Întâlnire de lucru: I.G.P.R.-SIDEPOL. Vezi propuneri-soluții

Întâlnirea a vizat mai multe aspecte operative și organizaționale, privind problemele identificate de către organizația noastră sindicală în teritoriu, probleme care necesită atenție din partea conducerii Inspectoratului General al Poliției Române.

Au fost ridicate mai multe inadvertențe constatate de către polițiști, în desfășurarea activității zilnice, reprezentantul Sidepol venind cu mai multe soluții în acest sens, printre care enumerăm:

Domeniul ordine publică:
* Slăbirea capacității operative, de reacție și intervenție a structurilor de ordine publică din mediul urban și rural.

  • Am propus efectuarea unor demersuri, prin proiect pilot la nivelul unor subunități de poliție din țară cu situație operativă ridicată, prin care să se organizeze o structură de intervenție mobilă, denumită: PATRULE AUTO SPECIALE DE INTERVENȚIE.
    • Acestea ar trebui să fie constituite din minim 4 polițiști cu atribuții pe linie de ordine și siguranță publică, care să asigure operativ, sprijin celorlate patrule organizate în dispozitivul de ordine și siguranță publică, la evenimente deosebite, unde numărul polițiștilor angrenați în dispozitiul respectiv nu face față unei anumite situații ivite.
  • R: Conducerea I.G.P.R. a achiesat la propunere, urmând a stabili, împreună cu reprezentanții organizației sindicale și conducerea Direcției de Ordine Publică, modalitatea de constituire a proiectului pilot și locațiile beneficiare;

-Domeniul resurse umane:

  • Au fost propuse mai multe variante de lucru privind ghidul carierei polițistului, cât și mărirea capacității de școlarizare în instituțiile subordonate I.G.P.R., în vederea stabilizării și fidelizării polițiștilor pe funcții (având în vedere fenomenul de ”migrare” între unități) și încercarea acoperirii deficitului de personal, mai ales în rândul agenților de poliție, deficit care slăbește capacitatea de intervenție a Poliției Române. În plan secundar, având în vedere faptul că deficitul ofiterilor de poliție a fost diminuat prin organizarea concursurilor T.C.O., am propus, în condițiile în care nu ar fi posibilă o nouă etapă de admitere și școlarizare în acest an, în scolile de poliție, să se efectueze demersurile pentru organizarea de concursuri din sursă externă, în special acolo unde există deficit mare de personal.
  • R: Domnul chestor Mirițescu avea cunoștință despre problematica sesizată, efectuând deja demersuri în acest sens, atât în ceea ce privește ghidul carierei, cât și acoperirea deficitului de personal, urmând a ne comunica rezultate soluțiilor propuse către conducerea M.A.I.
  • De asemenea, tot pe linie de resurse umane, a fost ridicată problema ÎMPUTERNICIRILOR, mai ales la nivel de conducători de unități dar si la nivel inferior, în sensul în care există foarte multe persoane împuternicite care nu îndeplinesc condițiile de ocupare a unor astfel de posturi de conducere, nu au expertiza necesară care să îi ghideze în managerierea unor situații de criză, venind chiar cu exemple concrete în acest sens.
  • R: Se vor avea în vedere criterii obiective de propunere și numire în astfel de funcții, mai ales că deciziile unor manageri se rasfrâng asupra întregii instituții a Poliției Române.

-Domeniul logistică:
* (STANDARDIZAREA DOTĂRII)

Pentru a înțelege mai bine care este importanța gradului de înzestrare cu dotări, este necesar într-o primă fază a se iniția un plan de standardizare bazat pe:
▪ Nevoile reale ale structurii vizate;
▪ Specificul misiunilor și activităților încredințate;
▪ Prioritățile necesarului de înzestrare;

  • Am readus la cunoștința conducerii I.G.P.R., necesitatea efectuarii unor investiții în sediile posturilor de poliție comunale și sectiile rurale de poliție, în condițiile în care peste 80% dintre acestea nu au WC și/sau apă curentă, condiții elemnetare de igienă, mai ales în contextul pandemic actual, cât și necesitatea reparațiilor sau relocării anumitor astfel de sedii cu probleme grave de infrastructură.
  • R: Domnul chestor Mirițescu a specificat faptul că știe acestă problematică, începând deja prin identificarea a aproximativ 200 posturi de poliție care NU AU DELOC aceste utilități, urmând a fi dotate cu cele necesare asigurării unor condiții minime de igienă, iar în ceea ce privește sediile cu probleme la infrastructură fiind identificate soluții de avarie, prin instalarea unor containere moderne (care să aibă toate dotarile necesare: parchet, geam termopan, AC etc), deja acest proces fiind pus în aplicare în unele localități din județele Alba și Cluj, urmând a fi extins în mai multe zone din țară, în funcție de nevoi.
  • Un alt punct logistic pus în discuție a fost dotarea structurilor de ordine și siguranță publică cu AUTOSPECIALE TIP VAN, atât de eficiente și necesare desfășurării unei activități operative stringente.
  • R: Va fi luat în calcul o astfel de investiție, imediat cum se vor face primele achiziții de autospeciale.
  • Nu în ultimul rând am repus pe tapet problema uniformei polițiștilor, modalitatea în care se tărăgănează implementarea HG 1061/2002, mai ales că organizația noastră a transmis de fiecare dată zeci de memorii atât la M.A.I., cât și la I.G.P.R., pentru a se asigura o uniformă practică, eficientă, modernă, actuală vremurilor pe care le trăim.
  • R: Conducerea I.G.P.R. a specificat faptul că Poliția Română are în plan schimbarea uniformei, având deja proiect demarat în acest sens urmând a consulta polițiștii din teritoriu, prin care să asigure eficiența necesară desfășurării serviciului și intervenției operative la evenimente, deoarece, într-adevăr nu mai este de actualitate pantoful cu toc și pantalonul la dungă, cu cravată, pentru evenimentele la care polițiștii intervin, cât și pentru uniformizarea portului tinutei la nivelul întregii țări.

Discuțiile au fost ample și au vizat mai multe subiecte, am redat mai sus, pe scurt, esența întâlnirii, ca și concluzii finale în urma întâlnirii apreciem deschiderea la dialog social, la identificare și punerea în aplicare a unor soluții viabile, care să fie cu dublu beneficiu, atât pentru personal, cât și pentru instituție.

Vă vom ține la curent cu stadiul demersurilor și pe acestă cale, vă solicităm să ne comunicați pe adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro  sau orice altă formă de comunicare, problemele pe care le întâmpinați în activitatea zilnică, pentru a putea găsi, împreună, cele mai bune soluții.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL