Prima zi în poliție, prima zi de probleme pentru proaspeții agenți de poliție
repartizați, conform mediilor obținute.
Bineînțeles, că așa cum noi, cei cu experiență în acest sistem ne-am obisnuit deja, să avem unitatea și obiceiul (legea, ordinele și dispozițiile, sunt pentru ”fraieri”), azi, au avut și cei mai tineri agenți parte de o experiență similară.
Chiar dacă, săptămâna trecută, inspectorul general a transmis în videoconferință cu toți sefii de structuri teritoriale, să existe posibilitatea acordării a 5 zile învoire plătită, conform H.G. 1578/2002 privind condițiile în baza cărora politistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii și invoiri platite, concedii fără plata, bilete de odihnă, tratament și recuperare, nu mică ne-a fost mirarea să vedem că există ”100 de bordeie, cu 100 de obiceie”.
Având în vedere faptul că marea majoritate a agenților de poliție din noua promoție, au ajuns în alte județe decât cele de domiciliu, aceștia au fost puși în fața unei situații mai putin plăcute, aceea de a nu primi nicio zi de învoire, fără să aibă chirie sau acte efectuate pentru decontarea transportului (aceste formalități fiind de durată), pentru simplul motiv că la nivel de teritoriu, nu contează ce spune inspectorul general sau mai rău, chiar dacă unii inspectori șefi au înteles mesajul șefului Poliției Române, subalternii acestora (sau șefuții cum le spunem noi), au considerat că știu ei mai bine cum să gestioneze această situație, astfel luând decizii de capul lor, prin neaprobarea rapoartelor de învoire, ale colegilor.
Am avut mai multe sesizări, de la mai mulți colegi din țară, cu privire la cele relatate mai sus, fapt pentru care ne-am văzut nevoiti să intervenim, punctual, acolo unde au fost probleme.
Au existat județe precum Călărași sau Brașov, unde nu au fost probleme de organizare și aplicare a instrucțiunilor transmise de la nivel central (I.G.P.R.), dar și județe precum Caraș-Severin, Bacău, Ialomița, Dâmbovița, Covasna, Hunedoara, unde fiecare a făcut cum l-a tăiat capul (unii au acordat 2 sau 3 zile învoire, considerând deja prea mult liber pentru noii agenți, alții au spus că nu sunt obligați să acorde niciun liber, deoarece au nevoie de polițiști la locurile în care au fost repartizați, începând de mâine.)
Venim și noi și întrebăm, retoric de altfel, cam cum ar putea un polițist din județul Olt, care a fost repartizat la Covasna si nu are nimic asigurat, să înceapă munca de mâine?!?!? Normal este să primească minim 3-5 zile de învoire plătită, cum de altfel a transmis și inspectorul general, pentru a-și rezolva aceste probleme logistice, altfel nu va putea să își desfășoare activitatea, fiind cu cratițele si borcanele de zacuscă, în mașina personală.
Pe această cale, atragem atenția asupra respectării drepturilor colegilor nostri, revenim cu solicitare către conducerea Inspectoratului General al Poliției Române să emită o circulară în teritoriu (de urgență), prin care toți cei încadrați la unități de azi, să beneficieze de aceste drepturi.
Rugăm toți colegii care au întâmpinat astfel de probleme, la unitățile la care au fost repartizați, să ne sesizeze de îndată (email: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro sau orice altă cale de comunicare ), pentru a putea remedia în timp util aceste nereguli.
Schimbarea suntem noi!
Echipa SIDEPOL