Peste 5500 de locuri în școlile M.A.I.

şcolar/universitar 2021 – 2022.

Mai exact, ca urmare a solicitării angajaților M.A.I. prin vocea reprezentanților sindicali, s-a decis majorarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul militar al ministerului de la 2668 la 5559, ceea ce însumează o suplimentare de 2891 de locuri.

Această măsură apare ca o nevoie esențială în procesul de școlarizare al M.A.I. în raport deficitul enorm de personal cu care se confruntă toate armele.

 

Această suplimentare de locuri pentru școlarizare se va redistribui conform nevoilor și strategiilor ministerului, astfel încât anul acesta să se mai organizeze încă o promoție de elevi/studenți pentru școlile de poliție, poliție de frontieră, jandarmi, pompieri etc. 

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, una dintre măsurile identificate pentru reducerea deficitului de resurse umane, o reprezintă şcolarizarea la capacitate maximă de pregătire a instituţiilor de învăţământ postliceal proprii organizată în sistem „suveică”, astfel încât o serie se va afla la curs, în timp ce cealaltă serie se va afla în stagiu de practică.

Soluția aceasta este văzută ca fiind una de avarie, întrucât chiar și școlarizarea la nivel maxim în școlile M.A.I. nu va putea rezolva problema deficitului de personal pe termen lung. De-a lungul timpului, organizația noastră sindicală a propus mai multe soluții pentru rezolvarea etapizată a acestei probleme, în cadrul unui larg și amplu proces de reformă a Ministerului Afacerilor Interne, reformă despre care deși s-a trâmbițat continuu timp de 2 ani de zile, ea nu s-a mai făcut.

În anul 2021, SIDEPOL/FSDR a solicitat de nenumărate ori factorilor de decizie din minister suplimentarea acestor cifre de școlarizare, concomitent cu alte  propuneri precum:

  1. Transfer de jandarmi a minim 5.000 de jandarmi către structurile de ordine publică, precizând că patrulele mixte din prezent sunt doar o ”cârpeală” cu care se dorește ”rezolvarea” deficitului de personal. Această măsură vizează implementarea unei prime etape de comasare a structurilor poliției și jandarmeriei, astfel încât să fie creată o poliție unică, asemeni celor 17 state ale Uniunii Europene.
  2. Suplimentare locuri școlile de poliție ce aparțin I.G.P.R./I.G.P.F., prin sistem tip suveică;(Soluție adoptată deja de M.A.I.)
  3. Transformarea temporară a unor centre de pregătire în școli de agenti poliție, pentru asigurarea unui număr cât mai mare de indicatori scolarizati, având în vedere deficitul crunt cu care ne confruntăm.
  4. Identificarea unor unități/centre ale M.A.I./M.Ap.N. pentru transformarea în școli de pregătire și inițiere.
  5. Reînființarea liceelor de poliție

De îndată ce se va relua activitatea grupurilor de lucru de la nivelul M.A.I. și a armelor din subordine, vom pune din nou accentul pe aceste soluții prezentate anterior, astfel încât începând din acest an deficitul de personal să intre pe un tren descendent. 

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL