Se schimbă uniforma și nu prea

tehnice” de comunicare.

De asemenea răspunsul dat de D.G.L. în urma setului de propuneri (VEZI PROPUNERI) înaintat de noi, anterior videoconferinței organizate cu ocazia discuțiilor legate de acest proiect, a fost unul care ne-a confirmat faptul că, probabil, nu a fost citit decât antetul adresei noastre.

Modul de redactare și punctele atinse de către specialiștii D.G.L. ne-au lăsat impresia că indiferent de propunerile și eventual feedback-ul furnizat de polițiștii operativi, ei vor face tot cum știu și vor, ori cum li se dispune. Tot noi am propus ca acest proiect să fie conceput într-o fază pilot pentru a nu ne trezi cu peste 50.000 de seturi de uniforme numai bune de aruncat la gunoi, iar programul pilot de feedback ar fi avut ca scop posibilitatea adaptării pe parcurs a  uniformei astfel încât forma finală să fie optimă și să reprezinte cea mai bună soluție.

Ce nu am înțeles noi este de ce proiectul a stat 3 luni în sertarele D.G.J.-M.A.I. imediat după consultarea publică și instituțională și de ce este trimis la avizare exact în perioada alegerilor parlamentare? Oare va avea acest proiect de modificare a uniformei de serviciu a polițiștilor aceeași soartă pe care a avut-o și proiectul început și rămas în aer pe vremea ministrului Carmen Dan. Acel proiect a depins de politic mai mult decât ar fi trebuit, deși pare o anomalie simpla uniformă a polițistului în România trebuie aprobată de Guvern și avizată de două ministere, crunt și trist că soarta și condițiile de muncă ale polițiștilor depind de mersul politic, iar în absența unei voințe de partid toate speranțele spre mai bine se năruiesc rapid pentru zeci de mii de polițiști de stradă.

Mai trebuie menționat că M.A.I. și specialiștii aferenți au refuzat să modifice în cele 3 luni de hibernare până și unele chestiuni care au fost făcute pe principiul copy-paste de la vechea uniformă la noua uniformă și de la cea de ceremonie la cea de serviciu, în speță ecusonul nominal metalic. Acest accesoriu ”fancy” o fi potrivit pentru șefii de la birouri, dar în stradă e periculos în cazul unei căzături.

Lista continuă cu tipul de uniforme, iar la polițiști totul s-a limitat la intervenție, pe când la polițiștii de frontieră a fost adoptată denumirea de tactic. Dacă se confirmă zvonurile, cei din I.G.P.R. fac alergie  și cică nu ar suporta pantalonii tactici cu buzunare utilitare iar prin aceasta ar putea scăpa de acest concept. Seria de ”scăpări” continuă și la modul de confecționare al încălțămintei care pentru I.G.P.R. e mai sărăcăcios față de I.G.P.F. unde se pare mai există și oameni cu viziune și profesionalism care știu să ceară pentru oamenii din teren.

Singurele modificări de efect făcute au fost cele legate de închirierea de uniforme pentru activități culturale și asta după ce presa a făcut mare tam-tam pe acest subiect, pentru că personaje ca Roby și Garcea nu ar mai fi putut îmbrăca uniforme de poliție. Asta în contextul în care imaginea Poliției este așa cum este, specialiștii s-au grăbit să facă pe plac trusturilor media dar nu au fost în stare să dea curs sutelor de solicitări venite dinspre polițiști.

Urmează ca în perioada 02.12.-09.12.2020 proiectul să fie avizat în forma pe care M.A.I. o vrea și nu în forma pe care polițiștii și-o doresc, pe baza anilor de experiență și a zecilor de mii de misiuni efectuate acolo în stradă unde condițiile nu pot fi îmblânzite nici de A.C. și nici de calorifer.

Vă vom ține la curent de intențiile pe care specialiștii din minister le au cu polițiștii și dotările acestora.

 

Schimbarea suntem noi!
ECHIPA SIDEPOL

Atasamente