Se schimbă pistoalele ”Carpați” din dotarea polițiștilor

contractului ar fi de aproximativ 10.000.000 EURO.

Procedura s-a făcut fără licitație, prin cumpărare directă, la data aceea fiind în vigoare starea de urgență s-a putut excepta de la sistemul de licitații publice, timpul de așteptare fiind prea mare și deseori supus unor contesații nenumărate care pun în dificultate programe importante de investiții din cauza legislației stufoase și încâlcite. Dacă a fost oportună decizia sau nu, rămâne de văzut, contractul având o perioadă de 3 luni timp în care se așteaptă livrarea acestor pistoale.

Această decizie vine în urma nesfârșitelor sesizări și comunicate din partea polițiștilor, organizațiilor sindicale și profesionale și chiar a societății civile. În prezent polițiștii români fiind dotați cu pistoale calibru 7,65 mm Md. 1974 fabricate între anii 70-90. Deci sunt aproape 50 de ani de când acest pistol este folosit de forțele de ordine în executarea misiunilor, însă în ultimii ani acesta a început să prezinte grave urme de uzură morală și tehnică.

Fiind întâlnite prea multe cazuri când s-a tras cu această armă de foc și gloanțele fie s-au blocat, fie nu au percutat, fie au urmat o traiectorie greșită. Dacă inițial am avea tendința să râdem, ar trebui să ne aducem aminte că sunt în joc viețile a zeci de mii de polițiști și civili. Este inadmisibil ca în 2020 Poliția Română să trimită în stradă polițiști cu dotări specifice secolului trecut.

Despre modelul de armă cumpărat de Poliția Română nu se știe nimic momentan. Însă ROMARM produce deja un pistol de calibru 9×19 mm, cu o capacitate de 15 cartușe/încărcător, fabricat din metal și polimer și cu o greutate de 900g(fără încărcător). Mai exact este vorba de Pistol Md. 2000 – 9x19mm, dar se pare că vor fi achiziționate sub licență BERETTA, astfel existând posibilitatea să putem beneficia, totuși, de armament performant, care să corespundă nevoilor actuale.

Din calcule se pare că se dorește dotarea cu aproximativ 30.000 de pistoale, ceea ce înseamnă că noile arme vor ajunge la polițiștii de ordine publică, transporturi, rutieră, investigații criminale și alte structuri operative.

Întreabarea firească este: A venit timpul să trecem într-adevăr în ”rezervă” celebrul și veteranul pistol 7.65 mm Md. 1974 Carpați?

Bineînțeles că nu trebuie să omitem ceea ce am solicitat și în diverse comunicări anterioare pe care le-am avut cu conducerea ministerului, legat de dotarea polițiștilor cu tasere/baston cu electroșoc și bodycam.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL