Problemele polițiștilor, pe masa Președintelui interimar al României
Vă reamintim faptul că, la data de 20.02.2025 Federația Sindicatelor Democratice din România la propunerea Sindicatului Democratic al Polițiștilor SIDEPOL a transmis Președintelui interimar al României – Ilie BOLOJAN, în calitatea sa de președinte al Consiliului Suprem de Apărare al Țării, o solicitare de organizare a unei întâlniri cu scopul prezentării a principalelor probleme cu care se confruntă sistemul de ordine și siguranță publică prin prisma M.A.I. ce necesită o abordare și rezolvare urgentă.
În urma solicitării noastre, azi 20.03.2025, am primit din partea Administrației Prezidențiale, Departamentul Administrație, Politici Publice și Societate Civilă un răspuns pozitiv la inițierea unui dialog constructiv privind principalele problemele cu care se confruntă salariații din Ministerul Afacerilor Interne.
Astfel, domnul Consilier de Stat Gabriel – Cristian Piscociu, ne-a transmis scrisoarea prin care ne comunică faptul că Președintele interimar al României, domnul Ilie Bolojan, a aprobat ca, în perioada următoare, consilierul prezidențial Șef al Departamentului Securității Naționale, să aibă o întâlnire la care să discutăm problematica din întreg sistemul de securitate națională, conform solicitării noastre.
Principalele probleme ce vor fi dezbătute sunt enumerate astfel:
- Salarizarea – Este imperativ ca polițiștii să beneficieze de drepturile salariale care le-au fost garantate, inclusiv de drepturile bănești restante care nu sunt acordate în cuantumul maxim sau sunt la valori ”înghețate” din anii precedenți, prin ordonanțe de urgență succesive emise de Guvernul României. De asemenea, este necesară actualizarea și punerea în plată a normei de hrană conform legislației în vigoare, acordarea compensației pentru chirie la valoarea reală de piață și acordarea sporului de solicitare neuropsihică la valoarea maximală prevăzută de lege, având în vedere specificul activității și gradul ridicat de stres la care sunt supuși polițiștii care în prezent sunt discriminați în raport cu alte categorii de beneficiari ai acestui drept;
- Deficitul de personal – Lipsa unui număr deloc de neglijat, aproximativ 30.000 de polițiști și militari ai M.A.I, afectează grav capacitatea structurilor operative de a asigura siguranța și ordinea publică, fapt ce se resimte zilnic (a se vedea numai ultimele evenimente negative prezentate în spațiul public și nu numai). Este necesară urgentarea procedurilor de admitere, suplimentarea locurilor și capacităților de școlarizare și formare, precum și adoptarea unor măsuri strategice menite să reducă fluctuația de personal și anticiparea trecerilor în rezervă pentru completarea cu personal tânăr;
- Problemele logistice – Dotarea insuficientă și echipamentele neadaptate nevoilor actuale, pun în pericol desfășurarea optimă a misiunilor operative. Este esențială alocarea de fonduri pentru modernizarea/reînnoirea parcului auto, achiziționarea de echipamente de protecție corespunzătoare și îmbunătățirea infrastructurii tehnice pentru a facilita activitatea structurilor M.A.I.
- Cadrul legislativ – Necesitatea adoptării unui nou statut al polițistului, ghid al carierei și a unui pachet de legi moderne de organizare a M.A.I. și a armelor din subordine este evidentă pentru a clarifica atribuțiile și drepturile personalului, dar și pentru a elimina ambiguitățile care afectează eficiența instituțională, încercând astfel să oferim stabilitate și predictibilitate în carieră și pensionare, întărind, astfel, statutul de țară europeană îndreptată spre respectarea valorilor democratice vestice, pro-europene.
- Reorganizarea și reforma în M.A.I. – Este esențială o reorganizare adecvată care să conducă la o mai bună eficiență a activității instituției, eliminând suprapunerile de competențe, blocajele administrative și reducând birocratizarea excesivă. Reforma trebuie să vizeze creșterea profesionalismului și a capacității operative a structurilor MAI, dar și eficiența serviciului public în general, prin investiții în digitalizare.
- Pensiile militare – Menținerea și/sau îmbunătățirea acestui sistem sunt esențiale pentru asigurarea unui tratament echitabil al cadrelor care au servit statul român. Stabilitatea și predictibilitatea acestui sistem sunt esențiale pentru motivarea personalului din structurile MAI, dar și atragerea de personal nou, prin care să asigurăm liniștea si siguranța cetățenilor, mai ales în contextul în care suntem graniță externă a Uniunii Europene și avem în proximitate un război extrem de dur. De asemenea este esențial respectarea cadrului legal existent în momentul de față prin Legea 223/2015, așa cum a fost adoptată de Parlamentul României, cât și indexarea pensiilor așa cum este prevăzut în legislație.
VEZI ADRESA TRANSMISĂ CĂTRE ADMINISTRAȚIA PREZIDENȚIALĂ
Vă ținem la curent cu evoluția demersurilor noastre.
Schimbarea suntem noi!
ECHIPA SIDEPOL