5922 de scuturi de protecție pentru jandarmi, niciunul pentru polițiști

Deși am identificat o serie de inadvertențe, în comunicatul de azi ne vom rezuma la capitolul dotarea Poliției Române. 

Trebuie recunoscut faptul că cele 25.000 de pistoale Beretta și vestele/maiourile antiglonț/antiînjunghiere reprezintă cea mai eficientă și benefică investiție făcută pentru polițiști, însă să nu uităm că încă din 2001, de la moartea eroului Slt. (p.m.) Sașa Disici răpus de gloanțele unor criminali, s-a tot promis schimbarea armamentului. Practic a durat aproape 20 de ani ca polițiștii operativi să primească pistoale adecvate și moderne, iar această schimbare o putem numi ca fiind una NORMALĂ, nicidecum excepțională sau în premieră pentru că a fost nevoie de moartea și rănirea a zeci de polițiști.

 

Deși am solicitat de fiecare dată, chiar dinainte stării de urgență și a evenimentelor care au avut loc pe fondul instituirii acesteia, căști de protecție antivandal, scuturi de protecție și dispozitive cu electroșoc ele au fost văzute ca o necesitate abia după câteva intervenții ale polițiștilor unde cascheta, agenda, cravata și pixul nu au mai fost suficiente pentru a se apăra sau pentru a restabili ordinea.

Așa că în prima jumătate a anului 2020 a fost întocmit un raport de necesitate pentru dotarea structurilor M.A.I., raport aprobat prin Hotărârea CSAT nr. 62/06.05.2020, astfel că printre altele Poliției Române i-au fost alocate câteva mii de căști, bastoane cu electroșoc și 400 de dispozitive de blocare auto. Despre căștile primite de polițiști putem spune doar că ele pot fi găsite pe site-urile din China la prețuri care variază între aproximativ 50 lei și 70 lei, iar referitor la calitate acestea sunt fabricate dintr-un plastic casant fără vreo altă protecție din materiale conforme și la standarde, așa cum vedem în Europa. Despre scuturi, atât de necesare la unele intervenții de ordine publică, nici nu a fost vorba să intre în dotare structurilor de ordine ale poliției. De ce? Nu sunt oare săbiile și topoarele la fel de tăioase ori nu sunt pietrele sau bâtele la fel de dure pentru polițiști?!

În antiteză cu acest plan de dotare și înzestrare defectuos și lipsit de logică pentru Poliție, Jandarmeria Română a achiziționat în două tranșe 5922 de scuturi de protecție, astfel explicându-se probabil motivul pentru care polițiștii nu au primit și nici nu vor primi. Deja a devenit de notorietate în Ministerul Afacerilor Interne, dotarea și înzestrarea preferențială în funcție de arme, indiferent de cine a fost sau va fi la conducerea acestui minister. Nu ne putem exprima decât regretul profund și dezacordul față de cum au înțeles factorii de decizie din minister că trebuie să doteze polițiștii, în contrast cu colegii lor jandarmi. 

Desigur, fiind la acest capitol sensibil putem să reamintim conducerii instituției că polițiștii vor mai înfrunta o iarnă geroasă și probabil și o vară caniculară într-o uniformă absolut neadecvată și de proastă calitate, cei responsabili refuzând să schimbe hainele cu care polițiștii sunt nevoiți să efectueze mii de ore de misiuni.

Până la următoarea intervenție nu uitați: țineți agenda, mapa și cascheta aproape, doar ele ne pot salva atunci când scuturi nu primim.

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL