Polițiștii nu mai fac muncă de poliție, au devenit ”poștași”

Vă prezentam anterior (VEZI INFORMARE) sesizările venite din partea mai multor polițiști, care erau nemulțumiți de faptul că sunt puși de către șefii nemijlociți să desfășoare activități care nu sunt în atributul lor. Deși ne aflăm la peste 3 luni distanță de la acele situații prezentate și care au fost și comunicate conducerii Poliției Române, încă avem multe situații prin care colegii nostri desfășoară activități de verificare a persoanelor carantinate la domiciliu sau de punere în aplicare a dispozitiilor de carantinare emise de către Direcțiile de Sănătate Publică.

Pentru a reaminti acestor manageri școliți prin ”cele mai înalte instituții de învățământ” din România, faptul că polițiștii nu au atribuții pe LEGEA 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, repostăm răspunsul pe care l-am primit de la Direcția de Ordine Publică, din cadrul I.G.P.R. de unde reiese clar și răspicat faptul că: 

”…legea 136/2020 privind insituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, nu insituie obligații în rândul personalului apartinând Poliției Române, de a pune în aplicare prevederile dispozițiilor emise de către Direcțiile de Sănătate Publică…”.

Mai mult decât atât, Direcția de Ordine Publică vine si subliniază necesitatea ca lucrătorii de poliție cu competențe în domeniu, să instrumenteze dosarele penale și sesizările cetățenilor, atât pe linia nerespectării măsurilor de carantinare, cât și în celelalte linii de muncă, punându-se o foarte mare presiune pe lucrătorii structurilor operative, din partea Parchetelor, pentru soluționarea numărului enorm de dosare penale aflate în lucru, la nivelul fiecărei subunități de poliție.

Dacă tot avem, în România, atătea instituții de ordine și siguranță publică, ce se suprapun ca și atribuții pe acest segment, haideți să lăsăm adevărații polițiștii să facă ce au învățat și să nu îi transformăm în poștași, deoarece este aproape imposibil ca o subunitate de poliție cu 50 de lucrători (care au libere, concedii, recuperări. etc), să verifice peste 500 de persoane izolate și/sau carantinate, să pună în aplicare dispoziții ale unei instituții (D.S.P.), cu care nu avem nicio legătură și atribuție în fișa postului, iar după aceea să le mai cerem să lucreze și în sutele de dosare penale și R.S.-uri aflate deja în lucru sau intrate recent în evidență, pentru că fizic, uman, profesional este IMPOSIBIL.

O să avem un nou dialog, pe această temă, atât cu conducerea I.G.P.R. cât și ce a Ministerului Afacerilor Interne, prin care o să solicităm trasarea acestor sarcini de verificare și carantinare a persoanelor, către colegii de la Poliția Locală și Jandarmeria Română, care nu sunt nevoiți să instrumenteze dosare penale cu termene fixe.

În acest moment sarcinile arătate mai sus au fost transferate de la Poliția Locală pe umerii polițiștilor, pentru că se apropie o nouă rundă de alegeri parlamentare și așa cum era normal, trebuie să păzească cineva panourile electorale cu mai marii țării, ca să nu îi mâzgălească cineva.

Solicităm tuturor polițiștilor care desfășoară astfel de atribuții ILEGALE, prin sarcinile trasate ILEGAL de către șefii de unități/subunități, să refuze îndeplinirea acestora și să ne sesizeze de îndată pentru a putea intervenii în vederea restabilirii situației de drept.

Schimbarea suntem noi!
ECHIPA SIDEPOL