Breaking News! Se schimbă uniforma polițiștilor…. în 2024

Acest proiect, început a fi așternut pe hârtie din 2018, a suferit ample modificări în 2019 fiind deodată abandonat până în 2020 când a fost din nou schimbat. În August 2020 se realizează o ultimă ședință de dialog social pe marginea acestui demers, fiind ținut în sertar până în noiembrie 2020 când este din nou modificat.

În decembrie anul trecut, acest proiect trebuia adoptat de Guvern, guvern care urma să fie schimbat după alegeri. De atunci și până azi, tăcere totală, când din nou ni se ”cere” un punct de vedere. Menționăm că multe dintre punctele de vedere, fundamentate pe baza experienței polițiștilor din stradă, au fost ocolite sau transpuse în proiect trunchiat sau sub altă formă, fapt ce a dus la realizarea unui proiect mult sub așteptări, așteptări generate de o uniformă a cărei vechime se apropie de 20 de ani și al cărui loc este la Muzeu.

DGL ne răspundea acum ceva timp(VEZI COMUNICAT)că nu sunt bani pentru prima etapă de echipare cu noua uniformă în valoare de 2,4 milioane lei, fiind deja în derulare o achiziție de uniforme vechi în valoare de 4,7 mil. lei. Cu privire la achiziție nu s-au răzgândit, însă acum vor alte propuneri.
Subliniem că organizația noastră sindicală nu a mimat deloc acest demers privind schimbarea uniformei, asigurând o implicare activă pe marginea acestui proiect, venind periodic cu propuneri și observații. Am realizat încă de anul trecut un document structurat privind modificările ce trebui operate asupra proiectului, întrucât am observat o serie de probleme și inadvertențe.


Desigur, momentan nu există un model definitivat de uniformă, acesta făcând obiectul unui program desfășurat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, motiv pentru care nici actualul HG 1061/2002 și nici prezentul proiect de modificare a acestuia nu vor descrie uniforma, decât în linii mari. În prezent modelul de uniformă este descris de OMAI 236/2009, care mai mult ca sigur va fi modificat în baza Hotărârii 1061/2002 modificate, fiind și actul normativ superior în domeniu.

În baza solicitării DGL vom actualiza setul de propuneri deja existent pentru a oferi în continuare soluții factorilor de decizie din minister și poate de această dată, vor merge spre adoptare cu acest proiect, dar mai întâi să citească propunerile noastre!

LISTA PRINCIPALELOR MODIFICĂRI PROPUSE PRIN PROIECT:

 1. Privind articolele de uniformă
  -vor fi introduse fesul și bereta ca elemente de coifură;
  -nu vor fi însă eliminate cascheta sau căciula de blană;
  -vor fi introduse jacheta, bluza și pantalonii de intervenție, pelerina de ploaie(în prezent se poartă doar la uniforma de reprezentare) precum și tricoul cu mânecă lungă.

-vor fi introduși pantofii și bocancii/ghetele de intervenție;
-va fi eliminată cravata de la uniforma de serviciu;

-gradele, a căror formă deloc populară și slab inspirată, rămân la fel deși nu se îmbină cu o eventuală uniformă tactică;
-ca echipament specific, dacă în prezent spre exemplu polițistul de ordine publică beneficiază doar de șepcuță, pantaloni scurți de tip bermude, tricou, fluier, acesta va putea primi o serie de echipamente precum: cagulă, costum protecție, costum camuflaj, combinezon, rucsac, vestă multifuncțională etc
.  

 1. Privind croiala, designul, materialul și culorile
  -principalele culori vor fi bleumarin și bleumarin în combinație cu galben verzui;
  -despre croială și design există momentan, în lipsa unui nou model aprobat prin ordin de ministru, doar promisiunea că noua uniformă va fi tactică, modernă și practică;

-despre material de asemenea doar avem promisiunea că va dintre cele folosite în Europa, de o calitate net superioară celor folosite în prezent.

 1. Privind aspectul juridic și legislativ

-se vor sancționa faptele de producere și comercializare de uniforme, în afara achizițiilor MAI;

-schimbarea cu noua uniformă se va face eșalonat până în 2024;

-dacă în prezent HG 1061/2002 stabilește doar articolele ce compun uniforma și principalele ei culori, după modificare se va prevede și o minimă descriere a acestor elemente, fapt ce va permite în continuare ca OMAI 236/2009 sau alt Ordin înlocuitor, să stabilească portul noii uniforme, descrierea și compunerea acesteia în ansamblu.;

-rămâne însă nerezolvată problema alocării drepturilor de echipament în mod discriminatoriu, în prezent existând structuri care se echipează cu uniforme specifice alocate pe inventar fără a fi reținute sume de bani din norma de echipare, în timp ce grosul polițiștilor se echipează cu uniforme de serviciu care nu sunt pe inventar și se scad direct din norma de echipare.

VEZI ANEXA LA HG 1061/2002

Vă solicităm să ne transmiteți, punctual, opiniile dumneavoastră privind noul aspect pe care ar trebui să il aibă uniforma de serviciu, pe adresa de e-mail: sidepol@sindicatulpolitistilor.ro

Schimbarea suntem noi!

Echipa SIDEPOL

Atasamente