Proiectul înființării ”Birourilor Silvice” intrat în impas

Publică, au pus bazele unui proiect amplu, prin care se dorește înființarea de Birouri pentru Protecția Fondului Forestier și în cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj și Sălaj.

Încă din anul 2010, astfel de formațiuni există deja la nivelul altor inspectorate județene de poliție: Alba, Arad, Argeș, Bistrița-Năsăud, Buzău, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Sibiu, Vâlcea și Vrancea unde au fost înființate Birouri de Combatere a Delictelor Silvice, ce își desfășoară activitatea în cadrul Serviciilor de Ordine Publică.

Scopul înființării birourilor județele menționate îl reprezintă creșterea eficienței și eficacității activităților specifice polițienești pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, îmbunătățirea managementului resurselor existente și creșterea profesionalismului polițiștilor implicați în activitățile privind criminalitatea împotriva mediului.

Principalele rezultate urmărite prin înființarea acestor structuri, sunt:

  • creșterea capacității pentru organizarea și desfășurarea de acțiuni, verificări, controale și cercetare a operatorilor în domeniul silvic;
    ➢ reducerea numărului infracțiunilor la regimul silvic;
    ➢ diminuarea volumului de masă lemnoasă tăiată ilegal;
    ➢ creșterea numărului autorilor de infracțiuni prinși în flagrant și a bunurilor identificate, care fac obiectul unor infracțiuni;
    ➢ creșterea gradului de siguranță și a nivelului de încredere a populației în structurile poliției, prin exploatarea potențialului vector de imagine reprezentat combaterea criminalității împotriva mediului.

Cele 7 județe care au fost identificate în vederea implementării proiectului, pe linie silvică, au ca element comun, suprafața mare de a fondului forestier existent și numărul mare de dosare penale înregistrate pentru fapte silvice.

În cazul în care proiectul va trece de I.G.P.R. și va fi aprobat de către conducerea Ministerului Afacerilor Interne, noile birouri care se vor înființa la nivelul județelor vor avea corespondent la nivelul aparatului central din I.G.P.R.-Direcția de Ordine Publică, o nouă structură: Serviciul pentru Protecția Mediului și vor trece toate(inclusiv cele deja înființate aflate momentan sub denumirea Birouri de Combatere a Delictelor Silvice ) sub aceeași denumire și coordonare, sub denumirea : Birouri pentru Protecția Fondului Forestier.

Deși proiectul este unul care trebuie pus urgent în aplicare și mai mult decât atât NU IMPLICĂ IMPACT FINANCIAR, resursele funcțiilor și cele logistice urmând a fi asigurate din cele existente deja la nivelul acestor unități de poliție, se pare că sunt anumite interese LA NIVEL CENTRAL, deoarece de ceva timp, acest proiect a fost dat uitării.

Pe această cale tragem un semnal de alarmă și vom sesiza atât conducerea I.G.P.R. cât și cea a M.A.I., pentru a urgenta demersurile de înființare a acestor structuri și de începere a activității cât mai curând posibil.

Vă vom ține la curent de acest demers și sperăm ca factorii decidenți din sistem să dea curs solicitării noastre și proiectului aflat în STAND-BY.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL