Vezi care sunt zilele libere de la stat în 2024

La data de 14.11.2023, pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale la secțiunea transparență decizionala a fost postat proiectul de HOTĂRÂRE privind stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2024.

Zilele libere acordate angajaților din domeniul public vor fi:

  • 2 mai – joi;
  • 16 august – vineri;
  • 27 decembrie -vineri.

Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii.

Instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.

Prestarea muncii conform celor menționate nu conferă acordarea de timp liber corespunzător.

În ceea ce privește locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, dispozițiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică.

De asemenea, pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispozițiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august, respectiv 27 decembrie 2024 şi nici participanţilor în aceste procese.

Schimbarea suntem noi!

ECHIPA SIDEPOL