Uniforma polițiștilor din 2002 bună și în 2022!

Ministerul Afacerilor Interne deși are mai bine de 3 de ani de zile de când se laudă că va face și că va drege cu privire la proiectul uniformei, după ce a fost în transparență decizională de 3 ori sub 3 forme diferite, acesta nu este nici azi adoptat. Probabil este singurul proiect de hotărâre de Guvern care a fost plimbat prin minister și ministerele avizatoare, fără a vedea vreodată semnătura prim ministrului.

Faptul că temperaturile caniculare fac ca uniforma actuală se devină de nesuportat întrucât materialele și croiala sunt de cea mai slabă calitate, faptul că sunt colegi care-și rup picioarele la intervenții din cauza pantofilor de nuntași, faptul că unele articole de echipament se rup sau degradează mai repede decât se așteaptă cineva de la o uniformă, faptul că holsterul de picior al armei se îmbină ”perfect” cu pantalonii de nuntă la dungă, faptul că vesta balistică se așează grozav peste cămașă și alte probleme semnalate (cu sutele) cu privire la ținută, nici nu mai contează pentru domnul ministru Lucian BODE. Acesta ar fi trebuit ca încă de la preluarea mandatului, după ce proiectul primise toate avizele, să îl pună pe ordinea de zi a Guvernului în vederea adoptării. 

Ei, parcă ce mai contează când cele mai proaste uniforme le au și bulgarii, nu doar noi și nu mai e așa de rău, nu? În continuare se fac achiziții de sute de mii de lei, ultimul exemplu fiind cel al Poliției de Frontieră care a postat pe SEAP o achiziție de 911.000 LEI pentru achiziția de șepcuțe, tricouri, cravate și curele. Desigur, curelele și cravatele erau cele mai importante, de aceea IGPFR a decis să cumpere 1.500 de bucăți din fiecare. Deci cine mai crede că se schimbă uniforma de serviciu a polițiștilor dacă achizițiile curg gârlă, iar banii se duc pe articole care, în teorie cel puțin, ar trebui înlocuite?

Acesta este Ministerul Afacerilor Interne, același minister care ne spunea la începutul acestui an că nu are fonduri pentru schimbarea uniformei, aspect care ar fi necesitat suma de 2,4 mil. lei, în timp ce I.G.P.R. se ”arunca” pe SEAP cu o achiziție de 4,7 mil lei (VEZI INFORMARE). Un minister care efectiv își bate joc de condițiile de muncă a zeci de mii de polițiști, pe de o parte susținând că nu dețin fonduri, pe de altă parte achiziționând vechituri! Pentru că actuala uniformă împlinește anul viitor fix 20 de ani, cam asta fiind durata de menținere a unei uniforme în circulație în viziunea specialiștilor M.A.I.

 Între timp pe litoral, pe lângă atribuțiile generale de poliție ale colegilor detașați, aceștia trebuie să își golească pantofii cu găurele de nisipul de pe plajă. De ce? Pentru că așa au înțeles șefii M.A.I. că trebuie să patruleze polițiștii pe litoral și să intervină pe plaje, în pantofi.

Reformă? Viziune? Reorganizare? Profesionalism? Basme! Colapsul este iminent, e o chestiune de timp până când deficitul de personal, subfinanțarea, dotarea precară, deprofesionalizarea, lipsa pregătirii ș.a.m.d., vor produce efecte iremediabile. Iar cea mai afectată nu va fi decât siguranța cetățeanului, acesta fiind beneficiarul direct al serviciului polițienesc, serviciu care nu mai poate fi efectuat în condiții optime tocmai din cauza incompetenței celor care ne conduc.

Având în vedere toate acestea, organizația noastră sindicală a înaintat conducerii M.A.I. o nouă solicitare, pe care o adăugăm la setul de 15 de până acum:

Comunicat 1 Comunicat 2 Comunicat 3 Comunicat 4 Comunicat 5 Comunicat 6 Comunicat 7 Comunicat 8 Comunicat 9 Comunicat 10 Comunicat 11 Comunicat 12 Comunicat 13 Comunicat 14 Comunicat 15,

pentru a adopta proiectul în următoarea ședință a Guvernului, în caz contrar, putem spune în mod clar și fără rezerve că ministerului efectiv nu îi pasă de polițiștii din stradă.

Aparent s-au găsit bani pentru cele 380 de funcții de la viitoare Direcție Pregătire Profesională, viitoarea ”direcție a șefilor”, pentru că ce îi lipsea oare așa mult oare Poliției Române, dacă nu o Direcție de șefi?! În curând raportul șefi/subalterni din Poliție Română va ajunge la 50/50, dacă nu chiar mai mulți șefi decât executanți. Pe această cale îi invităm pe șefi la misiuni, să își monteze roți la birouri și să vină pe stradă alături de formațiunile operative decimate, decimate printre altele de aceste măsuri ”reformatoare” de creare a unor direcții.

Vă solicităm să ne transmiteți, punctual, opiniile dumneavoastră privind problematica uniformei de serviciu, pe adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro, pebtru că nu vom renunța la acest demers prin care dorim ca polițiștii români să fie respectati din toate punctele de vedere, iar uniforma reprezintă o oglindă clară a situației în care acesată instituție se află în acest moment.

Atunci când se dorește, atunci când trebuie create funcții călduțe, atunci când trebuie să mulțumim partidul totul se poate rezolva în Ministerul Afacerilor Interne, mai puțin atunci când trebuie luate măsuri care să sprijine activitatea polițistului din stradă, a acelui angajat care interactionează direct cu cetăteanul, acel angajat care reprezintă primul impact al instituției Politiei Române cu societatea civilă.

 

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL