Polițist cercetat după ce a sprijinit instituția Poliției

spulberă orice fărâmă de logică și înțelegere.

Deci, avem cazul unui polițist X proaspăt mutat de la structura de patrulare la cea de sisteme de securitate care, aflând că este nevoie de un polițist care să suplinească un coleg de patrulare Y, ce din motive obiective nu se mai putea prezenta la serviciu, s-a oferit voluntar pentru a intra în serviciu în locul acestuia.

Bun, toate bune și elegante până când, ”vajnica” echipă de control intern (polițiștii polițiștilor), venind în control la subunitatea respectivă a constatat printre altele că al nostru coleg, credincios și devotat instituției în contextul deficitului de personal, a ”încălcat” prevederile fișei postului așa cum se regăsesc ele defalcate în Dispoziția 123/2012 privind Concepția unitară de organizare, funcționare și acțiune a structurilor de Ordine Public”. 

Teoretic, colegul nostru fiind încadrat la o altă structură decât cea de patrulare, nu avea cum să efectueze serviciul în dispozitivul de siguranță publică, dar s-a oferit să sprijine subunitatea pentru a nu lăsă descoperit efectivul. Desigur, aici a fost nevoie de un șef nemijlocit sau/și direct care a aprobat această intrare în serviciu și constituire a dispozitivului.

Poate că vor fi trași la răspundere acei șefi, de ce? Pentru că în calitatea lor de comandanți aveau obligația să constate faptul că nu este legală această efectuare de atribuții, întrucât nu se regăseau în fișa postului pe care o avea colegul X. Dar, nu, ”vinovatul” fără vină este colegul X care a prejudiciat unitatea de poliție cu o sumă de bani rezultată din efectuarea orelor de serviciu, cum au ajuns la această concluzie cei de la control intern, nu știm. Cert este că acum colegul nostru, de care suntem alături în rezolvarea situației, este cercetat administrativ pentru acea sumă de bani, o sumă infimă de altfel, dar care este neprincipială.

Această situație horror-hilară ne pune mari semne de întrebare cu privire la capacitatea unor polițiști-cercetători (nu savanți în domeniul științei), de a pune logica și firescul pe primul loc în astfel de cazuri. După modul în care au inițiat cercetarea și au pus problema în primă instanță s-ar deduce că polițistul X, stând acasă liniștit, s-a gândit să vină la muncă, dar nu acolo unde lucrează ci în altă parte, și să intre în serviciu fără ca nimeni și niciun șef să știe. Voi ce ziceți? E posibil? Sunt și printre voi astfel de polițiști binevoitori și de capul lor? Clar, nu!

În paralel, niciun șef, până acum, nu a fost întrebat cum de a permis și cum a aprobat această chestiune în contextul în care se prezumă că el cunoștea foarte bine atribuțiile fiecărui subordonat, doar îi este comandant, nu? Nu dorim să fie arătați cu degetul vinovații, ci doar să fie puse toate aceste întâmplări pe ”talerul logicului și firescului” și eșalonul ierarhic superior să constate că al nostru coleg X nu poate să fie tras la răspundere pentru că a vrut să ajute, efectiv, instituția nefiind vorba de niciun interes personal. Scurt și la obiect.

RECOMANDARE DIN PARTEA SIDEPOL: Dragi colegi, având în vedere că nu este primul caz de acest gen care ne-a fost sesizat, vă îndemnăm cu toată responsabilitatea să:

1. Citiți fișa postului cu mare atenție;

2. Să solicitați de fiecare dată, pentru că uite că o dispoziție verbală poate să se ”evaporeze” cadrul legal în baza căruia primiți o sarcină neuzuală, pentru a putea verifica dacă aceasta se regăsește în fișa postului;

3. Să nu acceptați fișe ale postului care conțin sintagma ”Execută sau desfășoară și alte atribuții”, deoarece conform OMAI 140/2014, Anexa 14, II- Instrucțiuni de completare a fișei postului ”se interzice se interzice formula „execută și alte sarcini””;

4. Ultima, dar nu cea din urmă Verba volant, scripta manent – vorbele zboară, scrisul rămâne.” să ne fie ghid și principiu atunci când facem ceva pentru a evita astfel de situații.

Astfel de derapaje și abuzuri nu vor fi tolerate de organizația noastră sindicală, precizând că ne vom implica activ de fiecare dată când ne vor fi sesizate astfel de probleme și în contextul deficitului de personal, când un polițist muncește pentru alți 3 care lipsesc din sistem și mai mult decât atât, se arată deschis să întindă o mână de ajutor unei instituții putrede, tot el este pus la plată.

Schimbarea suntem noi!

ECHIPA SIDEPOL