”Permanența” – odiseea Poliției Române

chiar dacă cadrul legislativ respectiv, OMAI S/108/2011 privind serviciul de permanență și Legea 360/2002 prin sintagma ,, în situații temeinic justificate” au grave carențe privind legalitatea. Despre acest aspect privind constituționalitatea sintagmei ,,în situații temeinic justificate”  s-a pronunțat inclusiv Curtea Constituțională a României prin  Decizia nr. 258/2017 motivând că : Curtea Constituțională, în jurisprudența sa, a statuat că o dispoziție legală trebuie să fie clară, precisă și previzibilă, iar aplicarea acesteia să nu permită arbitrariul sau abuzul”, motiv pentru care este neconstituțională.

Chiar dacă perioada când instituția permanenței la domiciliu a fost reglementată legal fiind prevăzuta în OMAI 78/2017, iar polițiștii erau plătiți pe timpul când erau la cheremul angajatorului în afara programului normal de lucru, minunea nu a ținut mult și plata s-a abrogat, însă cum este moda în acest minister obligațiile rămân împământenite.

Întrucât am primit tot mai multe sesizări din partea membrilor de sindicat privind planificări abuzive la permanență fără a se respecta timpul de refacere a capacității de muncă, am sesizat conducerea I.G.P.R. și M.A.I. solicitând lămuriri cu privire la legalitatea permanenței la domiciliu, cadrul legislativ și ce abatere disciplinară comit polițiștii ce vor refuza să mai efectueze această activitate fără a fi remunerați. (vezi solicitarea)

Cum era de așteptat I.G.P.R.-ul a formulat un răspuns de genul ,,de treci codrii de aramă, de departe vezi aproapeopinând că, polițistul este un fel de sclav pe plantație fără drept la viața privată și la cheremul fiecărui ,,șăf” ce apreciază care sunt situațiile în care polițistul este obligat să se prezinte la serviciu în afara programului de lucru.(vezi răspunsul la solicitare)

Întrucât răspunsul primit nu a avut darul să ne lumineze așa cum probabil se aștepta emitentul, vom cere și alte ,,opinii” de la foruri mult mai înțelepte.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL

    

 

Atasamente