Noi competențe pentru polițiști

competent să constate contravenții și să aplice sancțiuni contravenționale prevăzute în acte normative. 

Prin proiectul de act normativ(vezi proiect și anexă) se dorește instituirea de noi competențe în materie de constatare și sancționare contravențională pentru ofițerii și subofițerii Poliției Române, cât și pentru cei din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Mai exact, ofițerii și agenții de poliție vor putea constata contravenții și aplica sancțiuni în conformitate cu prevederile LEGII nr. 59 din 1 mai 1934 asupra CECULUI și LEGII nr. 365 din 7 iunie 2002 privind comerțul electronic.

Conform notei de fundamentare(vezi nota) modificările aduse proiectului de ordin privind competențele de constatare și sancționare a contravențiilor au survenit ca urmare a dinamicii legislative, însă conform modificărilor aduse Legii CECULUI și Legii Comerțului electronic, articolele care prevăd posibilitatea constării și aplicării sancțiunilor datează din 2014, respectiv 2002. Probabil că în 2018, la redactarea proiectului de ordin nu s-au avut în vedere și aceste prevederi ori au fost omise, iar întrebarea care se pune este care polițiști și care structuri cale îi încadrează vor fi de competență să aplice aceste prevederi? Având în vedere domeniul de referință, cel mai probabil polițiștii din cadrul structurilor de investigare a criminalității economice.

De asemenea, tot ca titlu de noutate, ofițerii și subofițerii pompieri vor putea aplica sancțiuni în conformitate cu prevederile Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificările și completările ulterioare, precum și Hotărârii Guvernului nr. 1061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României.

Proiectul mai sus menționat se află în dezbatere publică, astfel dacă aveți propuneri sau sugestii, ori dacă considerați că există acte normative care stabilesc regimuri de constatare și sancționare iar prezentul ordin a emis includerea acestora, vă rugăm să ne trimiteți observațiile voastre la adresa de e-mail:sidepol@sindicatulpolitistilor.ro.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL