Ședință la I.G.P.R., la solicitarea SIDEPOL. Vezi principalele probleme discutate
instituției.(VEZI INFORMARE ANTERIOARĂ)
Astfel, în contextul celor prezentate anterior, domnul Inspector General al Inspectoratului General al Poliției Române, chestor principal de poliție Benone-Marian MATEI, a dispus o ședință de lucru în baza solicitării noastre, pentru data de 22.06.2022, ora 09.00, la sediul I.G.P.R., ședință la care organizația noastră sindicală a fost reprezentată de către domnul Alen NUȚU, președintele SIDEPOL OLT și secretar general al Federației Sindicatelor Democratice din România, organizație sindicală la care este afiliată SIDEPOL.
Reprezentantul SIDEPOL si FSDR, a susținut în cadrul ședinței, următoarea problematică identificată la nivelul Poliției Române și la solicitările membrilor de sindicat, după cum urmează:
- Lipsa dialogului sindical instituțional, cu ocazia emiterii dispozițiilor privind drepturile profesionale, economice, sociale, culturale și sportive ale polițiștilor. S-a constatat o reticență în comunicare și o lipsă de transparență din partea conducerii instituției cu privire la elaborarea și adoptarea unor dispoziții interne cu impact asupra drepturilor polițiștilor. Astfel organizațiile sindicale au fost trecute cu vederea deși pe parcursul anului trecut și acesta au intrat în vigoare numeroase acte cu caracter dispozițional;
RĂSPUNS I.G.P.R.: Comanda I.G.P.R. a dispus, referitor la această problemă, că vor fi organizate ședințe de dialog social lunare cu organizațiile sindicale. Rămâne de văzut dacă începând cu luna iulie astfel de ședințe vor avea loc.
-
Nemodificarea dispozițiilor privind body-camera, astfel considerăm că, prin prezentele dispoziții se face o intruziune în viața profesională a polițistului, sunt înregistrate activități care nu au caracter operativ sau de urmărire penală, dispare discernământul agentului constatator de a putea decide prin propria voință intimă când se impune filmarea, aplicarea unei sancțiuni contravenționale și/sau s-a săvârșit o infracțiune, astfel membrii de sindicat consideră că sunt filmați de către angajator fără acordul acestora în anumite situații; (VEZI COMUNICAT)
RĂSPUNS I.G.P.R.: În legătură cu această problemă ni s-a transmis că se va lucra la o nouă dispoziție care să reglementeze utilizare body-cam-urilor, de această dată cu consultarea sindicatelor.
- Neacordarea majorării sporului de solicitare neuropsihică, astfel de mai bine de un an solicităm acest drept actualizat, dar factorii decizionali de la nivel de I.G.P.R. nu au achiesat la soluționarea acestei revendicări legitime;(VEZI SOLICITĂRI ANTERIOARE)
RĂSPUNS I.G.P.R.: Referitor la acest punct, reprezentanții I.G.P.R. au transmis că au depus o notă raport/fundamentare către M.A.I., însă a primit aviz negativ. În acest sens, s-a convenit, ca împreună cu sprijinul organizațiilor sindicale să fie întocmite fundamentări solide cu exemple din practică astfel încât să se reia procedura de întocmire și depunere a notei raport pe această temă către M.A.I.
-
Solicităm consultarea cu privire la achiziții/investiții, având în vedere modul deficitar în care se realizează în acest moment, raportat la condițiile în care își desfășoară lucrătorii activitatea. Deși se organizează periodic licitații și achiziții de tehnică, echipamente și mijloace de mobilitate pentru structurile poliției, nu se organizează în prealabil nicio consultare în acest sens, existând destule exemple că în lipsa acestor consultări se ajunge la cazuri când bunurile achiziționate sunt nefolositoare sau mai grav, de proastă calitate(bastoanele cu electroșocuri). De altfel, există în continuare solicitări legitime cu privire la achiziția unor dotări specifice, dar nu se ține cont de aceste necesități. Facem precizarea că centralizările necesarului de dotări nu trece prin ”filtrul” polițiștilor operativi beneficiari finali ai acestor achiziții, deși luând exemplu Poliției Olandeze, aceștia au dezvoltat un sistem pilot prin care polițiștii din segmentul stradal ajung să propună ei înșiși necesarul de dotări; (VEZI INFORMARE SIDEPOL)
RĂSPUNS I.G.P.R.: Cu privire la această problematică conducerea Poliției Române a precizat faptul că pe viitor se vor consulta organizațiile sindicale pe tema achizițiilor. Rămâne de văzut cum și cât de des se face acest lucru, având în vedere că deja în legătură cu achiziția celor peste 1500 de autospeciale au fost întâmpinate probleme pe care le vor aborda într-un comunicat viitor.
