Solicităm actualizarea normei de hrană pentru polițiști și punerea efectiv în plată

însă până la acest moment atât Ministerul Afacerilor Interne cât și Guvernul României, refuză să ne acorde în plată norma de hrană actualizată la zi, invocând diverse pretexte.

Organizația noastră sindicală, a transmis din nou adrese către Institutul Național de Statistică, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor, Guvernul României, precum și către cele două partide politice care dețin majoritatea în Parlamentul României, solicitând din nou actualizarea normei de hrană și punerea efectiv în plată de le 01.01.2023, a contravalorii acesteia, precum și aplicarea integrală a Legii 153/2017; majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică și indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflației, și actualizarea cuantumului acestora în raport cu majorarea soldei de grad/salariului de funcţie al militarilor/poliţiştilor în activitate, conform Legii nr. 223/2015, pentru a acoperi inflația .

Am solicitat acestora să țină cont de faptul că, criza generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel național luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, iar ulterior, prin liberalizarea preţurilor la energie ca măsură impusă la nivel internaţional şi european s-a generat o creştere fără precedent a preţului la energia electrică, gazele naturale, precum şi la combustibil care a avut impact atât asupra creşterii preţurilor la utilităţile publice pentru populaţie și implicit și pentru polițiști, precum şi asupra creşterii preţurilor la bunurile de consum, determinând în principal o scădere a puterii de cumpărare cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale polițiștilor.

Totodată și criza războiului din Ucraina a determinat la rândul său un impact puternic asupra preţurilor la bunurile de consum, întrucât Ucraina este un mare producător şi exportator de cereale pentru Uniunea Europeană, iar odată cu declanşarea războiului aceste importuri, mai ales la cereale, s-au diminuat semnificativ astfel încât impactul asupra preţului la bunurile de consum destinate populaţiei a fost unul semnificativ.

Am arătat faptul că din luna mai a anului 2022, norma de hrană nr. 6, acordată polițiștilor este actualizată la valoarea de 44 lei/zi, dar plafonată prin ordonanța de urgență 131/2021, la valoarea lunii ianuarie 2019, în cuantum de 34 lei/zi, și am solicitat în mod urgent actualizarea din nou a normei de hrană și punerea efectiv în plată a acesteia începând cu 01.01.2023.

Conform prevederilor Ordonanței nr. 26 din 22 iulie 1994 (**republicată**) privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și securitate națională și ale persoanelor private de libertate, valoarea financiară a normelor de hrană aprobate prin hotărâre a Guvernului se stabilește și se actualizează, în mod unitar, de către Ministerul Apărării Naționale împreună cu celelalte instituții publice prevăzute la art. 1, în funcție de indicii prețurilor de consum pentru actualizare la rata inflației a elementelor patrimoniale, capitolul «Mărfuri alimentare», publicați de Institutul Național de Statistică în Buletinul Statistic de Prețuri.

 

Actualizarea financiară a normei de hrană se face periodic, pe baza indicilor prețurilor de consum prevăzuți la alin. (1) din OUG 36/1994, dacă rezultă diferențe de peste 5% față de luna în care s-a stabilit ultima valoare, dar organizația noastră sindicală, a reușit să demonstreze, că în cursul anului 2022, rata anuală a inflației a ajuns la pragul de cca 16%, în condițiile în care prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu peste 19%.

În acest sens, tocmai pentru faptul că am considerat oportun să aflăm valoarea reala a creșterilor prețurilor la alimentele ce compun norma de hrană nr. 6, pentru că avem dubii în ceea ce privește actualizarea cu DOAR 5%, față de o creștere reală de peste 20% (estimarea noastră), am cerut lămuriri suplimentare Institutului național de Statistică, care ne-a comunicat tabelul cu indicii prețurilor de consum, rezultând că avem dreptate.

 

Considerăm normal ca cei aflați în conducerea ministerului, cât și domnul premier CIUCĂ, militar de carieră, care cunoaște privațiunile meseriei, să intervină de urgență, în sensul deblocării la plată a normei de hrana.

Vă vom anunța despre rezultatul demersurilor efectuate cu privire la acest drept, în caz contrar, ne vom vedea nevoiți să dăm în judecată instituția pentru nerespectarea legislației în vigoare. Dacă ai de făcut o sesizare pe acest subiect sau alte probleme profesionale, o poți face la următorul link SESIZARE NEREGULI, iar un reprezentant al SIDEPOL va intra în legătură cu tine pentru soluționarea solicitării.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL