Dotarea polițistului. Păreri pro și contra

structurilor de poliție trebuie făcută constant, continuu, standardizat și corespunzător. 

Din păcate, de peste 30 de ani de când Poliția Română există sub această formă, programele de înzestrare și dotare au fost subfinanțate în raport cu nevoile reale ale armei Poliție. Sunt puține cazurile când achizițiile și investițiile în tehnica destinată structurilor poliției au fost adecvate, aici amintind cazul contractului privind autospecialele de tip van VW Transporter T4(2001) pentru structurile de ordine publică și VW Passat V6(2001-2002) pentru structurile de poliție rutieră.

De fix 20 de ani, iată că, Poliția Română sau Ministerul Afacerilor Interne nu a mai fost capabil, ori mai bine zis nu a dorit, să efectueze achiziții corespunzătoare, iar ceea ce a urmat a fost dezastruos, cel puțin pentru parcul auto. Aproape toate autospecialele achiziționate în anii de după demilitarizare au fost lipsite de dotări specifice și corespunzătoare activităților structurilor beneficiare. Până și ultima achiziție de autospeciale de anul trecut a fost efectuată într-un mod defectuos, fiindcă modelul Dacia Logan intrat în dotarea I.G.P.R. nu corespunde nevoilor formațiunilor de ordine publică sau rutieră, aspecte sesizate, transmise și retransmise conducerii M.A.I. de fiecare dată.

Dacă despre parcul auto al Poliției Române nu avem deloc cuvinte de laudă, nici dotarea individuală specifică de protecție și intervenție nu este mai potrivită. De aceea am ales, mai ales ”lumina” ultimelor evenimente cu impact negativ asupra activității Poliției Române, să prezentăm succint cele mai importante elemente din dotarea polițistului de ordine publică și să tragem un semnal de alarmă: dotarea trebuie folosită, tocmai pentru a putea evidenția avantajele și dezavantajele fiecărui mijloc de intervenție/protecție în parte.

AUTOSPECIALELE POLIȚIEI DE ORDINE PUBLICĂ:

Din păcate, polițiștii de ordine publică au la dispoziție doar două modele ale mărcii DACIA, Logan și Duster, spre deosebire de colegii din alte țări, care pe lângă diversitatea largă de mărci și modele de autospeciale, aceștia patrulează și intervin cu mijloace auto-moto (ATV-uri, motociclete, etc.), hipo (călare) și chiar cu biciclete, însă pentru zonele unde e nevoie de o astfel de abordare (parcuri, pietonale, zone de promenadă etc). Aici amintim cazul dotării polițiștilor rurali cu biciclete în 2006, o altă batjocură marca M.A.I.

Dacia Logan(2015-2020) 0.9, 90 CP, un autoturism, pentru că nu poate fi vorba de o autospecială, echipat cu o baterie suplimentară și un sistem de avertizare acustic și luminos de fabricație turcească, care nu de puține ori s-au defectat. Acest model a venit și în varianta de ”transport persoane”, fiind compartimentat spațiul din spate al habitaclului protejând astfel polițiștii de eventuale acțiuni violente. Al doilea model, deși potrivit doar pentru transport, el este folosit zilnic la activități de patrulare.

Dacia Duster (2020) variantele 1.5 DCi 110 CP și 1.3 TCe 150 CP dotate doar cu o baterie suplimentară și sistem acustic și luminos.

Conluziile: Este nevoie de o achiziție urgentă de autospeciale de tip van pentru ordine publică echipate cu stații radio tetra, sisteme de accesare baze de date, mijloace de protecție, etc. Pentru poliția rutieră sunt necesare autospeciale dotate cu sisteme radar, accesare baze de date, stații radio tetra, cu motorizări potrivire activităților desfășurate zilnic pe străzile din România. Cu toate acestea, este necesar să spunem că în perioada 2019-2020, s-au făcut cele mai mari si numeroase achiziții pe acest segment, fapt pentru care, în ideea scoaterii la lumină a eventualelor disfuncșionalități, trebuie să folosim corespunzător autospecialele din dotare, tocmai pentru a reusi să evidențiem punctele negative.

ARMAMENT:

E normal să fim corecți și să spunem lucrurilor pe nume, ne bucurăm că odiseea bătrânului pistol Md. 1974, 7.65 mm ”Carpați” s-a încheiat, cel puțin pentru structurile de OP și Rutieră, care au acum în dotare pistoale Beretta PX4Storm 9×19 mm. Saltul este enorm și trebuie precizat că siguranța pe care ți-o oferă un pistol mai nou este de neconceput, față de vechile arme care se și descărcau accidental.

Din păcate, pistolul Beretta PX4Storm este singura armă de foc din dotarea poliției de ordine publică și rutieră, deși apelând din nou la colegii europeni, observăm din nou diversitatea de care se bucură la nivel de armament. Aceștia au în dotare, pe lângă pistoale, și arme de calibru și putere de foc mare pentru situații limită, filtre rutiere, acțiuni cu risc deosebit. Din păcate, din cauza lipsei de viziune și a tragerilor rare care se organizează, pistoalele mitraliere Md. 1963 calibru 7.62 mm stau în rastelul unităților de poliție.

