Parlamentul României și-a trădat azi militarii și polițiștii țării
În goana după banii Europei și disperați să puncteze îndeplinirea unor jaloane negociate de politruci fără vreo expertiză în domeniu, Parlamentul României și-a arătat, încă o dată, neputința de a scoate pensiile militare din PNRR.
Acest program este un contract mascat de vânzare a țării, etapizat prin atingerea jaloanelor de distrugere treptată a fiecărui domeniu esențial care încă mai funcționa în aceasta țară.
Astfel, într-o obediență maximă față de stăpânii Europei, parlamentarii noștri, nu și-au găsit tăria de caracter pentru a scoate familia ocupațională apărare, ordine publica și securitate națională din PNRR, din motivele de arătate mai sus, preferând să o sacrifice în favoare unor categorii privilegiate, de a căror teamă doar au coafat condițiile ce privesc pensionarea, embrion al acestor familii ocupaționale.
Trist este faptul că deja am început să decontăm ca și membri ai societății, toate inițiativele legislative elucubrante cu impact asupra apărării, ordinii publice și siguranței naționale.
CULEGEM CE SEMĂNĂM!!!
Ceea ce se întâmplă nu poate fi catalogat decât ca o jigodeală politică!
Așadar, la data de 28.06.2023, Senatul a votat proiectul de lege care modifica Legea 223/2015, iar Camera Deputatilor a votat amendamentul PLX 244/2023 prin care a modificat Legea 223/2015. Astfel, la art. III din legea adoptată astăzi, se dă posibilitatea colegilor care îndeplinesc condițiile de pensionare din Lg 223/2015, înainte de intrarea în vigoare a noii legi sau care au cel puțin 25 de ani vechime înainte de intrarea în vigoare a noii legi, să rămână în sistem până la 31.12.2028, perioadă în care se pot pensiona pe actualele condiții din Legea 223/2015, respectiv pe baza de calcul de 6 luni consecutive din ultimii 5 ani.
Celelalte modificări, constau în faptul că:
- baza de calcul se va mări de la 6 luni la 12 luni consecutive alese din ultimii 5 ani, modificare care va intra în vigoare încă de la promulgarea modificărilor. Această nouă bază de calcul, va funcționa până inclusiv în luna iunie 2024. Începand cu luna iulie 2024 perioada de calcul va crește cu câte o lună la 6 luni până în decembrie 2028, urmând ca la 31.12.2029 să se ajungă la 33 luni alese din ultimii 5 ani.
Din ianuarie 2030 perioada de calcul va deveni ultimele 34 luni, urmând să crească cu câte o lună la fiecare lună până în ianuarie 2043 când urmează să ajungă la ultimele 300 de luni ( ultimii 25 de ani).
- începând cu anul 2031, va crește vârsta de pensionare an la an, urmând ca în anul 2035 vârsta de pensionare să ajungă de la 60 de ani la 65 de ani, vârstă din care se scade grupa (maxim 13 ani), rezultând că până la vârsta de 52 ani nu mai pot înceta raporturile de serviciu prin pensionare.
- supraimpozitarea cu 15% a ceea ce depășește salariul mediu brut se va aplica doar la polițiștii pensionați în perioada 01.01.2016 -13.09.2017.
În mod cert, va fi sesizată Curtea Constituțională cu privire la exercitarea controlului de constituționalitate, înainte de promulgarea modificărilor, iar dacă CCR va admite excepțiile, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi remediate problemele identificate, situație în care se aplică prevederile actualei legi.
Dacă legea nu este atacata la CCR, aceasta ajunge la Presedintele României care fie o promulgă, fie o întoarce la Parlament pentru completări (situație în care se aplică prevederile actuale ale Legii 223/2015).
Organizația noastră sindicală a militat permanent pentru scoaterea pensiilor polițiștilor din PNRR, dar nu i-a interesat pe ,,dragii” noștrii parlamentari de viitorul nostru și, în loc să fie preocupați de faptul că polițiștilor nu li s-a aplicat Legea salarizării unitare, nu le-a fost actualizată norma de hrană decât pe hârtie, însă – de peste 5 ani – nu a fost pusă în plată, au fost interesați doar de a afecta și mai mult sistemul de ordine publică și siguranță națională.
Schimbarea suntem noi!
ECHIPA SIDEPOL