Normele de aplicare ale OUG 75/2020 în forma finală. Când se vor primi banii

completarea unor acte normative și prorogarea unor termene și alte modificări fiscal bugetare, Ministerul Afacerilor Interne să emită norme metodologice de aplicare , în termen de 45 zile de la publicare.

În cursul zilei de vineri, 03 iulie 2020, reprezentantul Sindicatului Democratic al Polițiștilor SIDEPOL, va participa la Comisia de Dialog Social din cadrul M.A.I., unde se va pune în discuție proiectul Ordinului ministrului afacerilor interne privind modificarea și completarea Ordinului M.A.I. nr. S/7/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului militar, polițiștilor și personalului civil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (document clasificat).

Pe scurt, este vorba despre emiterea normelor metodologice privind punerea în aplicare a OUG 75/2020, ordonanță emisă în baza Deciziei nr. 51/2019 a Î.C.C.J., decizie prin care salarizarea angajaților ministerului va fi dusă la nivelul maxim prevăzut de lege.

Principalele drepturi care vor fi primite, sunt:

  • se primește valoarea corespunzătoare sporului de fidelitate, care se include în valoarea salariilor de funcție (5-10-15-20%, în funcție de vechimea în sistem);
  • valoarea sporului pentru studii superioare, care de asemenea intra în componența salariului de funcție și se acordă agenților de poliție care își desfășoară activitatea în domeniul studiilor absolvite (spor 25%);
  • sporul pentru condiții de pericol deosebit, plătit la nivel maxim ( spor 30%);
  • valoarea sporului pentru complexitatea muncii, de asemenea plătit la nivelul maxim de 15%.

Drepturile enumerate mai sus se acordă și pentru perioada ultimilor 3 ani de zile, prin recalculare, de la 01.2017-01.2020, cât și după această dată pentru cei care încă sunt în activitate, recalcularea drepturilor aferente efectuându-se corespunzător condițiilor în care fiecare lucrător si-a desfășurat activitatea în perioada menționată.

La acest calcul se adaugă și majorările salariale corespunzătoare din diferența până la nivelul salariilor de funcție prevăzute de lege pentru anul 2022, intrând astfel direct pe grila din legea nr. 153/2017 (legea salarizării).

 

Pentru sumele de bani rezultate ca urmare a calculului prezentat, ce vor fi plătite pentru colegii aflați în activitate, pentru viitor, plata se va efectua în termen de 120 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, plus regularizările ce sunt calculate după data de 30.01.2020, sume ce vor fi esalonate în plăti lunare, până la stingerea soldului restant, sumele urmând a fi plâtite probabiș, începând cu luna octombrie 2020 și pentru viitor.

Vă vom ține la curent cu privire la detaliile ședintei.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL