Norma de hrană actualizată pentru polițiști la 40 lei

atunci când vă spuneam că s-a actualizat norma de hrană nr. 8, cu o valoare calorică de 4315 calorii pentru polițiștii care urmează diferite cursuri sau școli de perfecționare, calificare, specializare, reciclare sau pentru obținerea gradului profesional următor, indiferent de durata lor.

Având în vedere faptul că încă din luna mai a anului 2020, norma de hrană nr. 6, acordată polițiștilor este actualizată la valoarea de 38 lei/zi, dar plafonată prin ordonanță de urgență la valoarea lunii ianuarie 2019, în cuantum de 34 lei/zi, în urma creșterii indicelui prețurilor de consum a alimentelor componente ale normei de hrană nr. 6, raportat la valoarea calorică de 5010 calorii, prin Ordin al ministrului apărării naționale nr. M.S. 35/21.02.2022 privind valoarea financiară actualizată a normelor de hrană , în timp de pace, în vigoare de la data de 01.01.2022, Direcția Generală Logistică din Ministerul Afacerilor Interne a transmis către armele din subordine o adresă prin care li se aduce la cunoștință faptul că norma de hrană nr. 6 a fost actualizată la valoarea de 40 lei/zi.

Conform prevederilor Ordonanței nr. 26 din 22 iulie 1994 (**republicată**) privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și securitate națională și ale persoanelor private de libertate, valoarea financiară a normelor de hrană aprobate prin hotărâre a Guvernului se stabilește și se actualizează, în mod unitar, de către Ministerul Apărării Naționale împreună cu celelalte instituții publice prevăzute la art. 1, în funcție de indicii prețurilor de consum pentru actualizare la rata inflației a elementelor patrimoniale, capitolul «Mărfuri alimentare», publicați de Institutul Național de Statistică în Buletinul Statistic de Prețuri.

 Actualizarea financiară a normei de hrană se face periodic, pe baza indicilor prețurilor de consum prevăzuți la alin. (1) din OUG 36/1994, dacă rezultă diferențe de peste 5% față de luna în care s-a stabilit ultima valoare.

Problema de fond tocmai acum apare, prin faptul că (a devenit deja o obisnuință a fiecărei guvernări) norma de hrană este plafonată la valoarea de 34 lei/zi prin OUG 131/2021, tocmai de aceea această actualizare nefiind altceva decât o creștere ”pe hârtie” a unei norme care nu va fi primită efectiv în plată de către angajați, așa cum de-altfel era normal, mai ales în contextul creșterilor de preturi.

În acest sens, tocmai pentru faptul că am considerat oportun să aflăm valoarea reala a creșterilor prețurilor la alimentele ce compun norma de hrană nr. 6, pentru că avem dubii în ceea ce priveste actualizarea cu DOAR 5%, față de o crestere reală de peste 15% (estimarea noastră), am cerut lămuriri suplimentare Institutului național de Statistică, urmând a acționa în consecință, în funcție de răspunsul primit.

Considerăm normal ca cei aflați în conducerea ministerului, cât și domnul premier CIUCĂ, militar de carieră, care cunoaște privațiunile meseriei, să intervină asupra OUG 131/2021, în sensul deblocării la plată a normei de hrana, la plata restantelor începând cu ultim a actualizare din mai 2020, cât și plata efectivă, la zi, a normei actualizate în cuantum de 40 lei, ceea ce ar însemna o creștere lunară de 180 lei/angajat.

Vă vom anunța despre rezultatul demersurilor efectuate cu privire la acest drept, în caz contrar, ne vom vedea nevoiți să dăm în judecată instituția pentru nerespectarea legislatiei în vigoare. Dacă ai de facut o sesizare pe acest subiect sau alte probleme profesionale, o poți face la următorul link SESIZARE NEREGULI, iar un reprezentant al SIDEPOL va intra în legatură cu tine pentru soluționarea solicitării.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL