Protecția polițiștilor….doar pe hârtie!
asigure protecție specializată:
Articolul 26
(1) Poliția Română are următoarele atribuții principale:
…14. asigură protecția polițiștilor, magistraților și a familiilor acestora, în cazurile în care viața, integritatea corporală sau avutul acestora sunt supuse unor amenințări, precum și a conducătorilor autorităților străine, cu atribuții în domeniul afacerilor interne sau justiției, aflați în România în vizite oficiale sau în misiune;
Art. 2. –(1) În sensul prezentului ordin, prin personal MAI se înțelege polițiștii, personalul militar al Jandarmeriei Române, cadrele militare ale Direcției Generale de Protecție Internă și funcționarii publici din unitățile, instituțiile sau structurile care fac parte din structura organizatorică a Ministerului Afacerilor Interne, denumit în continuare MAI.
(2) Beneficiază de protecție în condițiile prezentului ordin și membrii de familie ai polițiștilor, personalului militar al Jandarmeriei Române sau cadrelor militare ale Direcției Generale de Protecție Internă, denumiți în continuare membri de familie.
(3) Prin membri de familie se înțelege soțul/soția, copiii și părinții aflați în întreținerea legală a polițiștilor, personalului militar al Jandarmeriei Române sau cadrelor militare ale Direcției Generale de Protecție Internă.
Art. 3. –(1) Măsurile de protecție a personalului MAI se pregătesc și se desfășoară de către structurile de jandarmi, cu excepția personalului din cadrul Poliției Române și a membrilor de familie ai acestuia pentru care protecția se asigură de către structurile de poliție….
….(3) Direcția Generală de Protecție Internă, denumit în continuare DGPI, asigură sprijinul de specialitate în toate situațiile în care se impune adoptarea măsurilor de protecție.
Cu toate acestea, cu toate că există cadrul legal, atunci când apar astfel de solicitări, șefii care sunt sesizați și ar trebui să dispună măsuri de protectie în consecință, atât pentru polițist cât și pentru familia acestuia (dacă este cazul), nu fac nimic, unii din neștiință, alții din lipsă de interes, oricare ar fi motivul, există o singură concluzie: POLITISTUL ÎȘI RISCĂ ZILNIC VIAȚA FĂRĂ A FI PROTEJAT!
Un astfel de caz s-a întâmplat în această dimineață în localitatea Reșița, ora 08.30, atunci când colegul nostru L.D., lucrator în cadrul Inspectoratului Judetean de poliție Caras-Severin, a fost abordat de către o persoană (C.C.) în scara blocului, care avea în mână un cuțit și un pistol, amenințându-l cu moartea, atât pe el cât și familia acestuia, tocmai stiind că persoana pe care o amenința este POLIȚIST.
A încercat să-l taie pe coleg, continuând cu amenințările, deoarece în repetate randuri colegul nostru a intervenit la diverse spete în care C.C. era implicat, iar acum probabil, ar fi dorit să se răzbune. Din fericire, colegul nostru a reușit să il calmeze, să îl deposedeze de cuțit și pistol (care s-a dovedit a fi fals) si să solicite sprijin la dispeceratul poliției municipale, la fața locului facându-si aparitia un echipaj de la ordine și siguranță publică.
Până aici toate bune și frumoase, colegii aflați în serviciu au identificat persoana ca fiind cu probleme psihice, l-au sanctionat contraventional si l-au depus într-o instituție de profil, însă doar pentru 24 ore, apoi va fi din nou liber să amenințe si/sau să taie pe cine dorește.
Surpriza vine atunci când colegul nostru a informat conducerea unității și a solicitat protectie pentru el si familia lui(soție si copil minor), așa cum prevăd actele normative în vigoare, primind ca și răspuns nimic altceva, decât: lasă că te descurci tu!!!!
Prin urmare, solicităm atât pe această cale, oficial, conducerii I.P.J. CARAS-SEVERIN, cât și conducerii centrale a I.G.P.R. și M.A.I., să nu își mai neglijeze subordonați, că să nu fim nevoiți să asistăm la alte tragedii cu polițisti sau să-i avansăm la gradul de subinspector p.m. și să intervină punctual în acest caz.
Cu siguranță există zeci, dacă nu sute astfel de cazuri în toată țara, situații când în timpul serviciului sau în timpul liber colegii sunt amenințati cu moartea sau alte acte de violentă, însă evită să anunte superiorii tocmai din lipsa acestora de implicare, punându-și astfel în pericol viața, atât a lor cât și a familiilor acestora.
Schimbarea suntem noi!
Echipa SIDEPOL