- Problematica privind detașarea/delegarea polițiștilor la misiunea ”Litoralul 2022” în ceea ce privește incertitudinea legată de asigurarea mesei, precum și cea legată de cazarea personalului participant la misiune. De altfel, inclusiv perioada de 5 săptămâni, în contextul problemelor menționate anterior referitoare la masă și cazare, este prea lungă în raport cu condițiile oferite de instituție.
RĂSPUNS I.G.P.R.: Comanda armei a specificat faptul că pentru misiunea ”Litoralul 2022” se vor aplica aceleași reguli ca la ”Litoralul 2021”, în concret instituția va asigura cazarea și micul dejun, precum și o diurnă pentru celelalte două mese ale zilei, pe perioada misiunii.
-
Problematica acordării sporului pentru misiuni speciale și lucrări de excepție de la I.P.J. Constanța, unde șeful Poliției Municipiului Mangalia comisar șef de poliție Marin DINCĂ a fost propus pentru acordarea unui asemenea drept, deși acesta face obiectul mai multor nereguli în curs de cercetare.(VEZI COMUNICAT)
RĂSPUNS I.G.P.R.: În această privință factorii decizionali ai Poliției au precizat că se va analiza situația deloc oportună de la Poliția Municipiului Mangalia și că se vor lua măsuri astfel încât să fie rezolvatele revendicările pe această temă pe cale legală.
-
Oportunitatea acceptării de către conducerea I.G.P.R. a inițierii unui grup de lucru/discuții profesionale pe tema desfășurării proiectului pilot a Detașamentului Mobil pentru Intervenții de Ordine Publică(D.M.I.O.P.) cu scopul creșterii mobilității și întării capacității operaționale a structurilor de ordine publică. Nu înțelegem atitudinea de respingere tacită de către conducerea armei și a direcției de profil a acestui proiect ce este propus a se desfășura în fază pilot, mai ales în contextul în care membrii noștri de sindicat și-au manifestat intenția de a sprijini atât teoretic, cât și practic demersul de punere în aplicare al acestuia. De menționat că deși pe parcursul a 2 ani de zile în cadrul Poliției Române s-au înființat 3 structuri noi acestea nu au parcurs faza implementării în fază pilot, așa cum se intenționează cu S.I.M.E. De aceea, vă propunem încă odată inițierea colaborării pe această temă, având în vedere că proiectul are rolul de a întări capacitatea de intervenție a structurilor de o.p. din cadrul Poliției Române, cât și acela de aliniere la standardele și practica instituțiilor similare de aplicare a legii din Uniunea Europeană.
RĂSPUNS I.G.P.R.: Răspunsul a fost unul pe măsură, fiindu-ne confirmat faptul că proiectul pilot privind crearea și operaționalizarea în fază de testare a D.M.I.O.P. a ajuns la Secretariat unde va fi analizat. Urmează să continuăm discuțiile cu conducerea I.G.P.R. în vederea dezvoltării acestui proiect și punerii lui în aplicare de îndată ce se va ajunge la o formă finală a acestuia.
-
Continuarea ședințelor de lucru pe tema operaționalizării grupelor canine având în vedere interesul sporit pe care l-au manifestat polițiștii din teritoriu vis-a-vis de această inițiativă. Proiectul înființării acestor grupe canine a fost prea mult timp ținut departe de orice inițiativă de dezbatere și punere în aplicare, aspect ce a dăunat însăși instituției, întrucât activitatea cu animalele de serviciu reprezintă un avantaj în lupta cu infracționalitatea având în vedere numeroasele avantaje pe care le presupune o asemenea structură canină.(VEZI COMUNICAT GRUPE CANINE)
RĂSPUNS I.G.P.R.: Orizontul de timp pentru operaționalizarea cu scheme complete a grupelor canine la nivel național indică sfârșitul anului 2022, sperăm să nu se prelungească sau să fie întâmpinate alte probleme întrucât acest proiect a stat deja prea mult timp în ”stand-by”.
- ALT PUNCT PUS ÎN DISCUȚIE: În legătură cu punctul nr. 7, Direcția de Ordine Publică va organiza o ședință pe data de 29.06.2022 privind modificarea Dispoziției 123/2012 privind ”Concepția de Ordine Publică”. Sperăm să fie adoptată o nouă concepție, de la 0, având în vedere faptul că actuala concepție nu mai răspunde în niciun fel nevoilor și provocărilor instituționale în domeniu.
Pe această cale dorim să salutăm demersul inițiat de comanda Poliției Române prin care s-a dispus organizarea acestei ședințe și sperăm ca precizările referitoare la organizarea regulată a unor ședințe de dialog social să fie de bună credință, astfel încât să fie dezbătute constant problemele ridicate de polițiști, iar împreună cu instituția să căutăm soluții pentru rezolvarea lor.
Referitor la punctele mai sus-menționate și nu numai vă îndemnăm să ne transmiteți propunerile dumneavoastră pe care să le abordăm în cadrul viitoarelor ședințe de dialog social ce vor avea loc la sediul I.G.P.R. la adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro.
Schimbarea suntem noi!
Echipa SIDEPOL