Polițiștii vor primi norma de hrană mărită

legale în vigoare și acordarea acesteia de la momentul declanșării situației în care ne aflăm, având în vedere prevederile Decretului Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență.

În cursul acestei zile, Direcția Logistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a transmis o circulară către unitățile din teritoriu prin care aduce la cunoștința ordonatorilor de credite, Ordinul privind valoarea financiară actualizată a normelor de hrană pe timpul stării de urgență, cadrul legal al acordării normei de hrană nr. 6 și actualizarea acesteia în raport de situația inflației.

La acest moment, așa cum bine știți, valoarea normei de hrană este de 34 lei/zi, pentru fiecare angajat, valoare ce a fost actualizată la începutul acestui an de la suma de 32 lei/zi, după lupte grele duse cu ”duamna” ministru Carmen Daniela DAN, aceasta refuzând punerea în aplicare a măririi normei de hrană pe timpul mandatului ei.

Valoarea care ar trebui să fie pusă în plată de M.A.I. pentru norma de hrană, pentru acestă perioadă este de 39 lei/zi, ceea ce ar însemna că fiecare lucrător va trebui să primească în plus 5 lei/zi pentru ultimele 2 luni de zile, ceea ce la un calcul matematic simplu arată că ministerul trebuie să ne plătească din urmă suma de aproximativ 300 lei și pe viitor, în cazul în care starea de urgență va fi prelungită.

În cuprinsul H.G. nr. 1.474 din 25 noiembrie 2009 pentru aprobarea normelor de hrană şi a normelor de înzestrare cu tehnică şi materiale necesare hrănirii, ce se aplică în instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională pe timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă este specificat faptul că se aprobă normele de hrană, pe plafoane calorice şi categoriile de personal pentru care se acordă, ce se aplică în instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională pe timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, prevăzute în anexa nr. 1.

Trebuie făcută distincție între valoarea normei de hrană nr. 6 prevăzută în HG 1474/2009, normă care se acordă în perioada stării de urgență și Ordonanța nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională. care face referire la norma de hrană pe care polițiștii o primesc în mod normal, pe timp de pace.

Rămâne să vedem cum va proceda conducerea ministerului cu această actualizare și dacă la salariul din acestă lună vom avea în plus, pe card, norma actualizată și suma pe care o avem de primit din urmă.

Sperăm că domnul ministru Vela va ține cont de efortul depus de angajații ministerului, cei care au fost aflați în prima linie în toată această perioadă și nu va proceda de maniera fostului ministru Carmen DAN, să nu acorde polițiștilor drepturile care li se cuvin, mai ales că, există informații pe surse, cum că la M.A.p.N. acestă normă a fost deja actualizată și acordată angajaților din subordine, în conformitate cu prevederile expuse mai sus.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL