Poliția Română a încheiat operațiunea de salvare la Ilfov cu succes!

Imediat după stabilirea situației de fapt, negociatorii au început să poarte discuții cu individul în cauză. Situația a degenerat rapid, agresorul amenințând spre seară că își va omorî fiica și că va arunca casa în aer, negociatorii încercând să îl determine pe acesta să elibereze fetița. Acesta a refuzat acest lucru, ba mai mult a cerut negociatorilor prezenți la fața locului ca efectivele de poliție să plece. La fața locului au fost dislocate și efective ale SIAS conform procedurilor și competențelor legale, fiind gata să intervină oricând dacă situația ar fi impus-o.

Acesta a filmat și a transmis imagini cu o butelie ce se afla într-o cameră. Situația complicată a devenit și mai greu de detensionat spre dimineață când acesta a continuat să refuze să elibereze fetița și mai mult, să nu aibă nici măcar o revendicare. În cele din urmă în jurul orei 09:00 acesta a cerut negociatorilor mâncare pentru el și copil.

Acesta a început să coopereze cu negociatorii transmițându-le că fetița este bine și că a dormit pe parcursul nopții. Acela a fost momentul în care purtătorul de cuvânt al Poliției Române a transmis:

Bărbatul a avut grijă de minoră, aceasta nu a suferit vătămări corporale, bărbatul nu a fost agresiv cu aceasta. Negociatorii Poliţiei Române au deschis un canal de comunicare cu acesta încă de aseară, au comunicat permanent în mod direct cu bărbatul care, până la această oră, nu are revendicări, însă ceea ce este foarte important de precizat este că bărbatul are grijă de minoră, aceasta nu a suferit leziuni corporale, se află în afara oricărui pericol la acest moment. De asemenea, acesta a solicitat hrană pentru minoră, hrană care a fost dusă de către negociatorii Poliţiei Române, a fost oferită. Poliţia Română, prin structurile prezente la faţa locului, doreşte o soluţionare amiabilă a acestui eveniment, drept pentru care desfăşurăm toate activităţile din competenţă”

În jurul orei 17:30 operațiunea de negociere și salvare s-a încheiat fără incidente după ce, pe parcursul a celor 28 de ore, negociatorii au fost prezenți la fața locului menținând legătura cu agresorul, iar celelalte efective au desfășurat alte activități specifice de asigurare a locului, supraveghere, suport, etc. Fetița se afla în grija salvatorilor, iar individul în custodia poliției, ne fiind înregistrate vătămări sau pierderi de vieți omenești, ceea ce trebuie catalogat ca fiind un succes pentru Poliția Română.

Nu trebuie uitat faptul că de la primul polițist care a intervenit la fața locului și până la ultimul coleg prezent pe durata desfășurării activităților specifice, împreună cu factorii de decizie și coordonatorii care s-au asigurat în permanență că deznodământul acestui caz nu va fi unul tragic, toți au dat dovadă de profesionalism și devotament. Presiunea de pe umerii tuturor polițiștilor, salvatorilor și efectivelor implicate, de la negociatori la luptătorii SIAS, de la cei din teren la cei din punctul de comandă a fost enormă, fiind în joc viața unei fetițe de doar 5 ani.

Sperăm și ne dorim ca celor implicați direct în operațiunea de salvare să le fie recunoscute meritele. Ne-am fi dorit de asemenea ca și în cazul acestei reușite presa și mass-media din România să vuiască, însă prea puține s-au spus la câteva zile de la încheierea operațiunii. Dacă nu sunt promovați polițiștii profesioniști care-și îndeplinesc cu profesionalism și dăruire sarcinile și doar sunt vânate cazurile de eșecuri ale Poliției Române, nu vom reuși niciodată să demonstrăm că în continuare există oameni devotați meseriei de polițist, fapt care va susține în continuarea valul de demisii și pensionări din sistem. Lipsa motivării acestor polițiști de calibru e provocată și de acest fenomen de promovare doar a eșecului, în timp ce reușita este trecută cu vederea, atât de presă, cât și de societatea civilă.

Schimbarea suntem noi!

ECHIPA SIDEPOL