Interzis la uniformă tactică pentru polițiști
conducerii Ministerului Afacerilor Interne de a schimba armamentul polițiștilor operativi după 20 de ani de promisiuni.
Aceste promisiuni au început să apară imediat după moartea eroului Slt. (p.m.) Sașa Diseci care în noaptea de 3 spre 4 martie 2001, subofițerul Sașa Disici a pornit în urmărirea unui automobil care a fost raportat furat, după ce șoferul a forțat un cordon al poliției pe Calea Lugojului din Timișoara. Mercedesul, în care se aflau trei persoane, l-a accidentat pe subofițerul Ioan Mateescu, colegul lui Sașa Disici.
După zeci de kilometri în care subofițerul de poliție nu a abandonat urmărirea, Disici a reușit să ajungă din urmă mașina după care se ținea.
Aceasta oprise pe o stradă din localitatea timișeană Ianova. Imediat ce a coborât din mașina, Sașa Disici a fost împușcat cu mai multe focuri de armă, mai exact cu un pistol-mitralieră calibru 7,62 mm.
Astfel că la 20 de ani de la această tragedie se face un adevărat prim pas în aducerea Poliției Române în locul de unde să poată fi un adevărat combatant al infracționalității și un apărător de nădejde al ordinii publice.
Chiar și așa, dotările minime și necesare le lipsesc polițiștilor, cu toate că organizația noastră sindicală a solicitat în nenumărate rânduri standardizarea procesului de dotare al polițiștilor și a autospecialelor, M.A.I. ne transmite că forțele de ordine sunt dotate corespunzător. Desigur, vom reveni cu comunicat pe această temă.
Tot în aceeași ordine de idei trebuie menționată împotrivirea ministerului și refuzul factorilor de decizie de a schimba uniforma de serviciu a polițiștilor de ordine publică, care și în anul 2020 sunt trimiși în misiuni cu caschetă, cămașă, cravată, pantaloni de stofă și pantofi cu toc și găurele.
Deși în teritoriu au existat colegi care au solicitat permisiunea de a purta pantaloni de culoare bleumarin de tip tactic/militar care după formă și croială ar respecta în mare parte prevederile H.G. 1061/2002, respectiv ale O.M.A.I. 236/2009 Partea a II-a, capitolul II, secțiunea F, litera c):
”Pantalonii pentru uniforma de serviciu
Se confecționează din material textil – tip bumbac – de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa A, gri-fer pentru efectivele din grupa B și bleumarin pentru efectivele din grupa C.
Au croiala dreaptă, fără manșetă. Pantalonii pentru bărbați au buzunar la spate.
Pantalonii sunt prevăzuți cu două buzunare laterale oblice. Șlițul pantalonului se încheie cu fermoar. Betelia pantalonului este prevăzută cu găici pentru curea și centură.
Pantalonii pentru iarnă se confecționează cu mesadă detașabilă din țesătură impermeabilă și imperrespirantă.
Pantalonii pentru uniforma de instruire a elevilor din instituțiile de învățământ se confecționează în același mod.”
Ba mai mult, au existat și colegi cărora li s-a atras atenția că pantalonii de tip tactic(cu buzunare laterale și croială militară) sunt neconformi, chiar dacă diferența este doar de confort, utilitate și siguranță și au două buzunare în plus față de cei standard.
Asta în timp ce în Europa și în lume majoritatea polițiștilor sunt echipați astfel.
Există și zvonuri conform cărora șefi și oameni cu putere de decizie din minister nu agreează acest tip de pantaloni cu buzunare laterale și croială tactică, astfel că nici măcar noua uniformă nu va avea în componență astfel de pantaloni.
Motivul? Nu îl știm nici noi, dar credem că ar trebui să îl afle toți polițiștii care azi sunt trimiși în pantaloni de stofă la misiuni și intervenții de ordine publică și sunt apostrofați de unii șefi că nu au dunga călcată. Adevărul este că persoanele agresive și periculoase, dar mai ales infractorii se tem de polițiștii îmbrăcați în uniformă de ”reprezentare/gală” și nu de dotarea și pregătirea acestora.
Din cauza unei astfel de mentalități, am fost obligați să asistăm alaltăieri la o anomalie din punctul de vedere al practicii polițienești internaționale și a normelor de echipare moderne pentru personalul de ordine publică, noile pistoale Beretta PX 4 Storm venind la pachet cu un holster de picior care se poartă de regulă atunci când polițistul este dotat cu vestă balistică iar accesul la armă poate fi obstrucționat de aceasta, iar agenții care au primit arma au fost nevoiți să atașeze acest toc de armă tactic peste perechile de pantaloni de stofă, în discrepanță totală cu o uniformă ”netactică”.
Aceste aspecte însă nu sunt de importanță pentru cei care ne conduc și chiar dacă zi de zi stabilim recorduri și cazuri unice în Europa în materie de ”habarnism”, indolență și deprofesionalizare, ei continuă să fie de neoprit și de neschimbat.
Acțiunile lor ajung să aibă efecte abia în stradă când polițistului i se rup pantalonii la o simplă încătușare sau săritură de gard, este ștrangulat cu propria cravată de către un suspect, când este mai preocupat de caschetă de frica unor șefi dornici de a aplica o sancțiune, când suferă o luxație la picior din cauza unor încălțări total nepotrivite ș.a.m.d.
Schimbarea suntem noi!
Echipa SIDEPOL