Modificări structurale la nivelul M.A.I. Se dorește redimensionarea structurilor

care să fie adaptat la nevoile  sistemului.

În acest context , se dorește mai exact, modificarea O.M.A.I. 105/2013 privind activitatea de planificare structurală și management organizatoric în unitățile MAI, precum și a I.M.A.I. S/107/2013 privind constituirea și dimensionarea unor componente organizatorice specifice unităților M.A.I.

Conducerea ministerului propune unităților subordonate să eficientizeze componența structurilor, raportat la volumul actual de muncă și la competențele fiecărei subunități, în sensul în care se cunoaște foarte bine faptul că de foarte mulți ani este nevoie de o astfel de schimbare, prin care să se îmbunătațească sistemul polițienesc și imaginea de ansamblu a instituției.

Foarte mulți colegi se confruntă cu un  număr mare de lucrări/dosare, raportate la un număr inechitabil de lucrători, acest număr rămânând de pe vechile state de organizare ale unităților, de aceea ne întâlnim cu variante în care la o structura BIC, de exemplu, a unei poliții orășenești să avem 5 lucrători și 500 dosare, iar în alt oraș să avem 8 lucrători și 200 dosare (*spetă cu titlu de exemplu).

Cadrele MAI, organizatiile profesionale si sindicale din tara dar si din Uniunea Europeana precum si societatea civila au subliniat de fiecare importanta adaptării ministerului la nevoile actuale ale societatii. Situatia operativa, provocarile cotidiene si manifestarea tuturor elementelor cu care angajatii MAI intră în contact zi de zi au cunoscut o tranformare în ultimii ani, însa abordarea a rămas aceeasi în ciuda acestor aspecte. Iar unul dintre punctele cele mai importante este resursa umana si modul în care ea este organizată la nivelul tuturor armelor ministerului. Ne dorim ca acest proiect sa fie dezbatut si cu politistii pentru ca situatia actuala la nivelul IGPR si nu numai, nu este una tocmai dintre cele mai adecvate la capitolul organizare.

Solicităm ca factorii decidenti din minister să îsi concentreze eforturile pentru realizarea acesui proiect în directia „operativului”, politistii operativi fiind imaginea principala a institutiilor subordonate si care reprezintă un serviciu public de calitate. Exista in continuare scheme organizatorice subdimensionate în raport cu nevoile comunitătilor locale si a cu situatiile operative la nivel judetean si teritorial precum si o serie de puncte slabe sau lipsa în raport cu modelul unor țări europene care au implementat de-a lungul anilor masuri cu caracter oraganizatoric cu rezultate pozitive imediate si pe termen mediu si lung.

Vom transmite propunerile noastre către conducerea ministerului și avem rugămintea să contribuiți la acest proces de eficientizare, în sensul în care dvs. sunteți direct implicați în acest sistem precar, care este instituit în acest moment. Puteți transmite propunerile la adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolițistilor.ro.

#Schimbareasuntemnoi

Echipa Sindicatului SIDEPOL