Ultimele modificări privind decontarea transportului
Având în vedere modificările recente aduse Hotărârii de Guvern nr. 1198/2022 și normelor sale de aplicare, readucem la cunoștința personalului din cadrul Poliției Române următoarele informații referitoare la condițiile și pașii necesari pentru obținerea decontării transportului.
Vezi comunicat:Au fost publicate normele de aplicare privind decontarea transportului
Astfel, în ceea ce privește deplasarea zilnică, s-au reconfigurat distanțele kilometrice și au fost introduse, de asemenea, condiții suplimentare referitoare la situația locativă a solicitantului, condiții care se vor regăsi în mod obligatoriu și în cererea de alocare la decontarea transportului.
Vezi tabel:
Referitor la deplasările săptămânale/bilunare, suma forfetară se acordă dacă solicitantul locuiește împreună cu membrii de familie în localitatea de domiciliu, fiind eliminată astfel posibilitatea decontării de la reședință la locul de muncă. O altă condiție nou introdusă este aceea ca solicitantul sau soțul/soția să nu beneficieze de compensația lunară pentru chirie pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului, însă acest drept poate fin cumulat în continuare cu comepnsația de chirie.
Vezi comunicat:Polițiștii pot cumula chiria cu transportul!
Calitatea de membru de familie, se va dovedi în conformitate cu art. I, punctul I din OMAI nr. 145/2024, iar cererea pentru deplasarea săptămânală sau bilunară va fi însoțită de documente care să ateste faptul că cel puțin un membru de familie are stabilit domiciliul sau reședința în localitatea pentru care solicită acordarea contravalorii transportului sau din care să rezulte că are dreptul de folosință a unui spațiu de locuit în localitatea respectivă.
Pentru solicitanții care declară că locuiesc împreună cu părinții aflați în întreținerea lor legală, pe lângă documentele care atestă identitatea și relația de rudenie dintre solicitant și membrul de familie, cererea de alocare la suma forfetară săptămânală sau bilunară va fi însoțită de declarația pe propria răspundere a persoanei aflată în întreținere, astfel din aceasta să rezulte îndeplinirea condițiilor prevăzute de Codul fiscal.
Declarația persoanei aflată în întreținere va conține următoarele elemente:
a) datele de identificare ale persoanei aflate în întreținere: numele, prenumele, domiciliul , codul numeric personal,
b) datele de identificare a solicitantului : numele, prenumele, domiciliu, codul numeric personal,
c) faptul că este de acord ca solicitantul să o preia în întreținere și că nu este în întreținerea altcuiva,
d) nivelul, natura venitului persoanei aflate în întreținere, inclusiv mențiunea privind suprafețele de teren agricol și silvic deținute,
e) angajarea persoanei afdlate în întreținere de a comunica persoanei care contribuie la întreținerea sa orice modificări în situația venitului realizat.
Atragem atenția colegilor eligibili pentru drepturile de transport care nu au depus cererea de alocare la suma forfetară reprezentând decontarea drepturilor de transport lunar(zilnic)/săptămânal/bilunar, începând cu data de 12.07.2024, să depună astfel de cereri până în a 15-a zi lucrătoare de la data intrării în vigoare al prevederilor OMAI nr. 145/05.09.2024, dacă la momentul respectiv îndeplineau condițiile de acordare a contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare, conform noilor reglementări.
Vezi noile modele de cereri:
(Modelele cererilor sunt orientative si pot fi diferite de la o unitate la alta)
Schimbarea suntem noi!
Echipa SIDEPOL