Uniforma de poliție – motiv de rușine pentru unii șefi

O simplă poză la prima vedere cu o oarecare activitate a Carabinierilor italieni la care sunt prezenți la fața locului și ofițeri superiori cu funcții de comandă care, bănuim noi, coordonează personalul.

În contrast se află Poliția Română a cărei ofițeri șefi mici și mari, de la coordonatorul de formațiune la inspectorul șef, majoritatea vin la serviciu în civil. Problema nu e asta, dacă acești șefi poate ar rămâne în birourile lor și ar desfășura activități administrative, pentru ca nu vestimentația este cea care influențe calitatea documentelor întocmite.

Problema e dată de faptul că, deși SIDEPOL a cerut în anul 2021 modificarea proiectului de ordin privind portul uniformei, ordin ce avea sa fie adoptat sub numărul 183/2021, în sensul obligării șefilor la portul uniformei pe durata activităților specifice, astăzi această propunere regăsindu-se în anexa 1, art. 6, alin. (3), aceasta nu este respectată!

Această propunere, astăzi materializată ca normă a venit ca urmare a miilor de sesizări cu privire la unii șefi care efectuau controlul dispozitivului în bermude și șlapi, pentru ca aceasta era practica unora după ce „efectuau” un grătar. Chiar și așa, comanda și coordonarea dispozitivelor polițiștilor în uniformă se face si azi de către ofițeri în civil, nu toți, dar majoritatea lor.

Mai grav e ca și controlul patrulelor se face tot în civil, iar polițiștii sunt apostrofați de unii șefi cu privire la închipuite nereguli privind uniforma, ei fiind în blugi. Morala poveștii? Unor șefi le este rușine cu uniforma de poliție, deci le este rușine ca sunt polițiști.

Nu mai vorbim despre faptul că inclusiv noi ca organizație sindicală am cerut(vezi comunicat) conducerii I.G.P.R. să reinstruiască acești șefi care nu știu sau, mai grav, nu vor să respecte prevederile unui ordin de ministru.

(click pe imagine pentru a vedea comunicatul nostru anterior pe această temă)

 

 

Îndemnăm așadar colegii care pe durata serviciului constatată că sunt coordonați sau controlați de șefi în ținută civilă, să ne sesizeze aceste aspecte pentru ca OMAI 183/2021 se aplică în integralitatea tuturor șefilor, așa cum reiese și dintr-o notă a conducerii Poliției Române transmisă către unități, dar încă ignorată de mulți!

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL