La I.P.J. Timiș s-a reinventat “Căprăria”!
Era o seară frumoasă de vară, trecut de jumătatea lunii august, când Serviciul Rutier Timiș a organizat o ACȚIUNE, pe raza jud. Timiș, pentru depistarea conducătorilor auto care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau sub efectul altor substanțe psihoactive, precum și pentru reducerea riscului rutier pe drumurile publice.
La această activitate au participat și polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Timiș, Polițiilor Orășenești, Secțiilor de Poliție, care au atribuții pe linie rutieră, printre care și membrul nostru de sindicat, agent Mîța Cornel, polițist în cadrul Poliției Municipiului Timișoara – Secția 2 Poliție Urbană.
În jurul orei 20:00, colegul nostru a surprins cu aparatul radar din dotarea autospecialei de poliție, un autoturism care circula pe un sector de drum cu o viteză peste limita legală de 50 km/h, respectiv cu 70 km/h, cu toate că toți ceilalți participanți la trafic îi făceau semne cu farurile, prin care-l anunțau de prezența echipajului de poliție. Dar așa cum este românul, ,,contribuabilul nostru” a crezut că este mai presus de lege și dacă va pronunța câteva nume din conducerea Poliției Timiș va fi lăsat să plece fără să fie sancționat.
Colegul nostru, a procedat la oprirea acestui autoturism, ocazie cu care i-a adus la cunoștință conducătorului auto că i se va aplica sancțiune contravențională pentru depășirea vitezei, dar ce să vezi, acest șofer și-a adus aminte de cunoștințele sale și a început să se manifeste cum știa mai bine, spunând că ,,toată Poliția din Timiș își organizează petrecerile la el, deoarece deține o sală de evenimente pe raza județului Timiș și nu poate să fie sancționat”. Aceste vorbe nu au fost suficiente, și obedientul nostru a pus mâna pe telefon și a început să sune diverse persoane care ocupă unele funcții vremelnice de conducere în cadrul IPJ TIMIȘ, inclusiv pe șeful Secției 2 Poliție Urbană Timișoara.
Bineînțeles că nu a fost crezut și colegul nostru s-a apucat de scris procesul verbal, însă surprizele au început să apară. La scurt timp, prin stația de emisie recepție de pe autospeciala de poliție, colegul nostru a fost contactat de dispecerul Secției 2 Poliție Urbană Timișoara, care i-a transmis că a fost sunat de către șeful secției și i-a spus să-i transmită că știe ,,ce are de făcut”.
Polițistul a știut ce are de făcut, motiv pentru care a completat procesul verbal de sancțiune, l-a amendat pe contravenient, dar până să-i înmâneze procesul verbal, șeful secției l-a contactat telefonic pe cel de-al doilea polițist după echipaj, spunându-i că nu există decât măsura ,,AVERTISMENTULUI”.
Normal că văzând că nu a reușit să-l ,,impresioneze” pe polițist, stimabilul conducător auto a adresat vorbele specifice unor obedienți, ,, voi avea eu grijă de tine” după care a plecat.
Cu toate că a crezut că este un caz prin care conducătorii auto înțeleg să se descarce, colegul nostru nu a stat degeaba și a informat și seful Serviciului Rutier Timiș despre acest incident, fără însă a se concretiza alte formalități.
Cea mai mare surpriză, a apărut însă la începutul lunii octombrie, când colegul nostru s-a trezit cercetat disciplinar, pe motiv ca deși este agent de siguranță publică, are o activitate informativă slabă, în raport cu alți polițiști, că are doar 13 rapoarte, iar în unele luni nu are niciun raport.
Inițial, când am fost contactatați de colegul nostru, am crezut că este vorba de o glumă, însă când i-a fost înmânat ,,PROIECTUL RAPORT” de cercetare prealabilă nr. 835897 din 29.10.2024, am constatat că la IPJ Timiș, s-au inventat alți indicatori de evaluare, decât cei stabiliți de conducerea Poliției Române și au fost stabilite anumite norme proprii.
Astfel, solicităm Poliției Române, declanșarea unor verificări, pentru a se stabili dacă la nivelul IPJ Timiș au fost respectate prevederile legale, privind declanșarea procedurii cercetării prealabile față de colegul nostru, care a fost motivul declanșării acestei cercetări. Dacă polițiștii care au efectuat cercetarea prealabilă au studiat prevederile OMAI S/120/2011, ale Dispozițiilor IGPR S/52/2011; S/104/2012 și S/53/2013.
Mai solicităm verificarea polițiștilor care au dispus aceste cercetări să vedem dacă domniile lor stau chiar așa de bine la munca informativă și au avut o activitate constantă, mai ales că au o vechime considerabilă în sistem.
Suntem convinși că specialiștii din cadrul Poliției Române urmăresc în continuare comunicatele organizației noastre și se vor autosesiza cu privire la aceste nereguli grave din punctul nostru de vedere, mai ales că alte instituții ale statului le vom sesiza noi.
Schimbarea suntem noi!
ECHIPA SIDDEPOL