M.A.I. despre noua uniformă a polițiștilor – când și cum vrem noi!

De ce? Pentru că după aproape două decenii de când a fost adoptată uniforma actuală, nu s-au efectuat schimbări sau îmbunătățiri majore. Problema o constituie lipsa de interes, de viziune și de implicare a factorilor de decizie din M.A.I., care au alte preocupări decât cele legate de condițiile de muncă ale cadrelor ministerului. Dacă la jandarmi s-a acceptat tacit varianta achizițiilor personale de pe internet ale unor articole de uniformă de serviciu, la poliție treaba e mai drastică. În ce sens? În sensul în care cei care ar trebui să vegheze zi și noapte la necesitățile pentru desfășurarea în condiții optime ale misiunilor de ordine publică, stau și pândesc polițiștii care sunt echipați neregulamentar, conform unei hotărâri de guvern adoptate acum aproximativ 20 de ani și a unui ordin de ministru adoptat acum 12 ani. Logica?

Neregulamentar însemnând că și-au achiziționat, precum colegii jandarmi, un fes care deși nu se regăsește în norma de echipare oferă protecție pe timp de vânt și ger, spre deosebire de căciula de blană care are doar un rol estetic sau nici măcar atunci când se udă și capătă mirosuri stranii. Deci e vorba de dublu standard în acest minister, dacă ofițerii jandarmi care efectuează mai multe misiuni în teren au înțeles rolul și importanța unei uniforme conforme cu specificul misiunii, care să protejeze de intemperiile vremii și să fie comodă și practică, ofițerii de poliție de la adăpostul biroului cu calorifer sau aer condiționat emit fel și fel de atenționări, avertismente și sancțiuni, pentru colegii care au considerat că sănătatea trebuie protejată mai ales în această perioadă.

Asta în timp ce M.A.I. sub ”vitregiile” condițiilor politice se chinuie  de aproape 5 ani de zile să modifice câteva articole de uniformă care să fie mai apropiate de ce vedem în Vest și de ce înseamnă uniforma de serviciu pentru misiuni operative/de stradă. De fiecare dată când s-a schimbat un guvern, s-a schimbat și importanța acestui demers, dar și forma proiectului în sine. Acum, cu noul guvern reluăm numărătoarea inversă până la un nou proiect sau până când va fi reavizat cel pus în dezbatere publică în cursul anului trecut.

Deși, pe baza proiectului realizat de specialiștii M.A.I. cu ușile închise, am realizat o serie de propuneri pertinente fundamentate de experiența colegilor din teren care îmbracă zi de zi actuala uniformă de serviciu, D.G.L. ne-a transmis că la realizarea proiectului s-au consultat intens și amplu inspectoratele generale, ceea ce ne face să ne întrebăm care dintre noi a primit la nivel de subunități vreun chestionar sau fișă în care să își expună părerea cu privire la noua uniformă. Nimeni din ce cunoaștem noi poate doar cei de la birouri au avut acces, ca de obicei, tălpașii nefiind importanți atunci când se iau hotărâri pentru ei. Astfel că nu ”s-a impus” luarea în considerare a niciuneia dintre propunerile trimise, cu toate că acestea au venit fix din partea colegilor ce fac parte din inspectoratele generale ”consultate” de M.A.I.

Atașăm mai jos răspunsul:

Pe această cale dorim să aducem la cunoștință conducerii ministerului și a specialiștilor de resort, că nu vom sta nepăsători și în ciuda răspunsurilor formulate extrem de vag, vom continua să ne implicăm în acest proces de îmbunătățire a condițiilor de muncă pentru polițiști. Vom reveni cu un nou comunicat în care vom prezenta succint problemele care au pus mereu piedici acestui proiect și care ar fi soluțiile pe termen scurt, mediu și lung pentru a preîntâmpina astfel de blocaje a căror efecte negative se răsfrâng asupra polițiștilor.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL

 

Atasamente