Politiceni, jos labele de pe POLIȚIE!

De fiecare dată, în fața atâtor tragedii în care au pierit, fie polițiști, fie cetățeni din cauza proastei gestionări a unor situații de către poliție, s-a declanșat câte un val de analize, din care tot polițistul operativ a ieșit vinovat și scuipat, mutându-se atenția de la “păpușarii” sistemului-politicienii și unii șefi din poliție obedienți față de jupânii aleși ai neamului. 

  Ce-a fost “val”, ca valul a trecut.
  Amestecul aleșilor a mers până la încercări de modificare a Statutului Polițistului, creându-se astfel pârghia prin care, “legal”, să poată exercita presiuni asupra angajaților Poliției.
  Și ca să nu ne ascundem sau să ne mințim în oglindă, factorii politici au pătruns adânc în toate profesiile și în mediile socio- economice, “contaminându-le” grav. 
  Astfel, criteriul promovării valorice în funcție sau al recompenselor pentru rezultate de excepție au ajuns doar amintiri apuse. Așa s-a întâmplat și în poliție, instituție ce s-a vrut a fi o emblemă a dreptății și a ordinii de sociale. Am auzit cu toții despre împuterniciri scandaloase, susțineri ilegale, trocuri pe funcții, dosare penale făcute la comandă sau închise la fel din comandă politică.
  Mai multe evenimente din ultima perioadă, care au culminat cu o “răscoală” a sute de oameni după ce un om a fost omorât, au lăsat să se vadă adevărata față a sistemului.  În fața atrocităților comise de clanurile interlope, a protecției acestora chiar de către oameni importanți, dar și a non-combatului unor șefi aflați sub pantoful lustruit al vreunui politician, oamenii simpli și presa s-au revoltat, au arătat cu degetul, dar degeaba, pentru că oamenii politici au ținut cu tot dinadinsul să arate că ei sunt șefii și să-și marcheze teritoriul într-un gest ce nu are legătură cu evoluata specie umană.    Titlurile din presă ne arată clar unde  ne poziționăm: „Deputatul Ion Ștefan, fost ministru al Dezvoltării, a convocat capii Poliției din Vrancea pentru a le cere socoteală după ce fiul său a fost oprit în trafic.”, “Deputatul PSD Catalin Radulescu, poreclit ”Mitraliera”, a fost amendat în București de Poliție pentru că a refuzat să poarte masca de protecție într-o benzinărie.
  Rădulescu a declarat că este demnitar, susținând că astfel este scutit de la purtarea măștii, jignindu-l pe polițistul care l-a amendat.”, iar exemplele pot continua.
  În acest sens, pe harta amestecului politic în Poliție, cel mai recent dar și clar exemplu este cel al IPJ Giurgiu, care a ajuns în doar in câțiva ani “gestionarul” celor mai grave, scandaloase sau hilare evenimente care au apărut în spațiul mass-media. 
  Acolo, tâlharii care sunt de negăsit, profanează morminte, au spart camera de corpuri delicte a poliției, au prădat case, au aruncat în aer bancomate, și tot în acest timp, interlopii și-au impus legea lor și flutură pistoalele pe rețelele sociale, arătând “teama” de poliția Giurgiu. Deși aceste evenimente au degradat semnificativ imaginea Poliției Române, susținerea politică, clamată de media și voci care nu s-au ferit s-o spună cu subiect și predicat, a atârnat mai greu decât toate prejudiciile. 
  Tocmai din cauza acestei “puternice susțineri” a unora în funcții, buba protecției politice a generat incompetența cruntă care a condus la revolta de la Bolintin Vale, când oamenii au ieșit în stradă să protesteze ultimativ  împotriva poliției, după ce interlopii ce au ucis un om. 
  Da, revoltă în stradă împotriva poliției! 
  Atunci, tocmai atunci, un un reputat sociolog, invitat al unei emisiuni tv a detaliat asumat situația de la IPJ Giurgiu: inspectorul șef a fost pus, susținut și controlat de către deputatul PNL, Andrei Alexandru. Se spune chiar că orice promovare sau mutare din IPJ Giurgiu se făcea numai cu acordul lui. Poliția era a lui. De-abia după moarte de om, șeful IPJ a fost schimbat sau, mai bine zis, dus la loc cald în IGPR. A fost înlocuit cu șeful de la Poliția Sector 1, aflat pe funcție când cele două fetițe au fost lovite pe trecerea de pietoni.
  Accidentul, aproape că a fost transformat de către presă în “crimă cu premeditare” a agentului, iar noi strigați pe stradă “criminalii”, în timp ce șeful de la sectorul 1 a fost trimis la Giurgiu să facă ordine, în loc să ofere răspunsuri despre tragedia de la trecerea de pietoni, în locul atâtor speculații. 
  Situația care cangrenează sistemul  este generalizată și trebuie stopată. Acum! 
 
Și chiar dacă fac ori votează legi, legea-i una pentru toți și sună așa:
“LEGEA nr.78 din 8 mai 2000, pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupție
 
Art. 13. – Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid sau într-o formaţiune politică și  care foloseşte influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”
 
O vorba veche spune ca “somnul rațiunii naște monștri”. Chiar a fost nevoie de atâta somn ca monștri să tulbure viața unei întregi națiuni!?