Proiectul privind prelungirea acordării normei de echipare – în dezbatere

la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 183/2021 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor.

Principalele modificări se referă la faptul că, pentru asigurarea noilor articole de echipament, începând cu luna aprilie 2023, până la data de 31 decembrie 2024, respectiv până la dotarea integrală cu articolele de echipament prevăzute în norma nr. 1 sau 2, în funcție de atribuțiile specifice postului, polițiștii vor primi numai echipament în limita echivalentului valoric al cotei-părți anuale. Astfel că, polițiștii vor primi norma de echipare în anul 2023 până la 31 octombrie.

De altfel O.M.A.I. în cauza stipulează că până la data de 31 decembrie 2024 sau până la realizarea dotării integrale cu echipamentul prevăzut în norma nr. 1 sau 2  în funcţie de situaţia care intervine prima, poliţiştii vor fi alocați doar la categoria „numai echipament„ 

Ulterior completării unui rând de uniformă, fie ea de la norma 1 sau norma 2, strict în funcție de atribuțiile fișei postului, ori după data de 31 decembrie 2024 poliţiştii, în limita echivalentului valoric al cotei-părţi anuale, se alocă la drepturi de echipament şi pot primi:

-numai echipament;

-echipament pentru completarea uniformei şi diferenţa în bani;

-sau numai bani, conform opțiunii fiecărui polițist.

Totodată, ordinul mai aduce modificări cu privire la condițiile în funcție de care, anual, se întocmesc fişele de evidenţă a drepturilor de echipament, stabilind și că drepturile de echipament în bani se vor acorda lunar, în cuantum de 1/12 din valoarea acestora în funcție de completarea unui singur rând de uniformă ales.

VEZI PROIECTUL DE ORDIN

VEZI REFERAT DE APROBARE

Proiectul mai prevede și o modificare, aparent neînsemnată, privind portul șepcuței de serviciu. Noul model de șepcuță ales în prezent nu mai prezintă elementele specifice armei Poliției, fiind eliminată emblema de pe partea frontală a calotei. Menționăm că aceste șepcuțe simpliste, se găsesc în comerțul online și la tarabe, fiind adesea folosite în videoclipuri de parodiere a polițiștilor. Din datele pe care le avem doar polițiștii moldoveni mai dețin șepcuțe fără emblemă, francezii renunțând la ele în ele în urmă cu câțiva ani în favoarea bonetei.”

În concluzie vom propune revenirea la modelul cu emblemă, așa cum stipulează și actul normativ superior H.G. 1061/2002:

”Șepcuța – Se confecționează din material textil de culoare bleumarin. Pentru efectivele poliției rutiere se poate realiza de culoare albă. Calota este confecționată în clini, iar pe partea frontală, pe mijloc, se aplică emblema. Deasupra emblemei poate fi inscripționată denumirea structurii. La spate este prevăzută cu sistem reglabil de fixare. Cozorocul este simplu.”

Dacă aveți propuneri pe marginea acestui proiect sau legate de ordinul aflat în dezbatere ni le puteți transmite la adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro.

SCHIMBAREA SUNTEM NOI!

ECHIPA SIDEPOL