Ședință la M.A.I. privind ”înghețările salariale”. Ce este de făcut?

Reprezentanții organizatiei noastre sindicale, împreună cu partenerii sindicali din cadrul Federației Sindicatelor Democratice din România (F.S.D.R.), cât și cu alti colegi din cadrul Confederației Sindicatelor Democratice din România (C.S.D.R.) și nu numai, au solicitat, DE URGENȚĂ, o întrevedere cu prim-ministrul României, Florin CÂȚU și cu ministrul afacerilor interne, Lucian BODE, pentru a prezenta punctul de vedere al angajaților din sectorul de activitate ordine și siguranță națională. (VEZI INFORMARE)

Așa cum era de așteptat, reprezentanții Ministrului Afacerilor Interne, au răspuns solicitărilor venite din partea tuturor organizațiilor sindicale din sistem și vor organiza, în cursul zilei de mâine, o ședință cu organizațiile care au solicitat această întrevedere.

Vom răspunde afirmativ, cu prezenta la această ședintă a presedintelui F.S.D.R. și SIDEPOL, Gabriel GÎRNIȚĂ, la care va participa și noul ministru de interne, Lucian BODE, însă nu ne punem mari speranțe în această întrevedere și vă relatăm și motivele.

CE MĂSURI PREVEDE ORDONANTA CU IMPACT PENTRU POLITISTI:

– norma de hrană râmâne la valoarea lunii ianuarie 2019, adică 34 lei/zi, chiar dacă din mai 2020 aceasta a fost majorată la suma de 38 lei/zi;

– mentinerea tuturor drepturilor salariale, cât și a sporurilor/compensațiilor etc., la nivelul lunii decembrie 2020 (practic, neaplicarea prevederilor legii 153/2017 privind salarizarea unitară), atunci când ar fi trebuit să primim 1/4 din diferenta rămasă pentru a ajunge în grilă (a treia tranșă de mărire).

Astăzi, la ora 15.00, a avut loc sedinta de dialog social de la nivelul Ministerului Finantelor Publice, unde s-a pus în transparentă decizională proiectul OUG, atât de mult discutat. Colegii care au fost prezenti la această sedinta, au relatat faptul că reprezentantii institutiei au fost de neclintit cu privire la orice amendament pe care au încercat sa il prezinte, în vederea ameliorării efectelor ordonanței de urgență.Fapt ce ne face să credem că lucrurile sunt deja stabilite, la nivel înalt, iar întâlnirea de mâine, de la M.A.I., nu este decât un act de complezență, însă vom încerca să il fructificăm la maxim, pentru a putea reda colegilor, demnitatea profesională pe care o merită.

În acest sens, în cazul în care discuțiile nu vor merge pe un făgaș al normalității, reprezentantii SIDEPOL, împreună cu partenerii sindicali din alte organizații, vom propune mai multe măsuri de protest, măsuri care să arate că există această categorie profesională, că avem nevoie de respect și respectarea legislatiei privind salarizarea si nu numai.

MĂSURI PROPUSE PENTRU PROTESTE:

* aplicarea de avertismente scrise sau verbale, conform OG 2/2002;

* blocarea activității la ghișeele de relații cu publicul, prin aplicarea tuturor timpilor de efectuare a unei lucrări, indiferent de volumul de muncă sau cozile create;

* soluționarea lucrărilor, de orice natură (penale sau generale), la termene maxime acceptate de lege;

* asigurarea evenimentelor deosebite, primite de către echipaje prin SNUAU 112, altfel în lipsa unor astfel de solicitări, doar prezentă fizică, conform planificărilor;

* pichetarea sediilor IPJ-urilor, Prefecturilor și nu în ultimul rând M.A.I. și Guvern, etapizat, organizat, până la soluționarea tuturor doleantelor conform legii salarizării;

* neefectuarea de ore suplimentare sau permanență de la domiciliu.

Vă vom ține la curent cu rezultatele sedintei de mâine și contăm pe sprijinul fiecărui polițist, indiferent de apartenenta sindicală, deoarece este un moment de răscruce și avem nevoie de unitate, acum mai mult ca niciodată!

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL