E oficial. Se schimbă uniforma polițiștilor.

Plecând de la uniformă și culminând cu clădirile în care funcționează subunități sau întregi unități de poliție, peste tot identificăm grave probleme care ne semnalează lipsa de interes și preocupare pentru investiții din partea celor responsabili.

 

Suntem poate singurii care încă de la reluarea proiectului privind schimbarea uniformei polițiștilor am transmis propuneri și observații în mod constant către M.A.I. pentru că acest subiect nu doar că a căpătat o anumită notorietate printre polițiști, dar în lumina ultimelor evenimente imaginile cu agenți de poliție ”echipați” cu pantofi cu toc, cămașă, caschetă și pantaloni de stofă care intervin pentru restabilirea ordinii la scandaluri ca cel de la Murgeni, ne indică o dezastroasă implicare a celor care ar trebui să se preocupe permanent de nivelul și standardul de dotare pentru efectivele operative ale poliție. Toate acestea în timp ce în Europa fiecare polițist este dotat tactic și conform cu nevoile și provocările misiunilor polițienești ale secolul XXI, iar cei care ne conduc ar trebui să își actualizeze calendarul.

 

La data de 14.08.2020 pe site-ul Ministerul Afacerilor Interne la categoria Transparență decizională a fost postat Proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști. Un proiect care a fost plimbat timp de 3 ani de zile prin birourile M.A.I./I.G.P.R., asumat de fosta guvernare neagreat de actuala care a propus altceva. Sperăm ca de această dată polițiștii să aibă ocazia în sfârșit de a beneficia măcar de o uniformă la standarde tactice și de siguranță europene, dacă la restul capitolelor sunt restanțieri.

 

VEZI AICI DOCUMENTUL OFICIAL

 

Ca elemente de noutate nu putem să nu observăm că:

-se dorește adoptarea unei uniforme tactice, așa cum era normal dar și firesc pentru anul în care trăim și pentru provocările operative la care suntem supuși

-dispare cravata, pantoful cu toc, pantalonul de stofă, cămașa cu croială neconformă pentru misiuni operative

-se dorește adoptarea aceleași norme de echipare atât pentru ofițeri cât și pentru agenți la fiecare tip de uniformă în parte.

-sunt adăugate articole precum fesul, bereta, jacheta, bluza de intervenție, pantofii de intervenție etc.

-norma de echipament specific este mai dezvoltată pentru efectivele operative, orice agent putând beneficia de la cagulă și costum de camuflaj pentru misiune speciale, până la combinezoane și alte articole de protecție pentru situații de excepție și multe altele.

 

Vom rămâne angrenați în acest demers, lucrând deja la un al treilea set de propuneri față de această formă finală. De asemenea vă invităm să nu ezitați și să ne trimiteți propunerile și observațiile dumneavoastră.

PROPUNEREA SIDEPOL NR 1

PROPUNEREA SIDEPOL NR 2 

Schimbarea suntem noi!

 [forms ID=1]

Echipa SIDEPOL

Atasamente