Sistem pilot pentru implementarea brățărilor electronice
în urma publicării în Monitorul Oficial nr. 515 Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, care prevede înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME).
Monitorizarea electronică se aplică, în primă fază, în sistem pilot, începând cu anul 2022 până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2025, astfel:
a) în cazul aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, potrivit Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice;
b) în cazul aplicării ordinului european de protecţie, în cazul în care România este stat emitent, potrivit Legii nr. 151/2016 privind ordinul european de protecţie, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, în cadrul procedurilor prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) şi b) din Legea nr. 146/2021.
Prezentul proiect de hotărâre a Guvernului, vizează reglementarea următoarelor aspecte:
a) aspectele tehnice și organizatorice privind funcționarea în sistem pilot a SIME;
b) aspectele privind operaționalizarea SIME;
c) condițiile în care se poate dispune, potrivit legii, obligarea persoanei de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere pe perioada funcționării în sistem pilot a SIME.
Monitorizarea electronică în sistem pilot urmează să se aplice în perioada stabilită, în trei etape, determinate prin raportare la cazurile de aplicare și la aria teritorială la nivelul căreia urmează să fie operaționalizat sistemul, după cum urmează:
a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului București și a județelor Iași, Mureș și Vrancea;
b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;
c) a treia etapă – în anul 2025 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și b) și la nivelul județelor Alba, Arad, Argeș, Bihor, BistrițaNăsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.
Aspectele organizatorice/operaționale privind funcționarea în sistem pilot a SIME, vizează prezentarea detaliată a etapelor de implementare a monitorizării electronice în sistem pilot prin raportare la aria teritorială, modalitatea de achiziționare a dispozitivelor electronice de supraveghere, suplimentarea numărului maxim de posturi la nivelul Poliției Române astfel încât să fie asigurată gestionarea eficientă a problematicii în materie.
În vederea asigurării unei intervenții prompte și eficace în cazul generării alertelor, este necesar ca informațiile referitoare la poziționarea organelor de ordine publică, aflate în serviciu, să fie disponibile în sistemul informatic geografic din cadrul SNUAU. Se instituie răspunderea contravențională în sarcina persoanei supravegheate în cazul nerespectării acestor obligații și cuantumul sancțiunii principale a amenzii. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor urmează a se realiza de către ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române.
Suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Poliția Română urmează a se realiza etapizat, în funcție de evoluția activităților de monitorizare electronică în sistem pilot după cum urmează:
a) în prima etapă cu un număr de 642 de funcții, din care 47 de ofițeri de poliție și 595 de agenți de poliție;
b) în a doua etapă cu un număr de 2 478 de funcții, din care 191 de ofițeri de poliție și 2 287 de agenți de poliție;
c) în a treia etapă cu un număr de 3014 de funcții, din care 259 de ofițeri de poliție și 2755 de agenți de poliție.
CITEȘTE PROIECTUL ÎN TOTALITATE
Reprezentanții FSDR/SIDEPOL, vor fi prezenti în cadrul Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru a susține eventuale modificări/completări ale prezentului proiect, în vederea eficientizării activităților ce urmează a fi întreprinse de către polițiștii din cadrul Poliției Române, fapt pentru care, așteptăm să ne transmiteti propunerile dvs. pe marginea acestui proiect, la adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro
Schimbarea suntem noi!
Echipa SIDEPOL