O nouă rundă de discuții sindicate-M.A.I.

salariului si sporurilor, la nivelul lunii decembrie 2020.

Astfel, azi, 14.01.2021, începând cu ora 10:00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o întâlnire cu ministrul Lucian Bode, întâlnire la care organizația noastră sindicală a fost reprezentată de către președintele, Gabriel Gîrniță.

 

Având în vedere nemultumirile manifestate de către personalul M.A.I., în ultima perioadă, ministrul a încercat să schițeze câteva drepturi pe care le acorda sau va încerca sa le acorde, în perioada următoare, în funcție de bugetul alocat.

Astfel, discuția ”drepturilor acordate” a fost împărțită pe 3 categorii:

-măsuri adoptate;

-măsuri propuse spre a fi adoptate;

-măsuri aflate în analiză.

1.Începând cu prima categorie, a fost reiterat dreptul privind titlul de specialist de clasă (acesta se acorda la trepte de 3/6/9 ani vechime în specialitate, în cuantum de 2,5/5/7,5%), drept despre care am discutat și stabilit și în întâlnirea anterioară. Începând de ieri, au ajuns în teritoriu normele de aplicare ale S/7/2018 privind punerea în plată a acestui drept, fapt pentru care vă rugăm să ne sesizați, acolo unde există probleme de punere în aplicare, deoarece avem prime semnale de interpretare eronată, din parte unor șefi/șefuți.

Principalele condiții care trebuie îndeplinite, sunt:

*vechimea în specialitatea funcției îndeplinite;

*evaluarea de serviciu pe ultimii 3 ani de zile, să fie minim ”BINE”;

2.Tot la categoria ”adoptate” intră și acordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2021 (drept deja stabilit în legislatia anilor anteriori), cu un singur element de noutate, în ceea ce priveste posibilitatea solicitării decontării serviciilor turistice și pentru anul 2020, în acest an, dacă nu au fost efectuate aceste servicii.

3.Ultimul element din acest lot de măsuri prezentate ca fiind ”favorabile”, îl reprezintă acordarea majorării de 75% pentru părinții polițiști care au copii minori, cu vârsta până la 12 ani și desfăsoară scoala online, conform prevederilor OUG 147/2020. De asemenea a fost reiterat un drept existent și mult amânat, încă nepus în plată din cauza tergiversării emiterii normelor de aplicare.(VEZI INFORMARE)

La categoria măsuri propuse spre a fi adoptate, avem 2 propuneri enunțate de către ministru:

-acordarea unui stimulent de 1000 lei brut, pentru personalul M.A.I. aflat în prima linie anticovid, similar celorlalte categorii bugetare care desfăsoară astfel de activități și primesc acest tip de spor. Observatia pe această propunere, este făcută prin faptul că acordarea acestui spor va fi posibilă doar dacă bugetul M.A.I. va fi aprobat de catre Guvern, în forma majorată propusă. Există initiativă pe un proiect de OUG al Ministerului Sănătății, care dacă va fi amendat în forma dorită, vor exista aproximativ 35000 de colegi care vor beneficia de acesti 1000 lei,lunar.

-completarea Legii 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, în sensul în care există o propunere prin care familia personalului medical din M.A.I. să beneficieze de o pensie de urmas de 75%, în cazul în care angajatul a decedat din cauza acestui virus. Amendamentul din partea organizatiei noastre sindicale, a fost pentru extinderea dreptului către tot personalul M.A.I. aflat în prima linie, în lupta anticovid.

Trecând la ultima categorie prezentată, avem măsurile aflate în analiză, măsuri care trebuiau de mult acordate, conform cadrului legal.

S-a facut vorbire despre posibilitatea majorării sporului de solicitare neuropsihică de la 10%, la 25%, existând aproximativ 32000 beneficiari. De asemenea, la această expunere, presedintele SIDEPOL, Gabriel Gîrniță, a făcut o completare, în sensul în care pentru această mărire să fie luate în calcul și celelalte categorii de personal, vorbim despre criminalisti si lucrători S.A.S, pe de o parte (care au spor tot de 10%) și polițiștii/polițiștii de frontieră care desfăsoară activităti de pază, supraveghere și/sau escortare (care au spor de 5% pentru aceste activități) și ridicați la nivel superior, similar cu ceilalti colegi.

Se va susține actualizarea cu rata inflației și creșterea normei de hrană, măsură de care vor beneficia toți angajați din MAI și  are un impact de 185 milioane lei. Iarăsi am avut un amendament, în ideea în care norma de hrană este mărită încă din mai 2020, la valoarea de 38 lei/zi, fată de 34 lei/zi cât este acum în plată, fapt pentru ministerul nu trebuie să facă nimic altceva decât să pună în aplicare un ordin al ministrului apărării naționale, deja emis.

S-a făcut o prezentare a deficitului de personal, care se ridică la 23000 de angajati, pe tot ministerul, deficit ce va fi acoperit prin examene TCO, promotia de agenti din scolile de politie (2403 locuri) și încadrarea de personal din sursă externă.

Discuțiile s-au întins pe aproximativ 3 ore, existând argumente pro si contra, de ambele părti, însă, concluzia sedintei, cel putin în acest moment, poate fi una singură: CONTINUĂM MĂSURILE DE PROTEST PÂNĂ LA CONCRETIZAREA PROMISIUNILOR. 

NU MAI CREDEM ÎN ZÂNA MĂSELUȚĂ.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL