M.A.I. pune lacătul pe ușile instituțiilor din subordine

masuri in domeniul sanitar, pe perioada starii de alerta, pentru personalul din cadrul unor unitati publice si private.

Prin acest proiect se încearcă limitarea drepturilor și libertăților persoanelor, angajați în sistemul public sau privat, inducându-se ideea că doar vaccinarea împotriva virusului SARS-COV-2 poate limita răspândirea noului coronavirus, deși dreptul la muncă este garantat de constituție și Codul Muncii, iar conform principiilor democratice ce stau la baza unei societăți, fiecare cetățean are dreptul de a alege cu privire la un act medical ce privește propria persoană.

Așa cum inclusiv o instituție a statului român aflată în subordinea initiatorului proiectului de lege (la acea vreme), Ministerul Sănătății, a remis un răspuns către Avocatului Poporului prin care indică în mod clar si fără echivoc, faptul că accesul angajaților la locul de muncă nu poate fi condiționat de vaccinare împotriva noului coronavirus, toate persoanele având drepturi egale de șanse și tratament, iar impunerea vaccinării obligatorii de către angajator este în afara cadrului legal.

Mai mult decât atât, consilierul politic în Parlamentul European, Marius Tudor, arată faptul că certificatul verde, la nivelul Uniunii Euroepene a fost dezvoltat pentru facilitarea liberei circulații și nu pentru limitarea accesului anumitor categorii de persoane în instituții sau limitarea dreptului la muncă, o astfel de prevedere fiind ilegală și neconformă cu normele europene incidente, aflate în vigoare.

Ce înseamnă un astfel de proiect de lege adoptat de Pralamentul României, pentru angajații Ministerului Afacerilor Interne, mai ales în contextul în care chiar ministrul M.A.I., Lucian BODE, în calitate de senator PNL, este co-inițiator al proiectului?!?!?

Răspunsul este simplu: COLAPS!!

Și pentru a exemplifica cele prezentate mai sus, venim și cu argumentare logică ce are rolul de a proteja angajații, în primul rând, și siguranța națională, care va fi grav periclitată de un astfel de demers adoptat.

Din datele pe care M.A.I. le-a făcut publice, nivelul de vaccinare în rândul angajaților este de aproximativ 40%, dintr-un efectiv de 127000 angajați. Din acesti 127000 angajați M.A.I., aproximativ 80000 sunt lucrători operativi în diverse arme aflate în subordinea ministerului (poliție, poliție de frontieră, imigrări, jandarmerie, pompieri), structuri implicate activ în combaterea răspândirii noului coronavirus, în ultimii 2 ani de zile, prin prerogative trasate chiar de către oamenii care acum îi pun la colț pe acesti angajați.

La un calcul matematic simplu din cei 80000 de angajați operativi care pot desfășura activități de prevenire si combatere a SARS-COv-2, scădem procentul de 60% nevaccinati și 25% deficit real de cadre, și constatăm că rămân, efectiv, în teren pentru a desfăsura activitătile specifice prevăzute de lege, DOAR 12-15000 ANGAJAȚI împărțiti pe  arme (IGPR,IGPF,IGI,IGSU,JANDARMERIA), efective care chiar dacă vor fi suplimentate cu oamenii vaccinati, rămasi prin birouri (neoperativi), tot nu vor putrea desfășura prerogativele legale pentru asigurarea sigurantei nationale.

Ce înseamnă acest lucru pentru ordinea publică și siguranța națională?!?!? Închiderea, cu totul, a unor unități/subunități de politie/jandarmerie/pompieri, nemaiavând cine să se prezinte la muncă, dacă angajații vor fi trimisi 30 de zile acasă pentru că nu au vaccin, mai ales în contextul în care si in aceste momente se lucrează în sistem de avarie.

În acest sens, tragem un semnal de alarmă și ne adresăm reprezentanților Parlamentului României (Senat/Camera Deputatilor), cât și Avocatului Poporului, prin care solicităm efectuarea unei analize pertinente privind includerea personalului M.A.I. într-un astfel de proiect de lege, deoarece, prin astfel de initiative, parlamentarii țării pun în pericol siguranta natională, siguranța cetățeanului, dreptul la muncă și lista poate continua.

      

Având în vedere faptul că proiectul a trecut FAVORABIL prin comisiile de specialitate, de la unele iesind cu amendamente, a fost respins în Senat, dar urmează să fie supus votului în Camera Deputaților care este cameră decizională, vom face toate demersurile necesare apărării drepturilor si intereselor angajaților pe care îi reprezentăm.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL