Rezumatul ultimei ședințe pe tema noii uniformei

, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor.

Ședința comisiei a fost prezidată de domnul Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Interne – Aurelian PĂDURARU, din partea instituției fiind prezent domnul Director general al Direcției Generale Logistice(structură inițiatoare) – chestor de poliție Ion PELIGRAD, împreună cu alți reprezentați și specialiști ai inspectoratelor generale și ai direcțiilor de resort. Interesele organizației noastre sindicale, respectiv ale C.S.D.R. au fost promovate de agent de poliție Adrian ILIE, care a și întocmit setul de propuneri și observații cu referire la proiectul de ordin inițiat și promovat de minister.

VEZI ULTIMELE PROPUNERI ALE SIDEPOL PRIVIND PORTUL UNIFORMEI

Precizăm faptul că ședința a început prin alocuțiunea, chiar printr-o scurtă prezentare a proiectului, domnului chestor Ion PELIGRAD care a ținut să sublinieze faptul că este bucuros că a putut începe, dezvolta, dar mai ales a duce la bun sfârșit acest proiect, care din punctul nostru de vedere fusese deja prea mult întârziat. Acesta a mai afirmat faptul că modificările sunt substanțiale și că era nevoie ca după 20 de ani, această uniformă de secol trecut să fie schimbată și adaptată nevoilor.

Totuși, s-a menționat faptul că, deși proiectul ajuns la faza de adoptare a proiectului de ordin ce reglementează portul și regulile de aplicare urmată de cea a stabilirii specificațiilor tehnice și a modelului, momentan nu există o evaluare exactă a prețurilor pentru fiecare articol/produs în parte. Acesta sesizând faptul că încă nu se știe cum va reacționa piața din România la această schimbare, acesta dând exemplu colegilor polițiști din Germania care primesc bocanci în valoare de 80 EURO perechea, dar pe piață același model se vinde cu 140 EURO.

De asemenea s-a menționat faptul că I.G.P.R. nu are finalizat până în prezent modelul și aspectul final pe care îl va avea uniforma, fiind în dezvoltate câteva propuneri pe care nu le pot prezenta decât cu aprobarea conducerii armei. Pe cale de consecință s-a recomandat organizațiilor sindicale ca în cazul în care doresc să consulte aceste variante, să facă o solicitare către inspectoratul general. Pe de altă parte la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră lucrurile stau altfel iar sindicatelor le-a fost prezentată deja o primă variantă. Anterior am făcut demersuri către I.G.P.R. pentru constituirea grupului de lucru pe tema stabilirii modelului de uniformă.

 

S-a menționat că achizițiile de echipament vechi vor continua, deși se dorește schimbarea uniformei iar  vechile articole deși noi vor trebui casate. Acesta fapt fiind o urmare a faptului că procesul de înlocuire a fost întârziat, nefiind gata detaliile legate de prețuri, modele, specificații tehnice, disponibilitatea pieței din domeniul textil și așa mai departe.

De altfel s-a precizat că polițiștii nu vor mai primi drepturile bănești referitoare la norma de echipare, care în prezent pentru un agent de poliție ajunge la suma de aproximativ 270 lei/lună dacă acesta nu a solicitat echipament, până la data de 01.01.2025

În concluzie dorim să precizăm că ministerul dorește să adopte ordinul în forma promovată, fără a se mai face alte modificări decât cele aduse până acuma printre care și cele propuse de organizația noastră. Am constat cu stupoare însă să aflăm cum reprezentantul altei organizații sindicale a fost oarecum nemulțumit de prevederea Anexei nr. 1 la art. 6, alin. (3):  

Șefii unităților și subunităților din subordinea inspectoratelor generale și adjuncții acestora sunt obligați să poarte uniforma, dacă specificul activităților nu impune altfel, când desfășoară activități la care participă efective în uniformă sau în situația în care efectuează controale sau verificări ale activității acestora.”, prevedere propusă de organizația noastră sindicală.

Acest demers a venit în urma numeroaselor nemulțumiri ale colegilor operativi care se săturaseră să fie controlați și verificați de către, anumiți șefi, de unități sau subunități care se prezentau în ținută sport sau casual, aspect care era întâlnit și la misiuni.

În cadrul ședinței a fost discutat și proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1693/2004 privind modul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice comunitare de pașapoarte. (vezi aici)

Dorim să apreciem deschiderea pe care a avut-o instituția cu privire la anumite propuneri, nouă rămânându-ne să le promovăm în continuare pe cele care nu au fost preluate și sperând ca la o următoare inițiativă acestea să fie incluse.

Nu în ultimul rând dorim să mulțumim colegilor care au răspuns solicitărilor noastre referitoare la trimiterea de propuneri și observații către organizația noastră, propuneri care în mare parte au fost centralizate și prezentate conducerii M.A.I.

Vom continua să fim activi pe această temă și vă vom informa cu privire la fiecare actualizare sau modificare de proces în legătură cu proiectul noii uniforme.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL

Atasamente