Noi modificări privind accederea în structurile M.A.I.
La data de 26.09.2024, Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparență decizională două proiecte de modificare ale unor acte normative, după cum urmează:
-Proiectul Ordinului viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 105/2020 privind examinarea medicală a candidaților la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, precum și la concursurile de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne. Vezi Proiect OMAI.
-Proiectul ordinului viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne privind stabilirea condițiilor și a procedurii de luare în evidență în Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a studenților școlarizați în instituții civile de învățământ superior, pentru nevoi ale Ministerului Afacerilor Interne . Vezi Proiect_OMAI.
Proiectele de modificare ale celor două ordine fac obiectul ședinței Comnisiei de Dialog Social organizată la nivelul Ministerului Afacerilor Interne din data de 03.09.2024, la care organizația noastră a fost invitată și unde vom interveni punctual cu propuneri.
Primul proiect de modificare și completare al Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 105/2020 privind examinarea medicală a candidaților la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, precum și la concursurile de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne, vizează actualizarea cadrului legislativ, cu scopul de a asigura un proces transparent și eficient de examinare a candidaților la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ și de încadrare în MAI.
Printre principalele elemente de noutate aduse de acest proiect de modificare și completare, se numără actualizarea cadrului normativ care reglementează baremele medicale pe baza cărora se realizează examinarea medicală a candidaților. De asemenea, se va optimiza modul în care se realizează completarea fișei medicale, prin eliminarea completării acesteia în ordinea secțiunilor și prin instituirea obligativității păstrării fișei medicale-tip în original la nivelul unității sanitare la nivelul căreia s-a constatat inaptitudinea medicală, pentru evitarea dificultăților generate de atitudinea subiectivă a candidaților declarați „INAPT”.
Un alt element important al proiectului în cauză, constă în modificarea consimțământului informat, în sensul inserării în cuprinsul acestuia a informației dacă candidatul a suferit sau suferă de boli neuropsihice, boli cronice sau infectocontagioase. Aceasta va asigura o mai bună cunoaștere a stării de sănătate a candidaților și va permite o evaluare mai precisă și mai echitabilă a calităților acestora.
În același timp, proiectul de modificare și completare la care facem referire, elimină enumerarea, cu titlu exemplificativ, a unor boli/patologii din cuprinsul antecedentelor personale patologice prevăzute în adeverința medicală, pentru a fi evitată situația în care medicul de familie completează adeverința medicală exclusiv cu acele afecțiuni/patologii/diagnostice ale candidatului, care se regăsesc în evidențele acestuia. De asemenea, se va modifica formularul fișă medicală-tip de admitere/încadrare în MAI, prin eliminarea markerului ATPO din examenele paraclinice obligatorii efectuate de candidații la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ care formează personal pentru nevoile MAI, precum și la concursurile de încadrare în MAI, întrucât acest marker crescut nu reprezintă un indicator care să determine un diagnostic cert.
Considerăm că prin aceste măsuri, MAI urmărește modernizarea și îmbunătățirea procesului de examinare medicală a candidaților și creșterea nivelului de transparență și eficiență în ceea ce privește selecția și recrutarea personalului pentru instituțiile sale și pentru nevoile MAI.
Cel de-al doilea proiect de modificare, este emis în executarea dispozițiilor prevăzute de art. 122 alin. (2) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, prin care se prevede că studentul școlarizat în instituții de învățământ superior civil, pentru nevoi ale Ministerului Afacerilor Interne, este luat în evidență și într-o instituție de învățământ superior militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, în vederea îndeplinirii serviciului militar activ și acordării drepturilor aferente, în condițiile stabilite prin ordinul conducătorului instituției.
Prin acest proiect, se stabilesc condițiile și criteriile specifice pentru înscrierea la academia de poliție a studenților școlarizați într-o instituție civilă de învățământ superior pentru nevoi ale Ministerului Afacerilor Interne.
Una dintre condițiile propuse este formarea inițială a ofițerilor și ofițerilor de poliție prin școlarizarea în instituții civile de învățământ superior, în domenii, specializări și programe de studii universitare de licență necesare structurilor MAI. Totodată, se va face recrutarea pentru admiterea în instituțiile civile de învățământ superior pentru nevoi ale MAI, prin identificarea și atragerea candidaților care corespund condițiilor și criteriilor specifice formării profesionale inițiale a polițiștilor și a cadrelor militare.
Proiectul de ordin prevede că studenții militari și studenții de poliție care sunt înscriși într-o instituție de învățământ superior civil urmează să fie luați în evidență la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” pentru îndeplinirea serviciului militar activ și acordarea drepturilor aferente, prin act administrativ al comandantului (rectorului) instituției de învățământ superior.
Pentru selecția candidaților se va lua în considerare media la examenul de admitere sau, după caz, media anului/anilor de studii finalizat/finalizați, obținute la instituțiile civile de învățământ superior, în ordinea descrescătoare a acestora, în limita numărului de locuri stabilit și în conformitate cu opțiunile exprimate de candidați.
Se va încheia un angajament de a lucra în cadrul MAI pentru o perioadă de 10 ani de la data nașterii raportului de serviciu, după dobândirea statutului de student militar sau student de poliție. Acest angajament reprezintă o măsură de stabilitate a personalului din structurile MAI și împiedică fluctuația personalului din aceste structuri.
De asemenea, prin încheierea de parteneriate interinstituționale între MAI și instituțiile civile de învățământ superior se va asigura o colaborare eficientă între acestea, ceea ce va contribui la dezvoltarea unor programe de învățământ axate pe cerințele instituțiilor MAI.
În general, proiectul de ordin privind stabilirea condițiilor și a procedurii de luare în evidență în Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a studenților școlarizați în instituții civile de învățământ superior pentru nevoi ale Ministerului Afacerilor Interne își propune să asigure o structură de personal calificat și bine pregătit, care poate îndeplini atribuțiile specifice instituțiilor MAI într-un mod eficient și eficace.
Sindicatul Democratic al Polițiștilor SIDEPOL, face apel la toți cei interesați să transmită eventualele sugestii sau observații cu privire la proiectele de acte normative în cauză.
Schimbarea suntem noi!
Echipa SIDEPOL