Primele concluzii privind calitatea noii uniforme de poliție

Au trecut între 2 și 7 luni de când ofițerii și agenții de polițe încadrați anul trecut au început să poarte noile uniforme(reprezentare și ceremonialuri și de serviciu), iar luna aceasta membrii organizației noastre sindicale și nu numai care au fost echipați cu noile ținute, ne-au transmis mai multe fotografii în care se poate vedea și constata că diferite articole ce compun uniforma de serviciu(pantaloni, tricouri, jachete, bluzoane, scurte, cămăși, etc.) prezintă diferite defecte și semne de uzură prematură.

Așa cum se poate observa din imaginile atașate mai sus, s-au constatat cel puțin următoarele probleme:

-croiala de slabă calitate a găicilor pantalonilor și ale manșetelor tricourilor cu mânecă lungă sau a scurtei;

-material de slabă calitate/aplicare de slabă calitate a benzilor galben-verzui de pe tricouri;

-scămoșarea și uzura prematură a ”manșetei cu deget” a jachetei de intervenție;

-scămoșarea și uzura prematură a pantalonilor de intervenție.

Desigur, acestea sunt doar câteva dintre defectele pe care unele dintre noile articole specifice uniformei le prezintă, le au sau au survenit ca urmare a purtării pe o perioadă prea scurtă de timp. Dacă în cazul croielii de slabă calitate sau a materialului galben-verzui dezlipit este aproape certă cauză –calitatea proastă a manufacturii-, în ceea ce privește scămoșările și deteriorările pantalonilor în partea superioară, în urma discuțiilor avute cu conducerea I.G.P.R. a rezultat că acestea ar fi cauzate în mare măsură de portul necorespunzător al centurii tactice duble.

Centura tactică dublă este formată dintr-o centură interioară cu strat abraziv cu rol de susținere a centurii exterioare care vine peste găici și pe care este montată dotarea(porturi, toc/holster, carabină, accesorii, etc.) Unii colegi, dat fiind faptul că după zeci de ani în care centură de piele de bou a fost singura centură distribuită din magaziile unităților, cu unele excepții unde s-au achiziționat și centuri din cordura, nu au cunoscut sau mai bine zis nu a avut cine să-i instruiască cu privire la modul corect de purtare și utilizare a centurii duble. Astfel că, unii tineri polițiști au purtat doar centura exterioară cu strat abraziv care a rupt/deteriorat materialul din partea superioară a pantalonilor sau a altor articole de îmbrăcăminte din proximitatea acestei jumătăți de părți de accesoriu. 

De altfel, nu este exclus nici ca proprietățile materialului din care au fost confecționați pantalonii sau alte articole să nu fie chiar ce trebuie sau ce s-a cerut. O altă problemă însă a fost reprezentată și de preferințele unor absolvenți care au ales mărimi pe principiul ”slim fit”, principiu care nu are legătură cu uniformele de serviciu de intervenție/tactice folosite în acțiuni și misiuni de ordine și siguranță publică.

Tot ce este cert însă e faptul că toate articolele defecte sau deteriorate/uzate prematur vor fi înlocuite, întrucât acestea beneficiază de o garanție de 12 luni de la data livrării, comanda I.G.P.R. transmițând deja în teritoriu adresa prin care au fost comunicate aceste aspecte, unitățile fiind consultate anterior cu privire la problemele identificate la noile uniforme.

Mai mult, au fost convocate firmele cu care sunt încheiate contractele de realizare a noilor uniforme fiindu-le aduse la cunoștință aceste probleme, urmând a fi schimbate articolele defecte și deteriorate, precum și eliminată tendința ”slim-fit” a tipului de croială la uniformele ce urmează a fi livrate. În plus, pe cheltuiala tot a firmelor vor fi realizate(prin sondaj) noi buletine de analiză la reperele aflate în depozitul de echipament a S.A.P.V.L.C.

Așteptăm cu interes remedierea promisă de conducerea instituției, iar intenția clară se va vedea exact atunci când noile echipamente livrate după ”noile retușuri” vor ajunge la unități pentru redistribuire/distribuire.

Așteptăm în continuare sesizările dumneavoastră la  adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro, urmând a le centraliza pe cele ce vor urma și a înainta conducerii Poliției Române un material cu propuneri și solicitări referitoare la noua uniformă de poliție. Materialul ce urmează a fi trimis către instituție va viza: Elaborarea unui Regulament-cadru privind portul detaliat și întreținerea uniformelor, înlocuirea unor materiale din care sunt confecționate uniformele, crearea pe pagina de Intranet a I.G.P.R. a unui formular de feedback privind uniformele noi și menținerea unui dialog activ cu sindicatele pe tema schimbărilor și procesului de echipare cu noile uniforme.

Schimbarea suntem noi!

ECHIPA SIDEPOL