Proiectul de schimbare a uniformei ”pus în cui”
Ca urmarea a adresei dumneavoastră nr. 422.786/21.04.2020 privind proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea H.G. 1061/2020 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști, precum și a adresei I.G.P.R. nr. 2.526.369/1 din 13.05.2020 organizația noastră sindicală a transmis mai multe propuneri și sugestii în vederea creării cadrului optim în privința alegerii celui mai bun concept de uniformă de serviciu pentru polițiști.
Solicitările și doleanțele din partea membrilor de sindicat și nu numai, au ca punct principal și problematică de interes, intenția ministerului și a inspectoratului general de a schimba articolele de echipament în contextul în care există zvonuri că acest demers ar fi întârziat și pus în așteptare. Precizăm că la momentul actual există o discrepanță între articolele de uniformă în uz și specificul misiunilor desfășurate de personalul operativ. Temperaturile ridicate din această perioadă pun la încercare iarăși mii de polițiști care au semnalat în nenumărate rânduri calitatea proastă a materialelor din care sunt confecționate unele piese ale uniformei.
Totodată este important a preciza incompatibilitatea dintre mijloacele de protecție folosite(vestă balistică, maiou antiînjunghiere) cu unele articole precum șapca(cascheta), pantalonii de stofă la dungă(folosiți în detrimentul celor din tercot), pantofii de vară și cămașa, acestea din urmă conform practicii internaționale polițienești nu pot fi incluse în ansamblul de echipare tactic.
La momentul actual nu este prevăzut un toc de pistol(holster) cu fixare pe picior pentru cazurile în care este folosită vesta balistică, vestă care prin dimensiuni pune în dificultate trăgătorul atunci când dorește să scoată arma din toc. Dacă acesta ar fi introdus nu ar putea fi folosit cu pantalonii de serviciu datorită construcției și materialului, precum și a design-ului. Practic în prezent există o serie de articole și mijloace care nu pot fi folosite împreună, nu se potrivesc sau atrag după sine efecte de imagine negative ca urmarea a folosirii concomitente, cazuri deja menționate în spațiul virtual.
Siguranța și confortul celor care îmbracă această uniformă trebuie să fie aspecte prioritare atunci când se discută despre criterii ce stau la baza unei schimbări pe linie de echipament. Lipsa caracterului tactic și util al prezentei uniforme de serviciu nu pot aduce garanții și nici avantaje în activitatea de zi cu zi a celor care intervin pentru siguranța comunității.
În încheierea celor prezentate mai sus, vă rugăm să ne comunicați dacă se mai intenționează schimbarea uniformei de serviciu și adaptarea acesteia la specificul muncii de poliție. De asemenea, dorim să ne informați dacă proiectul este pus în așteptare și de ce.
Schimbarea suntem noi!
Echipa Sidepol