Concluzii: Este nevoie de organizarea mai frecventă a tragerilor în poligoane atât cu armamentul din dotare, pentru o mai bună cunoaștere și pentru însușirea unor deprindere. Instrucția tragerii nu este o glumă, iar armele de foc pot salva vieți! Polițiștii aflați în situații limită, în care viața le este pusă în pericol, trebuie să utilizeze armele de foc pentru a se apăra! Ezitarea se poate încheia cu tragedii, iar poliția are mai multă nevoie de polițiști în viață decât de eroi post mortem.

MIJLOACE DE INTERVENȚIE:

Mijloacele de intervenție pe care le au în dotare polițiștii se rezumă la: bastoane de cauciuc tip B1, tonfe, spray-uri iritant lacrimogene și cătușe, la care adăugam și recentele bastoane cu electroșocuri sau varianta de a face economie a M.A.I. pentru a nu achiziționa tasere.

Din nefericire, în media nu a fost prezentat nici măcar un singur caz în care să fi fost folosit acest baston cu electroșocuri, și din informațiile pe care le avem noi, polițiștii ezită să le folosească din diferite motive: fie au venit deja gata defecte, așa cum s-a mai sesizat de multe ori din cauza calității care lasă de dorit, fie din cauza lipsei unei proceduri ori a unui instructaj de mânuire a acestuia. Practic specialiștii din minister nu au catadicsit să efectueze un minim instructaj în vederea utilizării acestui mijloc, care până la urmă ar putea fi de folos. Cine știe? 

Concluzii: Sfătuim colegii să folosească acest tip de baston pentru a-i dovedi fie eficiența, fie ineficacitatea. Nefiind folosite, mai marii instituției noastre vor motiva mereu că până la proba contrarie acestea sunt ”potrivite” intervențiilor. Este nevoie de o nouă abordare a modului de înzestrare, noi modele de spray-uri iritant lacrimogene, noi modele de bastoane, dar mai ales Tasere, mijloace neletale dar care pot opri indivizi masivi, un mijloc de intervenție care ”sfidează” proporțiile fizice ale agresorilor în favoarea polițiștilor.

MIJLOACE DE PROTECȚIE:

Mijloacele de protecție au intrat în dotarea polițiștilor după sacrificiul suprem al eroilor polițiști Sorin Vezeteu și Cristian Amariei. După moarte lui Sorin, M.A.I. a început achiziția de veste antiînjunghiere și antiglonț, însă ele au stat în fișete până la moartea lui Cristian. În acea zi, șefii de carton ai multor subunități de poliție din țară au dat ordin ca polițiștilor din stradă să le fie distribuite vestele prăfuite din depozite. De ce nu până în acea zi? Din cauza incompetenței și a mentalității fără logică a unora care au preferat să vadă cravata polițiștilor bine așezată la gât și care au interzis practic purtarea unor elemente tactice de protecție, dând dispoziții să fie purtate doar la nevoie sau pentru poze.

Ambele modele, fie ele antiînjunghiere sau antiglonț, sunt binevenite pentru că pot preveni tragedii, ceea ce este deplasat și încă nu înțelegem este că acestea nu au ajuns la toți polițiștii din stradă. Acestea sunt împărțite de către colegi la unele subunități, fiind luate cu schimbul din cauza numărului insuficient. Dacă e să ne aplecăm asupra unor detalii, vom constata că nu se îmbină deloc cu modelul actual de uniformă, fapt ce de multe ori a favorizat deteriorarea fie a vestei, fie a uniformei, precum și generarea unui disconfort pe timpul purtării.

Abia în 2020, pe fondul unor violențe extreme desprinse din filmele cu barbari  din timpul stării de urgență, M.A.I. a decis achiziția unor căști de protecție pentru polițiști. Căști care, asemenea bastoanelor cu electroșocuri, nu sunt folosite! De ce? Datorită faptului că sunt de slabă calitate, însă așa cum precizam anterior, trebuie folosite pentru a dovedi această eficiență/ineficiență a lor. Ori cine știe, sunt eficiente și de calitate? Potrivite? Cum pot fi potrivite niște căști de protecție de model airsoft fără întăritură și protecție la interiorul căștii pentru protejarea craniului, fabricate din material casant de plastic, fără protecție la ceafă, cum? Asta în timp ce, în aceeași perioadă, pentru jandarmi au fost achiziționate mii de căști de calitate și corespunzătoare standardului ”cască antivandal”.

Concluzii: Colegii care le au în dotare vestele să le folosească, cei care nu au să le solicite! Polițiștii americani au o vorbă: ”better to be hot than shot!”, iar la noi s-ar traduce prin faptul că niciodată să nu spui că mie nu mi se poate întâmpla, asta în cazul vestelor. În cazul căștilor vă propunem de asemenea să le folosiți iar la prima defecțiune să fie raportat acest aspect. Scuturile antivandal încă lipsesc din dotarea polițiștilor, fiind nevoiți să se apere cu agende sau mape, asta e viziunea specialiștilor.

În final le recomandăm colegilor să folosească în condițiile legii toată dotarea pe care o au la dispoziție, iar atunci când nu o au să o solicite șefilor. Organizația noastră sindicală facem în continuare demersuri pentru punerea în aplicare la nivel de minister a unui program de standardizare a dotării, astfel încât pe viitor dotarea să fie corespunzătoare nevoilor și adaptată la realitatea secolului nostru. De aceea vă îndemnăm să ne trimiteți propunerile dumneavoastră pe adresa de e-mail sidepol@sindicatulpolitistilor.ro.

 

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL