LIBER LA DECONTAREA OCHELARILOR

La data de 25.02.2025, în Monitorul Oficial nr. 165 , Partea I,  a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 64 din 20.02.2025, pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. V alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 53/2024 privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum și reglementarea unor aspecte organizatorice.

Astfel, a fost creat  în sfârșit cadrul legal prin care angajatorii sunt obligați să deconteze angajaților,  până la suma de 500 lei, pentru achiziția de dispozitive de corecție speciale  necesare lucrătorilor care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare, pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru. 

Obligația decontării achiziției de dispozitive de corecție speciale revine angajatorului, care trebuie să respecte prevederile art. 5-15 din Hotărârea Guvernului nr. 1.028/2006.

Decontarea se face pe baza unei recomandări medicale către medicul oftalmolog, eliberată de medicul de medicina muncii în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, cu modificările și completările ulterioare. 

Medicul oftalmolog constată dacă este necesară prevenirea unor probleme vizuale sau dacă există probleme vizuale care necesită corecție optică pentru vederea intermediară pe parcursul activității ce implică lucrul cu un echipament cu ecran de vizualizare și recomandă, atunci când este cazul, folosirea unui dispozitiv de corecție special. Pe baza constatării medicului oftalmolog a problemelor vizuale care necesită corecție optică pentru vederea intermediară pe parcursul activității, la un post de lucru, ce implică lucrul cu un echipament cu ecran de vizualizare, medicul de medicina muncii va consemna în fișa de aptitudine profesională recomandarea medicului oftalmolog privind utilizarea unui dispozitiv de corecție special.

Cheltuielile pot fi acoperite pentru prima achiziție sau înlocuire din cauza uzurii a ramie sau lentilelor, dar nu mai devreme de un an de la ultima decontare. 

Angajații trebuie să solicite decontarea dispozitivelor de corecție optică și să prezinte următoarele documente justificative:

– recomandarea medicului de medicina muncii și rezultatele examenului oftalmologic;

– factură fiscală;

– bon fiscal sau extras de cont pentru plățile efectuate prin virament bancar.

Reamintim polițiștilor că prin Ordonanța de Urgență  nr. 53 din 23 mai 2024 – privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum și reglementarea unor aspecte organizatorice, la articolul V s-a prevăzut că :

,,(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în aplicarea prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, vor deconta lucrătorilor care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru achiziția de dispozitive de corecție speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană.

(2) Lucrătorii din cadrul autorităților și instituțiilor publice beneficiază de dreptul prevăzut la alin. (1) în baza rezultatelor examenului oftalmologic care atestă faptul că pentru desfășurarea activității este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale sau, după caz, este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării.

(3) Normele de aplicare a prevederilor alin. (1) și (2) se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și a Ministerului Finanțelor.”

 În aceeași Ordonanță de Urgență, la articolul X se prevede că ,,Hotărârea Guvernului prevăzută la art. V alin. (3) se emite în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, însă stimabililor noștri guvernanți le-au trebuit aproximativ 7 luni peste termenul stabilit de ei, ca să emită aceste norme de aplicare, motiv pentru care sperăm ca măcar banii să fie primiți cel târziu în luna următoare depunerii solicitării.

Colegii care au achiziționat ochelari în urma unor controale de specialitate, după intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență  nr. 53 din 23 mai 2024 și care mai dețin documentele de control și de achiziție, sunt rugați să ia legătura cu reprezentanții teritoriali ai SIDEPOL, pentru a analiza posibilitatea introducerii unei acțiuni în instanță în vederea obligării angajatorului la decontarea  sumei de 500 lei.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL