Promoția octombrie 2022 echipată cu noua uniformă

Sperăm totuși ca începând cu prima parte a anului viitor, prin alocarea corespunzătoare a sumelor necesare din bugetul M.A.I., să înceapă dotarea și celorlalte efective. Trebuie menționat totuși că unele achiziții încă sunt în curs de derulare și/sau atribuire, motiv pentru care încă nu cunoaștem dacă noii polițiști vor primi întreaga normă de echipare completă.

În urma discuțiilor avute la nivelul I.G.P.R. cu organizațiile sindicale s-a creionat o oarecare idee de testare a noilor articole de către noii colegi, urmând ca după o perioadă relativă de timp să se revină cu un feedback obiectiv. Ne dorim ca după testarea noilor articole să se revină asupra unor specificații, materiale sau tipuri de croială dacă situația o va impune.

În spațiul public au început deja să circule primele imagini cu colegii echipați în noile articole de echipare, la acest moment putându-ne exprima opinia strict din punct de vedere vizual.

Uniforma de reprezentare și ceremonialuri 

 1. COSTUMUL DIN STOFĂ

format din șapcă din stofă, sacou cu șnur/eghilet, cămașă, pantaloni cu vipușcă/lampas și pantofi din piele;

 

Vizual, putem constata că noul sacou prezintă o croială de tip militar, cu buzunare la nivelul pieptului, iar noii pantaloni au elemente specifice de tip vipușcă/lampas, în funcție de corpul din care face parte polițistul. 

 

 2. SCURTA

(de reprezentare și ceremonialuri)


Scurta specifică uniformei de reprezentare nu prezintă diferențe mari, cel puțin la prima vedere, față de scurta din vechea normă de echipare.

 3. CĂMAȘĂ-BLUZĂ

(de reprezentare și ceremonialuri)

Un element nou, cel puțin pentru Poliția Română, având în vedere că la vechea uniformă această cămașă albă nu era tip bluză(cu sau fără bandă la terminație) și se purta doar pe sub sacou. Acum observăm că această cămașă prezintă toate elementele necesare unui articol de exterior(epoleți, embleme, buzunare), putând fi purtată de către polițiști în cadrul activităților de reprezentare sau ceremonie.

 4. IMPERMEABIL PENTRU PLOAIE

 

Impermeabilul pentru ploaie rămâne același, constatând că modificările per total, survenite la uniforma de reprezentare și ceremonialuri, sunt moderate nefiind cazul unor intervenții majore.

Uniforma de serviciu

1. COSTUMUL DE INTERVENȚIE

format din bluză de intervenție și pantaloni de intervenție;

Abia aici schimbările devin radicale, iar ca elemente de noutate identificăm bluza de intervenție fără corespondent la vechea uniformă și pantalonii de intervenție care vor înlocui vechii pantaloni de tercot. Bluza prezintă elemente specifice de croială tactică/militară, cu buzunare la nivelul pieptului cu acces la mâna corespondentă părții buzunarului. Fontul inscripției a fost modificat. Pantalonii de intervenție sunt croiți de asemenea după un model tactic, cu buzunare laterale. La acest costum se adaugă șepcuța care are o croială de tip baseball și încălțămintea de intervenție.

În urma analizării vizuale se poate spune că noul complet este superior vechii uniforme, însă se impun anumite modificări începând cu șepcuța a cărei croială trebuie să fie de tip militar(solicitând asta și în trecut), apoi observăm că bluzei i-au fost eliminate prinderile pentru body-cam și microfonul stației de emisie-recepție, precum și înălțimea gulerului este prea mare. De altfel, croiala pantalonilor deși incomparabilă cu cei din tercot, se impune a fi modificată/ajustată întrucât par fi extrem de strânși pe picior, aspect deloc practic în activitatea de intervenție.

Bluza de intervenție se poartă combinată cu pantalonii de intervenție/tactici, cu alte articole de echipament din compunerea uniformei de serviciu. Pantalonii de intervenție se poartă în combinație cu alte articole de echipament din compunerea uniformei de serviciu. Șepcuța e poartă obligatoriu în afara clădirilor și facultativ în interiorul acestora. Se poziționează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunții, iar emblema pentru coifură să fie pe mijloc.

2. CĂMAȘĂ-BLUZĂ

Cămașa-bluză de la uniforma de serviciu prezintă elemente superioare față de vechea cămașă, iar culoarea materialului îi conferă o altă prestanță și sobrietate. Centura din imagini nu este specifică noii uniforme de serviciu, având în vedere că licitația pentru achiziția de fesuri și centuri tactice încă este în deliberare.

La prima vedere nu se impun modificări urgente sau radicale asupra cămășii, dar cel mai sigur se va stabili obiectiv în urma testării efective și intense pe teren a acesteia. Se poartă introdusă în pantalonii de intervenție/tactici, deschisă sau închisă la gât, având montate toate accesoriile.

 

3. SCURTA

(de serviciu)

Noua scurtă este total diferită, atât ca material, culoare și croială de vechiul articol corespondent. Deși acest articol prezintă elemente(material reflectiv galben-verzui) specifice activității de supraveghere și control al traficului rutier, naval ori feroviar, acesta va intra în dotarea tuturor structurilor, deși noi am susținut și vom susține în continuare ca, în conformitate cu prevederile H.G. 1061/2002, scurta să fie de culoare bleumarin total în cazul activităților de ordine publică când nu este necesară vizibilitatea. Sunt detalii operative pe care polițiștii din segmentul de O.P. le cunosc destul de bine, iar noi ne vom rezerva dreptul de a susține echipare cu scurte având ambele culori, însă acestea să fie purtate în funcție de misiuni. La nivelul epoletului identificăm bereta care este un nou element de coifură ce va putea fi purtat de polițiști.

Scurta se poartă în anotimpul rece, împreună cu alte articole de echipament din compunerea uniformei de serviciu, având montate accesoriile specifice prevăzute în structura normei.

Bereta se poartă obligatoriu în afara clădirilor și facultativ în interiorul acestora. Atunci când nu este utilizată poate fi poziționată sub epoletul stâng, pliată în două. Se poziționează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunții, iar emblema pentru coifură se aplică lateral stânga.

4. BLUZONUL

Bluzonul este croit asemeni scurtei și prezintă aceleași specificații, pentru care noi am avut aceleași observații referitoare la platca galben-verzuie. Se poartă în anotimpul călduros, împreună cu alte articole de echipament din compunerea uniformei de serviciu, având montate accesoriile specifice prevăzute în structura normei.

5. JACHETA

Un articol care înlocuiește vechea bluză matlasată cu mâneci detașabile și care prezintă calități și specificații net superioare. Atât croiala, cât și culoarea sunt extrem de bine alese, probabil fiind cel mai bine ales și confecționat articol din structura noii uniforme. Jacheta este prevăzută cu manșete pentru protecția încheieturilor și mâinilor împotriva frigului. Tot în cadrul acestor poze observăm că pe de o parte, s-a ales pentru viitorul coleg o combinație destul de ciudată de port a șepcii(caschetei) cu jacheta, pantalonii și ghetele de intervenție, iar pe de altă parte observăm în continuare faptul că noua căciulă de blană a căpătat vechea formă de anterioară normei adoptate în 2009. De altfel, achiziția pentru fesuri nu a fost finalizată, deși acesta va fi articolul preponderent purtat de către polițiști.

Jacheta se poartă în anotimpul rece, împreună cu alte articole de echipament din compunerea uniformei de serviciu, având montate accesoriile specifice prevăzute în structura normei. Șapca(cascheta) se poartă obligatoriu în afara clădirilor și facultativ în interiorul acestora. Se poziționează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunții, iar emblema pentru coifură să fie pe mijloc. Căciula  se poartă pe timp friguros, iar în raport cu condițiile climaterice în care acționează, polițiștii pot trece la portul căciulii în mod facultativ sau la ordin. Pe timp geros, căciula se poate purta cu clapele lăsate în jos. Se poziționează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunții, iar emblema pentru coifură să fie pe mijloc.

Da, putem spune că la prima vedere noua uniformă are potențial, însă doar dacă se vor efectua modificările necesare ce vor trebui făcute în mod clar după perioada de testare și purtare intensă în toate condițiile mediului operativ/stradal.

De altfel, este clar că e nevoie de o normă internă care să stabilească în ce condiții se poartă șepcuța, bereta, șapca, fesul, de către cine și în combinație cu ce articole, pentru că altfel ne vom izbi de diferite combinații sau modele de port combinat. Este clar că șapca nu are nicio legătură cu jacheta ori bluza tactică, de altfel noi am susținut eliminarea completă a acesteia din compunerea uniformei de serviciu.

Vă vom informa cu privire la progresul pe care îl va înregistra demersul de echipare completă a efectivelor Poliției Române, dar până atunci ne puteți trimite opiniile și părerile voastre la adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro

Schimbarea suntem noi,

ECHIPA SIDEPOL.