Polițiștii au dreptul la decontarea ochelarilor – Curtea Europeană de Justiție

Conform legislației interne în vigoare polițiștii au dreptul la decontarea/asigurarea de către angajator a unor dispozitive de corecție a vederii, aspecte prevăzute de HOTĂRÂREA nr. 1.028 din 9 august 2006privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare

Deși actul normativ mai sus-menționat este în vigoare încă din anul 2006, aceste prevederi au fost interpretate ciuntit sau după bunul plac de către angajatorii români, fie ei de stat sau privați.

Acesta este și cazul Ministerului Afacerilor Interne, în special al Poliției Române, unde polițiștii au fost nevoiți de-a lungul zecilor de ani să-și procure pe propria cheltuială ochelari de vedere, deși angajatorul avea obligația să le asigure acest drept.

Mai mult, trebuie specificat că vederea polițiștilor în cauză a fost afectată de condițiile de lucru, fapt care din nou obligă instituția să ia măsuri odată pentru realizarea examenului ocular, iar a doua oară să ia măsuri pentru asigurarea dispozitivelor necesare corectării problemelor de vedere.

Atașăm extras din legislația internă:

Capitolul IV – Protecţia ochilor şi a vederii

Articolul 12 – Lucrătorii trebuie să beneficieze de un examen corespunzător al ochilor şi al vederii, efectuat de o persoană care are competenţa necesară:

a) înainte de începerea activităţii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;

b) ulterior, la intervale regulate;

c) ori de câte ori apar tulburări de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.

Articolul 13 – Lucrătorii beneficiază de un examen oftalmologic, dacă rezultatele examenului prevăzut la art. 12 arata ca acesta este necesar.
Articolul 14 – Dacă rezultatele examenului prevăzut la art. 12 sau ale examenului la care face referire art. 13 arata ca este necesar şi dacă nu se pot utiliza dispozitive normale de corecție, lucrătorilor trebuie să li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care să corespundă activităţii respective.
Articolul 15 – Măsurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie să implice în nici un caz costuri financiare pentru lucrători.
Articolul 16 – Protecția ochilor şi a vederii lucrătorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor în cadrul sistemului naţional de sănătate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Surpriza abia acum vine în contextul în care ”specialiștii români”, în speță juriștii, care au fost puși în ”impas” de sintagma ”dispozitive de corecție speciale”, dându-le acestora mari bătăi de cap atunci când a venit vorba de a le respecta polițiștilor drepturile.

În acest sens, un coleg polițist a fost nevoit să apeleze la Justiția Europeană după ce instituția a refuzat să îi deconteze ochelarii pe care a fost nevoit să îi comande și poarte ca urmare a degradării stării se sănătate din cauza condițiilor de muncă.

Astfel, la data de 22 decembrie 2023, Curtea Europeană de Justiție a stabilit că angajatorii au obligația de a le asigura ochelari de vedere angajaților care fac dovada că au nevoie de aceste dispozitive, iar în plus ochelarii plătiți de companie pot fi folosiți și în afara cadrului profesional.

Judecătorii Curții Europene lămuresc și modalitatea prin care angajatorii pun în aplicare această decizie: ”furnizează lucrătorilor în cauză un aparat de corecție special, prevăzută la această dispoziție, obligație care îi revine angajatorului și care poate fi îndeplinită fie prin furnizarea directă a aparatului respectiv de către acesta din urmă, fie prin rambursarea cheltuielilor necesare efectuate de lucrător, însă nu prin plata unui spor general la salariu lucrătorului.”

În baza hotărârii, angajatorii care nu respectă prevederile legale interne, cât și cele europene și nu asigură ochelarii din fonduri proprii, atunci angajații se pot îndreptă împotriva lor în justiție.

Atașăm link către Hotărârea Curții: VEZI HOTĂRÂRE

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL