Înființarea grupelor canine la nivelul unităților de poliție, subiect tabu!
Acest proiect vizează constituirea unor grupe canine mobile la nivelul fiecărei unități teritoriale de poliție, aducând astfel în cadrul aceleași structuri toate cuplurile chinotehnice. O astfel de abordare este întâlnită atât în America de Nord cât și în Europa, unde polițiștii și partenerii lor patrupezi execută misiuni specifice sprijinind celelalte efective operative ale poliției, de la patrulare și intervenție până la căutare și salvare în funcție de specializarea fiecărui cuplu.
Proiectul s-a bucurat încă de la început de o echipă dedicată și profesionistă care a făcut posibilă conceperea lui, cât și de sprijinul cadrelor operative ale poliției care văd în această concepție o portiță spre o reorganizare și profesionalizare eficientă a structurilor de ordine publică.
Din păcate proiectul a fost pus în stand-by de către factorii de decizie ai I.G.P.R. deși primise toate avizele necesare de la minister și chiar dacă situația operativă recentă ne semnalase o problemă majoră în raport cu ceea ce vedem la colegii noștri din Europa: unde ne sunt echipele canine de intervenție? Fie că vorbim de câinii de patrulare sau intervenții de ordine publică, fie că vorbim de câinii specializați în detectarea tutunului, stupefiantelor, explozibililor sau fie că vorbim de cei specializați în prelucrarea urmelor sau a căutărilor și misiunilor de salvare, aceștia lipsesc în proporție covârșitoare în teritoriu, astfel că celebrele patrule cu cupluri chinotehnice nu mai sunt prezente atât de des ca în trecut. Nevoia de mărire și întărire a capacității operative și de răspuns a Poliției Române este evidentă și urgentă, de la resursa umană, pregătirea, organizarea și dotarea.
Astfel că aceste grupe canine ar aduce nu numai un plus de imagine instituției dar și un imens aport operativ la prevenirea și combaterea faptelor antisociale, executarea misiunilor de menținere a ordinii publice și a celor specifice.
Care sunt principalele puncte care se îmbunătățesc prin implementarea acestui proiect:
- creşterea eficienţei şi eficacităţii folosirii câinilor de serviciu în activitățile specifice polițienești;
➢ creşterea capacităţii operaţionale şi de intervenţie a cuplurilor chinotehnice şi implicit a structurilor ce vor beneficia de suportul operativ al acestora;
➢ creșterea capacității și operativității dispozitivelor de ordine publică ale structurilor teritoriale de poliție, prin aportul adus de cuplurile chinotehnice care vor acționa în segmentul stradal;
➢ profesionalizarea şi specializarea poliţiştilor conducători câini în conformitate cu standardele ocupaţionale specifice, concomitent cu abordarea unitară a activităţii de pregătire, antrenament, îngrijire şi utilizare a câinilor de serviciu.
➢ răspunsul operativ și deplasarea rapidă la evenimentele sesizate a câinilor specializați în detectarea urmelor, obiectelor, persoanelor sau substanțelor;
➢ creşterea numărului autorilor de infracţiuni prinşi în flagrant și a bunurilor identificate, care fac obiectul unor infracţiuni (stupefiante, explozivi, arme, muniții, obiecte corp delict etc.);
➢ identificarea cu operativitate a persoanelor dispărute sau urmărite (minori dispăruți, urmăriți care fug/se ascund, infractori fugiți de sub escortă sau evadați, persoane ce nu opresc la semnalul polițiștilor și fug etc.)
➢ reducerea numărului de ultraje comise asupra poliţiştilor;
➢ creşterea gradului de siguranţă şi a nivelului de încredere a populaţiei în structurile poliţiei, prin exploatarea potențialului vector de imagine reprezentat de câinii de serviciu.
Atragerea de fonduri europene în acest sens, este parte integrantă a proiectului, așa că impactul bugetar este nesemnificativ în raport cu nevoia de avea la dispoziție grupele canine în vederea sprijinirii efectivelor operative.
După aproape doi ani de liniște cu privire la această inițiativă, ne dorim ca aceasta să fie aprobată cât mai curând posibil, fapt pentru care, organizația noastră sindicală a început deja demersurile la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției Române pentru repunerea în discuție și implementarea urgentă a acestui proiect atât de necesar, atât pentru lucrătorii din cadrul acestei linii de muncă, cât și pentru instituție aducând un plus valoarea imaginii acesteia.
Dacă aveți propuneri sau observații pe marginea acestui proiect, vă rugăm să le transmiteți la adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro.
Vă vom ține la curent cu demersurile pe care le întreprindem și vă vom consulta, de fiecare dată, în proiectele care sunt importante pentru desfășurarea activității în conditii optime.
Schimbarea suntem noi!
Echipa SIDEPOL