme.

Având în vedere acest aspect, am propus o serie de măsuri de remediere a deficitului de personal precum:

-transferul a 5.000 de jandarmi către Poliție

-creșterea cifrei de școlarizare

-încadrări din sursă externă

-transformarea centrelor de pregătire a M.A.I. în școli de poliție

Aceste propuneri au ajuns pe masa ministerului în luna iunie a.c., însă până în prezent nu au fost întreprinse nici măcar încercări timide de rezolvarea a situației dezastruoase generate de lipsa acută de cadre.

Un alt aspect problematic este cel al pregătirii polițiștilor, aspect care a fost discutat atât la nivelul M.A.I., cât și la I.G.P.R.(VEZI COMUNICAT) unde s-a evidențiat nevoia găsirii unei soluții viabile de pregătire a cadrelor operative. Cele mai bune exemple sunt cele oferite de Jandarmeria Română, dar și de Poliția de Frontieră, care au în desfășurare ample programe de pregătire a personalului. Efectele? Se văd în activitatea profesională!

Aparent, Poliția Română a venit cu ”soluția”: crearea unei direcții, Direcția Pregătire Profesională, care va fi condusă de un director, normal, și care va coordona servicii și birouri, conduse de șefi de servicii și birouri. Prin Ordin al Ministrului Afacerilor Interne, începând cu data de 02.08.2021 se înființează Direcția de Pregătire Profesională în subordinea Inspectoratului General al Poliției Române, care va avea un număr de 380 de funcții. La nivel teritorial, în cadrul inspectoratelor județene de poliție vor exista servicii și birouri de pregătire profesională, fiecare structură având un număr diferit de posturi în funcție de mărimea structurii respective.

Este oare posibil așa ceva? În timp ce structurile de ordine publică sunt efectiv decimate, existând orașe/comune unde nu există destui polițiști pentru a asigura continuitatea serviciului polițienesc, I.G.P.R. creează funcții de șefi care în curând nu vor mai avea pe cine să pregătească. Am sustinut mereu si vom sustine in continuare faptul că politistii operativi trebuie să beneficieze de cele mai bune conditii de pregătire profesională și tactică, însă nu decimând rândurile, si asa subtiri, ale structurilor operative.

Polițiștii din stradă sunt deja supuși unei suprasolicitări psihice și fizice de neconceput, iar singura politică care va fi dusă în domeniul pregătirii polițiștilor va fi crearea unei direcții de șefi, aspect ce va necesita suplimentare bugetului pentru funcții și salarii, bani care ar fi putut merge foarte ușor înspre investiții pentru crearea sau modernizarea de baze de pregătire ori dotare.

Reforma Ministerului Afacerilor Interne merge ca unsă, polițiștii trebuie să știe că deficitul de personal va fi ”acoperit” cu noi șefi, dacă deja nu aveau prea mulți, mergând pe aceleasi principii nesănătoase ca și la înființarea faimoaselor direcții și structuri teritoriale marca VELA: Poliția Animalelor și Siguranța Scolara, structuri ineficiente și care nu fac nimic altceva decât să centralizeze documente si situatii cu care, ce credeti, împovărează tot lucrătorul de la bază, acel amărât care nu își mai stie linia de muncă la câte are de făcut și raportat.

La o scurtă analiză, organizația noastră sindicală a identificat nu mai puțin de 19 direcții care funcționează la acest moment în aparatul central  al I.G.P.R., iar la nivelul celor 41 de unități teritoriale de poliție un număr de 16 servicii (x 41 de unități). Oare asta să fie soluția pregătirii polițiștilor, crearea de funcții de șefi? Inspectoratul General al Jandarmeriei Române sau Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române au în structura organizatorică vreo astfel de direcție? Suntem convinsi că dacă s-ar dori o reformă adevărată, multe dintre aceste structuri centrale ar fi comasate si nu si-ar mai găsi rostul.Insă, pentru acest lucru, trebuie să ne ”lepădăm” de pile și pilosi ai sistemului.

Nu este pregătirea polițiștilor apanajul structurii de resurse umane?! Nu se putea crea un compartiment la nivelul fiecărui Serviciu de Resurse Umane care să fie compus din 2-3 polițiști specializați și care să aibă ca obiectiv pregătirea personalului polițienesc? 

Vom solicita un punct de vedere al Ministerului Afacerilor Interne, cât și Inspectoratului General al Politiei Române, legat de acest subiect, având în vedere si graba excesivă, ca de obicei, la sfârsit de weekend, prin care se creează directii/servicii/birouri noi!!

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL